Budapesten, a Bocskai úton van az a szavazókör, ahol a legtöbb átjelentkező voksolhat. Egész nap sokan szavaztak ott is.
Boldizsár Kata, az M1 helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy jelenleg sokkal többen vannak, mint néhány órával ezelőtt. Akkora tömeg gyűlt össze, hogy körülbelül két és fél órát is várni kell, hogy leadhassa voksát az ember. A tudósító szerint több utcányira kígyózik a sor.
Zoom
Szavazásra várakozók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolánál 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma (MTI Fotó: Mónus Márton)
Ennek ellenére senki sem aggódik, mindenki türelmes. Voltak, akik gurulós székeket is hoztak, illetve innivalóval is felszerelkeztek – tette hozzá.
A szabályok szerint 19 órakor beáll a sor végére a szavazó biztosság tagja, aki utána állna be a sorba, az már nem adhatja majd le a voksát – emlékeztetett.
Frissítés: Este 9 óra előtt nem lesz vége a szavazásnak a VI. kerületben
Végeláthatatlan sorok kígyóznak a körútig az Eötvös utcai szavazóhelyiségnél.
Háromezren jelentkeztek ide át. Az M1 tudósítója arról számolt be, sokan hazamentek napközben és csak később jöttek vissza, ezért dagadt meg a sor ismét. Várhatóan este 9-ig nem is sikerült lezárni az urnákat.
2. frissítés: A XI. kerületben “tragikus” a helyzet
Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás.
Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatta a választásnapi eseményekről. Mint mondta, Szegeden, Győrben és Pécsen fél 8 körül tudnak zárni. A XIII. kerületben, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben „jó a helyzet”, bár itt napközben hosszú sorok voltak.
Ugyanakkor – mint mondta – a XI. kerületben “tragikus” a helyzet, annak ellenére, hogy három teremben szavaztatnak. Itt másfél kilométeres a sor. Jelezte: Londonban is nagyon hosszú a sor, bár itt tizenkét felé szedték a névjegyzéket.
A londoni az egyetlen külképviselet, amely nem tudott bezárni este 7 órakor. Itt 9700-an jelentkeztek szavazásra előzetesen. A szavazókörök hivatalosan 19 órakor bezártak, azonban ahol a választópolgárok még sorban állnak, leszavazhatnak. Ameddig valamennyi szavazókör be nem zár, nem indulhat el az NVI eredményközlő rendszere – mondta Pálffy Ilona.
Ez azt jelenti, hogy azok a szavazókörök, amelyek 19 órakor be tudtak zárni, elkezdik a szavazatok számlálását, és az eredményt rögzítik is a Nemzeti Választási Rendszerben, az azonban nem jelenik meg a nyilvános www.valasztas.hu oldalon.
Amikor valamennyi szavazókör bezárt, az NVI „élesíti” a szavazatösszesítő rendszert és az a nyilvánosság számára is megismerhető lesz. Ez azt jelenti, hogy nem “nulláról” indul az eredményközlés, hanem egyből az eredmények viszonylag magas fokú feldolgozottsággal jelennek meg a honlapon.
(Híradó - MTI)
3. frissítés: Olvasónk helyzetjelentése:
Ebben a percben (21:25) ért ki a sor vége a Bocskai útra, már nem a tömb körül várakoznak a szavazni vágyók, jelenleg csak a Dávid Ferenc utca és Badacsony utca közötti szakaszon áll a sor a Bocskain (az a szakasz, ami a korábbi fotón is látszik).
22:00: Az udvaron már senki, minden szavazni kívánó az épületen belül.
4. frissítés: Eötvös utca: még mindig sokan vannak az utcán
Helyszínen lévő indexes szerint most jutnak be azok szavazni, akik már négy órája állnak sorbán. Még mindig elég sokan várakoznak egyébként, pár százan biztosan, de az is lehet, hogy ezren.
5. frissítés: Új szavazóbizottság állt fel, felgyorsult az Eötvös utca
Az M1 tudósítása szerint nagyjából 200 ember van még az utcán, de felgyorsult a tempó, mert egy új szavazóbizottság áll fel, fél óra múlva zárhatnak - írja az Index.
6. frissítés: Annyira azért nem indult be az Eötvös utca
Az Index munkatársa jelentette, hogy azért még mindig vannak emberek az utcán, becslése szerint nagyjából fél óra kell még, mire végeznek az ott órák óta várakozók.