Megindult a roham a magyar letelepedési államkötvények piacán, miután a kormány a múlt hónapban egyértelművé tette, hogy leállítja a programot az év végén. A Magyar Nemzet informá­ciói szerint a kínai ügynökségek nem győzik befogadni a kérvényeket, olyan sokan akarnak az olcsó és gyors magyar letelepedési programban még utoljára részt venni. A hivatalos adatok ezt még nem tükrözik, miután az Államadósság-ke­zelő Központ a lapot úgy tájékoztatta, hogy októberben "csak" 58 külföldi élt ezzel a lehetőséggel, ugyanannyian, ahányan szeptemberben. A külföldiek befizetése és az állampapír lejegyzése között bő másfél hónap is eltelhet, emiatt csak a novemberi, de leginkább a decemberi statisztikákból fog kiderülni, hogy mennyien vettek részt a megszűnés előtt álló programban.
Zoom
A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint azért fejezi be a kabinet a letelepedési kötvényprogramot, mert a harmadik nagy hitelminősítő is javította Magyarország besorolását, ezért már nincs szükség erre a konstrukcióra. Ez a magyarázat azért sántít, mert lényegében az elmúlt két esztendőben egyáltalán nem érte meg hazánknak ez a program, hiszen a piacinál magasabb kamatot fizettünk a papírok után, sőt még letelepedési engedélyt is adtunk a külföldieknek.
Nagy valószínűség szerint a kor­rupciógyanús letelepedésikötvény-üzlet kö­rül kirobbant botrányok miatt szünteti meg a kabinet a programot, amelyre még racionális magyarázat is adódik, hiszen a mostani pörgést megelőzően csökkent iránta az érdeklődés. A havi statisztikák alapján az idei első tíz hónapban már "csak" 675 külföldi vett részt a programban, ami 33 százalékos esés a 2014. év hasonló időszakához képest, amikor is októberig 998 kötvény kelt el.
Zoom
Ha a tavalyi adatokat is figyelembe vesszük, amikor ugyanebben az időszakban 874 állampapír talált gazdára, azt lehet látni, hogy évről évre gyorsul a visszaesés: míg 2014-hez képest tavalyra 13 százalékkal esett vissza az érdeklődők száma, a tavalyi évhez képest idén 23 százalékos lett a csökkenés mértéke. (A program 2013 júniusában indult, 2014 volt az első teljes év, amikor már futott, és ismert volt a magyar kötvénykonstrukció.) Könnyen elképzelhető, hogy a kormány emiatt sem erőlteti már a program fenntartását. Érdekesség, hogy nem egyből zárja be a kabinet az üzletet, a kormányzati politikusok sokáig csak célozgattak a kötvényprogram befejeződésére, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak annyit mondott, hogy még idén várható a roló lehúzása, de konkrét időpontot nem közölt. Ez a stratégia azonban nagyon hatásosnak bizonyult a kötvényprogram iránti érdeklődés felkorbácsolásában.
További érdekesség, hogy a kormány is érzékelte a kötvények iránti érdeklődés lanyhulását májusban, amikor a Magyar Közlönyben a program bürokratikus terheinek könnyítésekről szóló jogszabályváltozások láttak napvilágot, amelyek július 1-jétől léptek hatályba. Eltörölték a hat hónapos ideiglenes korlátot, amikor csak tartózkodási engedélyt kaptak első körben a pénzes külföldiek, majd fél év elteltével igényelhették a letelepedési engedélyt. Júliustól azonnal a letelepedési engedélyt adták ki a magyar hatóságok. Gyorsították az eljárást, még magyarországi lakcímet sem kellett megadni a korábbi előírásokkal szemben, sőt a házastársakon és gyermeken túl a nagyszülőkre is kiterjesztették a családegyesítés jogkörét, vagyis egy kötvénnyel az egész család magyarországi letelepedési engedélyt kaphat, amennyiben egy háztartásban élnek. Úgy tűnik, hogy a kormánynak nyáron még esze ágában sem volt a kötvényprogram megszüntetése, pedig akkor már két hitelminősítő is felminősítette hazánkat.
A kötvényprogram igazi hasznát ugyanis az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága által forgalmazási engedélyekhez jutott cégek zsebelik be. Ezek egy kivételével offshore szigeteken bejegyzett cégek, van köztük kajmán-szigeteki, liechtensteini, ciprusi vállalkozás is. A program 2013-as indulása óta, október végéig 4033 kötvényt jegyeztek le ezek a cégek, amellyel több mint 110 milliárd forintos haszonra tettek szert. A társaságok ügyfelenként 45-60 ezer euró szolgáltatási díjat is kérnek, továbbá ők kapják meg a kötvények után járó kamatokat is, ami ügyfelenként további 29 ezer euró. Ez azt jelenti, hogy egy ügyfélen akár 28 millió forintot is nyernek.
(MNO nyomán)