Lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol az államalapító Szent István királyról készült alkotás kap majd helyet - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője által benyújtott javaslatot 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett támogatta a testület.
A jobbikos politikus előterjesztésében azt írta: Lukács György, amellett, hogy filozófusként és íróként tevékenykedett, mind a három kommunista rendszer fenntartásában részt vett, a Tanácsköztársaság idején népbiztosként, valamint a Vörös Hadsereg tisztjeként személyesen adott utasítást nyolc ember kivégzésére, 1945 után világhírnevét arra használta, hogy Nyugat-Európában a történelem egyik leggyilkosabb ideológiáját, a kommunizmust legitimálja. 1956 után pedig kulcsszerepet vállalt a Kádár-rendszer kultúrpolitikájában - olvasható az elfogadott javaslatban.
A közgyűlési döntés szerint a Szent István királyt ábrázoló szobrot 2019. augusztus 20-án szeretnék felavatni.
Lukács Györgynek a XIII. kerületi Szent István parkban álló szobrát egyébként az a Varga Imre készítette, akinek szobraiból többet is megvásárolt a kormány. A zsidó gazemberről készített szobrát 1985-ben állították fel.
(MTI - HVG korrigálva)
Frissítés: a kezdeményezők közleménye:
A velünk élő kommunizmus újabb darabját takarította el a Jobbik
A Jobbik kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés ma úgy döntött, hogy elbontja Lukács György kommunista politikus újlipótvárosi szobrát, és helyére Szent István szobra kerül. Szávay István országgyűlési képviselőnk és Magvasi Adrián, a Jobbik választókerületi elnöke október 22-én kezdeményezte az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából, hogy a Szent István Parkban található Lukács György-szobrot távolítsák el, és helyére a parknak is nevet adó államalapító királyunk szobra kerüljön.
A 13. kerületi Jobbik először a helyi önkormányzathoz fordult, majd a Jobbik fővárosi képviselője, Tokody Marcell Gergely az ügyben illetékes Fővárosi Közgyűlés elé is benyújtotta az előterjesztést. A javaslatot a Fidesz-KDNP-s többség támogatta az ülésen, Hajdu László és Gy. Németh Erzsébet DK-s, valamint Horváth Csaba MSZP-s képviselő azonban nemet mondott államalapító királyunk örökérvényű szellemiségére, és igent Lukács György gyilkos ideológiájára.
Bár a kerületi Fidelitas mocskolódva támadta pártunkat azzal, hogy „lenyúltuk” a javaslatukat, az igazság az, hogy míg ők az üres kampányígéretek pártja, addig a Jobbik szereti megvalósítani is a terveit. Ismét világossá vált tehát: a Jobbik ellenzékből is képes kormányozni! Örömteli látni, hogy a 13. kerületi jobbikosoknak nagyobb az érdekérvényesítő ereje, mint a helyi kormánypárti szervezeteknek, és alig három hónap alatt véghez viszik azt, amit a Fidesz két és fél éve csak ígérgetett.
Örülünk, hogy 27 évvel az úgynevezett rendszerváltást követően sikerül elérni végre, hogy ne lehessen szobra Budapesten egy olyan kommunista gyilkosnak, aki a Tanácsköztársaság szégyenteljes időszaka alatt népbiztosként nyolc embert kivégzésére adott parancsot, filozófusként a Rákosi-korszak ünnepelt ideológusa volt, majd a Kádár-rendszer kultúrpolitikájában vállalt kulcsszerepet.
Az elért eredménnyel természetesen nem tekintjük lezártnak a kommunista vészkorszak csontvázainak ügyét: nem nyugszunk mindaddig, amíg akár csak egyetlen utca, iskola, közintézmény neve vagy épp egyetlen szobor őrzi a gyilkos ideológia emlékét!
A jobbikos előterjesztés megtekinthető itt.
Jobbik Magyarországért Mozgalom