A kormányok és az önkormányzatok négy években, Szeged száz években számolja az idejét - jelentette ki Orbán Viktor Szegeden, aki 19 fejlesztésről tárgyalt Botka László polgármesterrel, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével.
Egy hosszú és sikeres megbeszéléssorozaton vagyunk túl – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden, aki köszönetet mondott a meghívásért.
Míg az önkormányzatok és a kormányzatok négyéves ciklusokban gondolkodnak, Szeged városa száz években – fogalmazott.
Mint mondta: a fejlesztéseket illetően akarategyezés van a kormány és a város között. Célként említette, hogy Szeged regionális központtá váljon. Véleménye szerint a helyi adottságok ehhez rendelkezésre állnak.
Zoom
Paktumkötésre készen: nincs itt semmiféle ellentét
Lesznek az országnak olyan forrásai, melyeket a magyar gazdaság állít elő, és melyeket regionális központok kialakítására fordítanak – hangoztatta a miniszterelnök, aki megemlítette azt is: elvittünk az utóbbi években 25 milliárd forintnyi adósságot.
A kormányfő azt is mondta, ideje kiépíteni egy észak-déli tengelyt, és Szegedet összekötni Debrecennel és Miskolccal. Ez az M47-es négysávúsítását jelenti. Fejlesztenék a Szeged-Makó-vasútvonalat is, illetve arról, hogy a kormány támogatja a szegedi reptéri fejlesztéseket, hogy azt ne minősítsék vissza.
Megállapodtak egy nagy élelmiszeripari, gyáripari beruházásról, valamint egy 200 hektárnyi ipari park létesítéséről. Egy inkubátorházat is építenek, valamint támogatják Szeged „okosvárossá” fejlődését, több közlekedési beruházást hajtanak végre, a többi közt egy kerékpáros és gyalogoshíd építését – tette hozzá.
A város visszakapja a Mars teret, ahonnan a Volán autóbuszai máshová „költöznek”, mindennek költségét a kormány állja. A Széchenyi tér átalakul, mégpedig a világháború előtti állapotába.
Botka László Szeged polgármestere, az MSZP jövendőbeli miniszterelnök-jelöltje elmondta: áttekintették a város fejlesztési koncepcióját.
Jelenleg 104 építési projekt folyik a városban. A forrás az a 34 milliárd euró, melyet az Európai Unió és a város biztosít. Ma 19 további beruházásról tárgyaltak. Utóbbiak nemcsak Szeged város érdekeit szolgálják, hanem erősítik Magyarországot is a régióban – fogalmazott.
Zoom
Lézerközpont is lesz
A városvezető két projektet kiemelt: az egyik nagy közlekedési program 40 milliárd eurós értékben egy új tiszai déli híd megépítése, illetve Szeged és Temesvár közúti összeköttetése.
Beszélt arról is, hogy jelenleg a szegedi lézerközpont műszaki átadása zajlik. A város emellett egy ipari park megvalósítását tervezi, ehhez kérték a kormány segítségét.
Egy élhető város akkor élhető, ha szolidaritás is van, vagyis mindenkinek jut a fejlesztési forrásokból – fogalmazott a polgármester, aki egy új, államilag támogatott bérlakás-felújítási programot szorgalmazott szegedi minta alapján.
"Eladtatok bennünket!"
"Eladtatok bennünket!" - ezt skandálták a szegedi városházánál tüntető hitelkárosultak hétfő reggel, amikor megérkezett a miniszterelnök.
A Délmagyarország tudósítása szerint 8 óra körül érkezett Orbán Viktor a szegedi városházához egy fekete Transporterrel, ahol Botka Lászlóval mosolyogva fogtak kezet. Ezután Lázár János miniszterrel együtt vonultak be a hivatalba.
Tüntetők is voltak a helyszínen, akik azt skandálták, hogy „Eladtatok bennünket!”, illetve „Csaló banda, bűnözők!”. A lap szerint hitelkárosultak demonstráltak, a felvételeken pár embert lehet látni, akik a városházával szemben található járdán álltak, transzparensekkel a kezükben.
A kormányfői látogatás miatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be Szegeden, a városban felfegyverzett TEK-eseket is láttak. A szegedi városháza előtti szakaszt lezárták, csak engedéllyel lehet behajtani oda.
Frissítés: A Jobbik szerint paktum köttetett
A Jobbik szerint a gyengeség és a félelem jegyében született az az együttműködési megállapodás, amelyet hétfőn írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester.
Apáti István, az ellenzéki párt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a kormányfő a bukástól, a szocialista polgármester pedig pártja megszűnésétől tart. Hozzátette: szerinte a paktum fontos részletei nem kerülnek nyilvánosságra.
A jobbikos politikus azt is mondta, az MSZP lélegeztetőgépen próbálja tartani magát a milliárdos adósságával, s nem választást akar nyerni 2018-ban, hanem a túlélésre hajt.
Felvetette azt is, hogy a Fidesz a baloldali pártok egyikével paktálna le a Jobbik választási sikerének megakadályozására. Apáti István ezt azzal indokolta, hogy szerinte az elmúlt évtizedekben olyan bűncselekményeket követtek el, amelyeket el kell fedni - írja az MTI.
2. frissítés: Több mint ötvenmilliárd szétosztásáról egyezett meg Orbán és Botka
Politikai szmog csapódott le a Dél-Alföld szívében a mai napon, amikor a múlt politikusai az emberek feje fölött döntöttek a jövőjükről - írja közleményében Tóth Péter önkormányzati képviselő, a Jobbik szegedi elnöke, majd rámutatott, hogy több mint ötvenmilliárd forint szétosztásáról egyezett meg Orbán Viktor és Botka László Szegeden.
"Az elmúlt évek során – annak ellenére, hogy milliárdok vándoroltak keresztül városunkon – Szeged teljesen lemaradt a városversenyben, munkahelyek tucatjait szüntették meg, a szegénység és az elvándorlás soha nem látott méreteket öltött" - fogalmaz Tóth, aki szerint a most meglobogtatott milliárdok megint csak látványberuházások, melyek mögött ismét meghúzódnak azok az „enyves kezek”, kivitelező és projektcégek, amelyek az elmúlt évtizedek során a gazdasági növekedést, a valódi munkahelyteremtést és a családok megélhetését ellehetetlenítették az egész régióban.
Kritikus kérdés a mai egyezkedésben, hogy a beígért milliárdok vajon csak Szeged érdekét szolgálják-e vagy – az MSZP miniszterelnök-jelöltjén keresztül – a kommunista utódpárt mesterséges életben tartását is - zárul a reakció.
(Kuruc.info - Híradó - Délmagyar - MTI nyomán)