A kémelhárítás is egy szakma - érvelt korábban Tasnádi László államtitkár, és azt állította, nem jelentett senkiről - írja a HVG.
Áder János köztársasági elnök a Belügyminiszter előterjesztésére "kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 60., valamint a köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából" rendőr altábornaggyá léptette elő Tasnádi László rendőr vezérőrnagyot, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát.
Tasnádi László állambiztonsági múltjáról a HVG számolt be 2014. júniusában - írja lap. (Portálunk már három évvel korábban leleplezte az ügynök urat, amikor még nem volt államtitkár, "csak" Pintér Sándor belügyminiszter kabinetfőnöke - a szerk.) Igaz, akkor még nem volt államtitkár az ügynök úr. Tasnádi Volán-ügyintézőként kezdte karrierjét, és innen jutott a Belügyminisztérium (BM) rendészeti államtitkári bársonyszékébe. A nyugalmazott rendőr dandártábornok 1978-ban szerelt fel a BRFK-hoz, ahol hivatalos életrajza szerint alosztályvezetőként dolgozott.
Zoom
A CV-ből kifelejtett pár fontos karaktert: az új államtitkár – az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának adatlapja alapján – a BM III-as, állambiztonsági főcsoportfőnökségébe tagozódó BRFK III/II-2 alosztályán tevékenykedett századosként. A C alosztály feladata elsősorban a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése, és a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt. A Heti Válasz korábbi cikke szerint Nagy Imre kivégzett vörös miniszterelnök 1989-es újratemetésén „kapcsolatban állt több ügynökkel”.
A rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Hivatal alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal osztályvezető-helyettese lett, 1998–2000-ben a fegyveres „belső elhárítást”, az akkori Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát erősítette főosztályvezetőként, majd két éven keresztül az adórendőrségen volt igazgató. A Fidesz ellenzéki éveit a korábbi-jelenlegi miniszter, Pintér Sándor akkori érdekeltségének, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek a vezetésével töltötte (s igazgatósági tag volt a CBSZ-tulajdonú Pajzs 07 Zrt.-ben), a 2010-es kormányváltással került vissza a BM-be.
Becsülettel végezte az ügynöki munkát a kommunista érában
Nincs miért lemondania, ezért nem is teszi meg - közölte két éve Tasnádi László, aki azt állította, nem jelentett senkiről.
"60 éves vagyok, családom van, fiatalkoromban sportoltam, a hírekben megjelentek szerint a BRFK-ra kerülve kémelhárítással, majd terrorelhárítással foglalkoztam. Ezután hírszerzési tevékenységet végeztem, de senkiről nem jelentettem. Becsülettel végeztem a munkámat" – fogalmazott két évvel ezelőtt.
Arra a kérdésre, hogy nem volt-e kínos kémelhárítóként dolgozni, Tasnádi azt felelte, hogy "az is egy szakma". Mint mondta, amikor kinevezeték, állambiztonsági múltja mindenki számára ismert volt.
Zoom
Tasnádi a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatánál – amely a hivatásosok belső elhárítása – az APEH-dolgozók felügyeletét ellátó részleget vezette, majd amikor 2000-ben az APEH-hez került bűnügyi igazgatóként, adócsalásokkal foglalkozott – folytatta. Részt vett egyebek mellett a vecsési számlagyár felderítésében. Az APEH-nél 2002 decemberéig dolgozott. Hozzátette: nem érti, mi az újdonság abban, hogy ő hol dolgozott, mert korábban ez a sajtóban már megjelent.
A Heti Válaszban megfogalmazott állítással kapcsolatban azt mondta: Nagy Imre újratemetésével kapcsolatban nem volt feladata.
Tasnádi hivatásos szolgálati jogviszonya november 30-i hatállyal megszűnik, ez azonban államtitkári kinevezését nem érinti.
Korábban Orbán is védelmébe vette:
(HVG nyomán)
Frissítés:
Orbán züllött és hazug maffiája egyre mélyebbre süllyed
Tasnádi László volt III/II-es főtiszt kinevezése rendőr altábornaggyá a forradalom 60. évfordulóján több mint provokáció: arcul csapása október igazi hőseinek, az áldozatoknak, a meghurcoltaknak itthon és a nagyvilágban, minden becsületes és jó szándékú magyar embernek.
 
Az idén jelent meg Bálint László volt kémelhárító főtiszt legújabb kötete: „A 6-os karton…”, amelyben lesújtóan jellemzi volt kollégáját, Tasnádi Lászlót 2014-es államtitkári kinevezése alkalmából. Ezt írja róla:
 
 „…kineveztek államtitkárnak egy rákosista szellemiségű apától és államvédelmi-állambiztonsági múltú anyától származó egykori tartótisztet, rendszerváltoztatásunk legnagyobb dicsőségére.”
 
 Mi már 2011-ben írtunk róla, amikor a maffia Pintér belügyminiszter kabinetfőnöki székébe ültette. Akkor egy volt állambiztonsági tábornok úgy jellemezte munkatársunknak, mint „ a sötétség órái”-t;  egy volt beosztottja pedig azt mondta róla: „a legnagyobb túlélő sunyi”.
 
2014-ben azt is megírtuk, hogy, noha ártatlan szakmabelinek nevezi magát, aki senkinek sem ártott, valójában hálózatot tartott, kapcsolatokat szervezett és irányított, súlyos károkat okozott a rendszerváltást megelőző években.
 
A BRFK III/II-c alosztályának vezetőjeként  például erdélyi menekülteket zsarolt meg és irányított vissza Romániába, NDK-állampolgárokat manipulált. 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésének napján szolgálatban volt és kapcsolatot tartott a konkrét utasításokat teljesítő „Amur” és „Vera” fedőnevű ügynökökkel.
 
Az átmentett állambiztonsági múlt főkolomposai közül ilyen erkölcsiségű, „ feddhetetlen” háttéremberekre volt és van szüksége a nemzeti együttműködés kormányának, a családjával együtt sáros múltú Orbán Viktornak és bűntársainak, Ádernek, Kövérnek, Pintérnek, Borossnak. S romlottságukat igazolandó, előhúzták ügynökbarátságuk újabb bizonyítékát éppen a forradalom 60. évfordulójára. Úgy gondolják, ez az agymosott, lebutított birkanép mindent elvisel, bármivel, s bármikor megvezethető. Ha ezt Pongrátz Gergely megérte volna…
 
Szakértő
 
(Kuruc.info)
A Jobbik közleménye:
A Fidesz sorozatosan arcul csapja az 1956-os forradalom áldozatainak emlékét
A Jobbik felháborítónak tartja, hogy ahelyett, hogy a Fidesz szembenézne a kommunista pártállam bűneivel, rendőr altábornaggyá lépteti elő Tasnádi László volt III/II-es operatív tisztet az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából.
Az előléptetés üzenetértékű, hisz jól látszik: a Fidesz nemhogy nem akar leszámolni a kommunista rendszer bűneivel, hanem ki is tünteti a volt állambiztonsági szervezet ügynökeit, ezáltal arcul csapva azon szabadságharcosok és áldozatok emlékét, akik akár az életüket is adták a forradalom során.
Kapcsolódó: