Idén jóval kevesebb menekültügyi eljárásra került sor február végéig, mint tavaly, pozitív elbírálásban mégis ötször többen részesültek, pedig még a csapból is a migránsellenes kormányzati kampány folyt - írja az Mfor.hu.
Zoom
Az utolsó kampányplakátok egyike
Az Orbán-kormány már évek óta folytatja a migránsellenes retorikáját, mely az idei választáshoz közeledve egyre nagyobb fokozaton pörgetett. A bevándorlásellenes kampány aztán végül sikerrel járt, hiszen ez a jelenlegi állás szerint újabb alkotmányozó többséget hozott a Fidesznek és Orbán Viktornak. Utóbbi a választás eredményét értékelve elmondta: a magyar emberek kijelölték a legfontosabb témákat: a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás. A migrációval kapcsolatban tehát a magyarok szeretnék eldönteni, kikkel kívánnak együtt élni - legalábbis Orbán értelmezésében.
A 10 milliárd forintból folytatott kampány közepette a háttérben mégsem maradt teljesen bevándorlómentes Magyarország, a hatóságok ugyanis a tavalyinál ötször több ember kérelmét bírálták el pozitívan. Igaz, a lefolytatott menekültügyi eljárások száma a tavalyi töredékére esett.
  • 2018 első két hónapjában összesen 477 menekültügyi eljárást folytattak le, melyek 40 százalékában a kérelmező számára pozitív döntés született. Vagyis valamilyen státuszban de a hatóság 191 "menekültet" fogadott be - derül ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal statisztikájából.
  • 2017 első két hónapjában a lefolytatott 3028 eljárás során mindössze 38 esetben (az eljárások 1,2 százalékában) született pozitív döntés.
  • Még érdekesebb, hogy a migránshullám utáni időszakban, 2016 január-februárjában sem fogadtunk be annyi jövevényt, mint idén. Akkor 110 esetben született pozitív döntés a hatóság részéről, ami a lefolytatott több mint 27 ezer eljárás 0,4 százaléka.
Idén a 191 "elfogadott menekült" közül a legtöbbet, 168-at oltalmazottként ismert el a hatóság, 12-t befogadottként, 11 személyt pedig menekültként. Utóbbiak esetében lehet szó arról, hogy állampolgárságot kapnak. (Oltalmazott az lehet, akinek nem állnak fenn a menekültkénti elismerés feltételei, a befogadott pedig egy speciális engedéllyel tartózkodhat Magyarországon, ő olyan "menekült", aki hazájában szintén veszélynek van kitéve, és nincs olyan harmadik ország sem, aki befogadja.)
 
Idén egyébként - a korábbi évekhez hasonlóan - a legtöbb eljárás, 204 elutasítással zárult.
Ami a 2017-es év egészét illeti, összesen 6220 esetben hozott döntést a menekültügyi hatóság, melyek 20 százalékában, 1291 esetben pozitív "ítélet" született. Közülük 106 személyt menekültként, 1110-et oltalmazottként, 75-öt pedig befogadottként ismertek el. A menekültként elismertek közel fele iráni (30 személy) és afgán (20 személy) állampolgár volt. A legtöbb menedékjog iránti kérelmet afgánok kérték tavaly, őket az irakiak, szíriaiak követték. Az idei első két hónap statisztikája idén is tőrül érkezett a legtöbb menedékjog iránti kérelem.
Kapcsolódó: