2020. szeptember 18., péntek, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:28 Házbizottság: a képviselők önként tartsák be a járványügyi szabályokat! 16:10 Kreml: azonnal jelentenék Putyinnak, ha vegyi fegyvert vetnének be Oroszországban15:49 Idén ősszel is vakcinázza a rókákat a Nébih15:32 Ma is "hasznossá" tette magát az EB: cselekvési tervet mutattak be a "rendszerszintű rasszizmus" ellen15:12 Hosszú hónapokig nem lesz még oltás, a kapkodás tragédiához vezethetne - Váratlanul részletes jelentéseket hozott nyilvánosságra két vakcinagyártó14:55 Szlovénia szombattól szigorít14:36 Továbbra is gyorsan terjed a járvány Ukrajnában14:19 Orbánt nem hatotta meg, hogy nincs elég szakember a lélegeztőgépekhez14:08 KSH: augusztusban újra több mint 4,5 millióan dolgoztak13:52 FBI-igazgató: Bident bántják a mindig beavatkozó az oroszok13:37 Maduro: Washington miatt kér lehetetlent az EU13:20 Élelmezési Világszervezet: 30 millióan halnak éhen, ha Mészáros Lőrincék nem segítenek12:57 Szerbiában karantén helyett elég a kérdőív a "veszélyesek" számára12:32 Már hat szegedi kézisről derült ki, hogy fertőzött12:23 A lengyel kormánykoalíció "gyakorlatilag már nem létezik" - kisebbségi kabinet jöhet
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Hát persze hogy szívügye a Momentumnak a CEU - a Soros-fészek védelmében is népszavazást akarnak

Reklám

A corvinusos Hallgatói Kezdeményezések Hálózata "Momentum – Fiatalok a közéletben" címmel rendezett beszélgetést a lex CEU megszavazásának másnapján; itt jelentette be a párt, hogy a NOlimpia után újabb népszavazási kezdeményezéseket adnak be.
Zoom
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke rögtön azzal kezdte beszédét, hogy nem lehet nem beszélni a tegnap elfogadott lex CEU-ról.
“Nem fog érdekelni, hogy mennyire van összhangban a Corvinus etikai kódexével, amit most mondok” - jelentett ki. Ez a szocializmust idézné, tette hozzá. Többről szól ez az ügy, mint a CEU, az oktatás szabadságáról és a minőségről is szól, magyarázta. A lex CEU nem "egy szimbolikus valami", mindenkit érint. "Bárkit megfoszthatnak a tudáshoz jutás lehetőségétől" - Fekete-Győr szerint ez a lex CEU legfontosabb üzenete.
Ezen a ponton bejelentette, hogy népszavazást indítanak a CEU védelmében.
A kérdés egészen pontosan a következő lesz:
Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?
Ezen kívül öt másik kérdést fog beadni a CEU miatt a Momentum.
Sok momentumost személyesen is érintett a Soros által alapított egyetem elleni kormányzati próbálkozás; nem véletlen, hogy a párt már a hétvégi, első nagy CEU-s tüntetés kapcsán jelezte, hogy kiállnak az egyetem mellett. Ennek megfelelően sokan ott voltak a pártból a megmozdulásokon.
Zoom
Orbánt és Gyurcsányt is kiiktatnák
Az tehát, hogy a CEU ügyében népszavazást kezdeményez a Momentum, nem volt meglepetés. Arra azonban kevesen számítottak, hogy két, gyakorlatilag Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc személyére szabott kérdést is benyújtanak.
Ezek így hangzanak:
Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?
és
Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?
Mindkét kérdés azt célozza, hogy se Gyurcsány, se Orbán ne lehessen többet miniszterelnök. A második kérdésben szereplő "javasolható" kitétel azért került be, mert Gyurcsány úgy lett először miniszterelnök, hogy nem nyert választást.
A CEU-ra vonatkozó kérdések már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál vannak (NAIH), a miniszterelnök újraválaszthatóságára vonatkozóakat pedig ma adták be a hatósághoz. A Nemzeti Választási Irodához akkor nyújtják be a kérdéseket, hogy a NAIH jóváhagyta azokat.
Utóbbi kérdéseken már régóta gondolkodik a Momentum, szerintük most jött el ennek az ideje. A CEU-s kérdések kapcsán azt közölték, hogy végre Fidesz bebizonyíthatja, hogy valóban egy működő, demokratikus jogállamban élünk-e, vagy egy autokratikus rendszerben, ahol már nincs ereje a jognak.
“A kérdéseket csak politikai okokból lehet elkaszálni. Ha ez megtörténik, nem hagyjuk annyiban” - állítják. Kádár Barnabás elnökségi tag, a NOlimpia kampányfőnöke elmondta a beszélgetésen, hogy ha elkaszálják a kezdeményezést, akkor "hatalmas tüntetést" fognak szervezni. Kádár arra számít, hogy első körben a Nemzeti Választási Bizottság el fogja kaszálni a kérdéseiket, de ha a Kúria jóváhagyja, akkor nyár közepén kezdődhet a gyűjtés, és ősszel lehet megtartani a népszavazást. Szerinte 200 pulttal össze lehet gyűjteni a szükséges aláírásokat: mindegyik kezdeményezés országos népszavazás lenne.
Néhány órával korábban a DK is adott be népszavazási kérdést a CEU ügyében. Erre reagálva a Momentum azt mondta, hogy az nem hiteles. "Az olimpiai aláírásgyűjtésnél a DK-nak lett volna lehetősége gyűjteni, de helyette kamuoldalt csinált, amit adatgyűjtésre használt. Nem lehet a DK-ban bízni, Gyurcsány teljesen hiteltelen, taszítja a választókat, taszítaná egy népszavazáson is.”
(HVG nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready