Ki kell deríteni, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásával kapcsolatos jelentésében megfogalmazottakért ki a felelős - erről a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.
Tuzson Bence úgy értékelte, a hivatalos büntetőeljáráson túl indokolt egy fővárosi és egy országgyűlési bizottság felállítása is. A politikus “minden idők legnagyobb korrupciós ügyének” nevezte a metróberuházással kapcsolatban történteket. (Ami ezek szerint versenyben van Kovács Béla naponta felemlegetett "legnagyobb korrupciós ügyével" - a szerk.)
Kijelentette: ha kiderül, hogy kik a felelősök az ügyben, azoknak kell visszafizetni a pénzt.
Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a számok magukért beszélnek. Az OLAF-jelentés szerint 59 milliárd forintot vissza kell fizetni Magyarországnak. Ebből az összegből lehetett volna fedezni azt, hogy a múlt év végén a kormány a nyugdíjasoknak nem 10, hanem 15 ezer forintot adhatott volna – hozta fel a kádáristák kedvenc példáját.
Megismételte: ehhez hasonló korrupciós ügy nem volt Magyarországon, a Tocsik-ügy ennek egytizedét tette ki.
Nekünk most az a feladatunk, hogy lássunk világosan, a személyes felelősséget a hatóságok büntetőeljárás keretében állapítsák meg, a kárvallottak, a fővárosi önkormányzat folytassa le a megfelelő vizsgálatokat. Az ügy hordereje azonban olyan, hogy a gazdasági bizottságnak is át kell tekinteni az ügyet – szögezte le.
(M1 nyomán)