Molnár Gyula pártelnök az javasolta az MSZP választmányi ülésén, hogy a párt menjen tovább azon az úton, amit Botka László elkezdett. Az együttműködési készség megmutatása a cél, és hogy legyen közös október 23-a. A Jobbikkal viszont nincs közösködés.
Molnár Gyula beszédében elmondta: jó személyi döntéseket hoztak az év elején, a markáns baloldali fordulat, a közös lista és a közös jelöltek stratégiája helyes volt, és rövid távon sikerrel kecsegtetett, épp csak nem volt megfelelő fogadókészség, sem a külvilágban, sem a lehetséges politikai partnerek között. "Nem volt érdekük abban, hogy az út elején mellénk álljanak, mert úgy gondolták, hogy az idő nekik teremt többletlehetőséget".
Zoom
(Montázs: Index)
A három legfőbb problémának a partneri együttműködés hiányát, a tárgyalási pozíciót gyengítő belső vitákat és az olyan taktikai hibákat nevezte meg, amelyeket a közvélemény és a politikai partnerek átfogalmaztak és ellenük fordítottak – utóbbira a következő példát hozta: "a gáláns ajánlatot is diktátumként közvetítették".
Az egykori állampárt, az MSZMP 1989. október elején tartott XIV. kongresszusának egyik legfontosabb döntése megszűnésének kimondása volt, a párt nevében szereplő „Munkás” szó elhagyása. 1989. október 7-én ezzel egy időben megalakult az új, ámde jogfolytonos párt, az MSZP.
A pártelnök azt javasolta, hogy az MSZP menjen tovább azon az úton és programon, amit Botka László meghirdetett. "Az egyenlőtlenségek és az igazságtalanságok csökkentése a cél".
Az MSZP nem állít miniszterelnök-jelöltet és nem támogatja más párt miniszterelnök-jelöltjét sem
A következő napokban az együttműködési készség megmutatása a cél, ezért az MSZP minden lehetséges partnerrel tárgyal, de csak az egyéni körzetekről, mert a magasabb személyi kérdések lassítanák és félrevinnék a folyamatot. Az MSZP így most nem állít miniszterelnök-jelöltet és nem támogatja más párt miniszterelnök-jelöltjét sem.
Politikai partnereikkel demokráciaminimumról fognak tárgyalni, "a tárgyalás nem lehet csak személyi, technikai kérdés". Ahogy Molnár fogalmazott: október 23-án meg akarjuk mutatni, hogy van esély és remény az Orbán-kormány leváltására. Azon dolgozunk, hogy legyen közös október 23-a.
Végül kijelentette, hogy van, akivel semmilyen lehetőség nincs az összefogásra: "Horn Gyula pártja nem működhet együtt a szélsőjobboldallal".
(HVG nyomán)