Ha jól politizáltak volna, akkor több szavazatot kaptak volna – erről beszélt Szigetvári Viktor, az Együtt korábbi miniszterelnök-jelöltje az ATV Start című műsorában. Mint mondta, a következő napokban a tévéstúdiókban biztosan elkezdik egymást hibáztatni az ellenzéki pártok, de ő magában keresi a felelősséget.
„Az, amit mi kínáltunk, az, amit én politikusként, miniszterelnök-jelölti vitában őszintén elmondtam, arra nem volt kereslet, és ezt a felelősséget el kell vállalni” – folytatta Szigetvári, kiemelve, hogy a számok magukért beszélnek. Majd arról beszélt, hogy 16 éve benne van a politikában, 6 éve pártpolitikusként, az Együttbe pedig beletette az élete jelentős részét.
„Én ezt most nyilvánvalóan be kell, hogy fejezzem” – jelentette be a politikus.
Azt is közölte, hogy maga miatt nem aggódik, mert mindig akkor keresett több pénzt, amikor a piacon dolgozott. „Ezzel együtt van bennem egy olyan szomorúság, mert én nem egy ilyen Magyarországban hiszek. (…) Abban bennem ezek után kevés lelkierő van, hogy még négy évig tekerjem ezt a bringát” – fogalmazott.
Arról is beszélt, hogy az Együttnek lesz egy tisztújító kongresszusa, ahol a közösség el fogja dönteni, hogy „egyáltalán folytatni akarja-e”. Szigetvári egyébként azt fogja majd javasolni, hogy ebben a formában ne.
Az Együtt elnöksége korábban kollektív lemondással reagált az országgyűlési választás eredményére. Szigetvári Viktor akkor azt mondta, az ellenzék egésze elvérzett, a Jobbiktól a DK-ig, mivel nem sikerült leváltani a kormányt.
150 millió forintot kellene visszafizetniük
A választási vereség után az Együttnek a fennmaradásért is meg kell küzdenie – erről beszélt a párt leköszönő elnöke a Hír Tv Reggeli járat című műsorában. Juhász Péter elmondta, hogy mivel pártja alig több mint fél százalékot ért el a választáson, vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást. Az ötfős elnökségre személyenként leosztva ez 30 millió forintot jelent.
„Eredetileg úgy volt, hogy akik fél százalékot nem érnek el, azoknak a kampánytámogatást vissza kel fizetni, MSZP-s módosításra ez 1 százalékra nőtt, így az Együtt vezető politikusainak, öt embernek, az elnökségünknek saját személyes vagyonával kell felelni azért a 150 millió forintért, amit kampányra elköltöttünk. Ezt, ha valaki visszaosztja, ez fejenként 30 millió forint” – vázolta Juhász Péter.
(MNO nyomán)