Kudarccal kezdődött Büki Zoltán "civil aktivista" szerdára tervezett hídfoglaló akciója, a szervezőn kívül csak ketten mentek el a Szabadság híd lezárására - írja a Magyar Nemzet.
Zoom
Érdeklődés hiányában elmaradt a szerda reggel nyolc órától tervezett budapesti hídfoglalás: az akciót kedden este Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Mozgalom vezetője hirdette meg a Parlament előtt tartott tüntetésen, ahol több ezren tiltakoztak a CEU állítólagos ellehetetlenítése miatt.
Büki Zoltán akkor azt ígérte, hogy szerdán kétóránként más és más hidat zárnak le a fővárosban a CEU helyzetére figyelmeztetve, és a Szabadság híddal kezdik. A hídfoglalásra végül azonban több újságíró ment el, mint ahány aktivista: a szervező kérdésére ketten léptek elő, hogy ők készek lezárni a hidat, mire Büki felfüggesztette az akciót. Mint mondta, ez egy "gördülő tiltakozás" lesz, a későbbiekben talán többen vesznek részt a demonstráción.
Ha váratlanul mégis hatalmas tömeg csatlakozna Bükiékhez, akkor a tüntetők
  • 10 órakor a Lánchidat,
  • 12 órakor az Erzsébet hidat,
  • 14 órakor a Margit hidat,
  • 16 órakor a Petőfi hidat foglalják el.
Mindezt addig folytatnák, amíg vissza nem vonják a CEU-t érintő törvénymódosítást.
Az akciót egyébként határozatban tiltotta meg a budapesti rendőr-főkapitány, arra hivatkozva, hogy a lezárni akart útvonalak közlekedése más módon nem biztosítható. Büki egyébként április 5-én reggel 07:04-kor tett bejelentést a tervezett hídfoglalásról, a nem kevésbé leleményes hatóság viszont már 07:50-kor megtiltotta az egyébként el sem kezdett demonstrációt.
Frissítés: lefújták a monumentális megmozdulást
Elmarad a budapesti Duna-hidak lezárása – jelentette be az akció szervezője, Büki Zoltán
Szerda reggel nyolcra csupán maroknyi aktivista érkezett meg a Szabadság hídhoz, ezért ott úgy döntöttek, hogy inkább a Lánchídhoz vonulnak, és két órával később azt próbálják meg lezárni. A HVG tudósítója szerint azonban a Lánchíd pesti hídfőjénél csupán Büki és a szervezet alelnöke jelent meg, emiatt a "civiljogi aktivista" úgy döntött, nincs értelme megtartani a tüntetést.
Harminc újságíró, három "hídlezáró"
"Hídlezárás elmaradt. A videón 30 újságíró, Büki úr és két srác, aki végigitta az éjszakát" - írja a videó közzétevője.