Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelte: a Fidesz csak látszatra hazafi, egyébként pedig ugyanazt teszi, mint az MSZP, egymással karöltve bojkottálják 26 éve az állambiztonsági múlt feltárását.
Bírálta, hogy a kormánypártok leszavazták az október 23. előtt benyújtott határozati javaslatukat, és több mint szégyennek nevezte, hogy a hatvanadik évfordulón előléptettek egy volt III/II-es operatív tisztet. A jobbikos politikus hozzátette, az MSZP-nek pedig "annyira jól sikerült a megújulás", hogy továbbra is politikusa a gyalázatos mondatokat mondó Havas Szófia, az országos választmányuk egyik alelnöke pedig az a Barabás János, aki az MSZMP KB egyik utolsó titkára volt.
"Csak gratulálni tudunk hozzá" - fogalmazott. Felvetette, hogy a feltárás azért maradt el, mert a pártok és holdudvaruk ma is tele van a diktatúrát kiszolgáló emberekkel, vagy arra várnak, hogy mind az áldozatok, mind pedig a tettesek meghaljanak. Az állambiztonsági múlt csak akkor lesz feltárva, ha a Jobbik fogja irányítani az országot - vélekedett a szóvivő.
Egy titkosszolgálati akció része a Gyöngyösi-fénykép
Mirkóczki Ádám közölte: aljas támadássorozat érte párttársát, Gyöngyösi Mártont, akiről a Népszava egy fotó alapján azt írta, hogy kapcsolatot tart a hungarista mozgalom egyik prominensével (a Hídfőt a napokban több médium kapcsolta össze a Győrkös-féle mozgalommal, de az már korábban megtagadta a hungarista ideológiát - a szerk.). A szóvivő azt mondta: a képviselő kétszer találkozott a férfival, aki magát a Hídfő újságírójának adta ki. Hozzátette, hogy Gyöngyösi Márton a parlament külügyi bizottságának alelnökeként nemzetbiztonsági védelem alatt áll, így ha az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megfigyelte az illetőt, akkor az első találkozó után kötelessége lett volna figyelmeztetni a képviselőt, hogy idegen hírszerző tevékenység kockázata áll fenn.
Szerinte a képet nem egy járókelő készítette, hanem az egy titkosszolgálati operatív akció része. A jobbikos politikus szerint az AH vagy nem tudja ellátni a megfelelő védelmet, vagy pedig végzi a dolgát, csak nem szakmai, hanem pártpolitikai parancsok alapján. Egyik olvasat sem jó - összegzett, jelezve: a hivataltól választ várnak arra, tisztában voltak-e azzal, hogy a férfi összefüggésbe hozható az orosz hírszerzéssel, és ha igen, miért nem léptek.
A szóvivő azt mondta: Gyöngyösi Mártonnak nincs oka magyarázkodni vagy szégyenkezni, nem hiba, sokkal inkább erény, hogy minden újságírói kérdésre rendelkezésre áll.
(MTI nyomán)