Hosszú írással jelentkezett Uj Péter, a 444 főszerkesztője, hogy elmagyarázza a portál olvasóinak, miért nincs köze George Sorosnak a szerkesztőség munkájához. Uj meglehetősen sajátos módját választotta a napokban felmerült vádak tisztázásának, mégpedig azt, hogy konkrétan elismerte, náluk is Soros pénzéből van mit a tejbe aprítani. Azt is leszögezte, hogy finanszírozás ide vagy oda, a 444 olyan független, hogy annál függetlenebb már nem is lehetne.

Azért az igazság minden részletét a főszerkesztő sem bontotta ki, annyit ismert csak el, hogy a portálban néhány éve kisebbségi tulajdont szerzett az MDIF nevű befektetési alap. Hogy pontosan mennyiért, azt a főszerkesztő ezúttal nem fejtette ki, annyit viszont tudni lehet: az MDIF több mint 100 millió forintot fizetett ki a portál 20 százalék körüli részvénycsomagjáért.
Nem is lenne ezzel semmi gond, ha Uj nem próbálná meg bebizonyítani, hogy a 444-be érkező tőkének tulajdonképpen nincs gazdája, azt csak úgy adták, szívességből. Azzal érvel, hogy az MDIF egy független szerveződés, amely több finanszírozóból áll össze, így a 160 millió dollárnyi összbefektetésüket a holland jótékonysági lottó, vagy éppen Svájc és Svédország fejlesztési alapjai dobták össze. Nagyvonalúan megjegyzi, hogy az MDIF támogatói között ott van a Soros-féle Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) is, de hát ez csak egy a sok közül.
Csakhogy az MDIF sokkal "sorosabb" annál, mint ahogy azt Uj Péter bemutatja.
Az egész alapot eleve Soros-pénzből rakták össze, 2005–2009 között például a magát önzetlenül jótékonykodónak mutató spekuláns majdnem 16 millió dollárt ölt bele a működésébe, ezzel pedig a legbőkezűbb "adakozónak" mondhatta magát. Tehát nem arról van szó, hogy van valahol egy alap, amelyben, mit ad Isten, mások mellett Soros György is érdekelt, hanem éppen fordítva: egy Soros-pénzen felépített pénzügyi szervezetbe szálltak be Sorosék mellett más érdeklődők is. Az MDIF így néz ki, és birtokolja a 20 százalékát a 444-nek.
A főszerkesztőt ez szemmel láthatóan nem zavarja, sőt, konkrétan azt írja, hogy az MDIF a lehető legszélesebb jogi és informális garanciákat adja a szerkesztőség független működésére, nem szólhat és nem is szól bele semmilyen tartalmi kérdésbe.
Reagálta mindezt azokra a vádakra, amelyek szerint Sorosnak igenis lehet befolyása a portál működésére, máskülönben nehezen magyarázható, hogy a felsőoktatási törvény április 4-i elfogadása óta eltelt két hétben hogyan sikerült több száz cikket lehozni a 444-en a Közép-európai Egyetemről (CEU), amelyet nem mellékesen ugyancsak a zsidó gazember alapított. Ezzel együtt is Uj egyszerű "szenzációnak" minősítette, hogy kiderült, a portált kiadó cég vezetésébe Soros két emberét is beültette. Egyikük, Marie Nemcova éppen négy évig dolgozott programigazgatóként Soros Prágában is működő alapítványánál, majd ült át az MDIF-es bársonyszékek egyikébe.
De Uj Péter persze rendíthetetlen, és az összefonódások ellenére szemrebbenés nélkül közölte, hogy a 444 "egyedülálló szabadságot és önállóságot élvez a magyar sajtópiacon", éppen a tulajdonosi struktúrájának, tehát George Sorosnak köszönhetően.
Minden világos. Az, aki eddig mégis azt gondolta volna, hogy például a CEU-ügyben hiperaktív 444 Soros miatt pörög a témán, tévedett. A 444 magától ilyen.
Uj Péter egyébként azt is elismeri, hogy - milyen furcsa - a 2014-es választások előtt 50 ezer dollárra pályáztak, és csodák csodájára nyertek is az egyik Soros-alapítványtól. Mégpedig mobilalkalmazás fejlesztésére.
(Origó nyomán)