Fehér Zsolt, a Jobbik Jelölő- és Mandátumvizsgáló Bizottsága elnökének közleménye:
A Jobbik szombaton tartja tisztújító kongresszusát
Május 12-én tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat a személyeket, akiket a Jobbik elnöki, elnökhelyettesi, alelnöki és országos választmányi elnöki tisztségében szeretnének látni. A nemzeti néppárt bármely tagja adhatott le szándéknyilatkozatot, s indulhatott az országos vezetői megbízatásokért.
Zoom
A kép az alapszabály-módosító kongresszuson készült
Elnökjelöltnek és országos választmányi elnökjelöltnek hivatalosan az a személy válhatott, aki a beérkezett jelölések legalább 20 százalékát szerezte meg, míg elnökhelyettes-jelöltként az indulhat a tisztújításon, aki minimum 15 százalékos, alelnökjelöltként pedig az, aki legalább 10 százalékos támogatási arányt szerzett meg a jelölési folyamatban a jobbikos alapszervezetek bizalmából.
A jelölések összesítése alapján két elnökjelölt, Sneider Tamás és Toroczkai László, valamint két elnökhelyettes-jelölt: Dúró Dóra és Gyöngyösi Márton indulhat. 15 alelnökjelölt szerezte meg az induláshoz szükséges számú ajánlásokat: dr. Apáti István, Árgyelán János, Bana Tibor, Császárné Kollár Tímea, dr. Gyüre Csaba, Hegedűs Lorántné Kovács Enikő, Kepli Lajos, Kocziha Tünde, Murányi Levente, Novák Előd (visszalépett), Rig Lajos, Stummer János, Szőcs Norbert, Volner János, Z. Kárpát Dániel. Az országos választmányi elnök tisztségére Szabó Gábor érte el a hivatalos jelöltséghez szükséges támogatást.
Frissítés: nem nyilvános a jelöltek támogatottsága
Kerestük a Jobbik honlapján a részleteket, azaz hogy melyik aspiráns hány alapszervezeti jelölést kapott, de ezúttal ez sajnos nem nyilvános, pedig a legutóbbi tisztújításon még az volt.
Akkor egyébként így nézett ki a helyzet:
Az elnökjelölési folyamatban részt vett szervezetek 92,8 százaléka Vona Gábort jelölte a Jobbik elnöki tisztségére, így egyedül ő lépte át a 20 százalékos érvényességi küszöböt.
Az alelnök jelölési folyamatban résztvevő szervezetek 84,1 százaléka Volner Jánost, 75,1 százaléka Toroczkai Lászlót, 71,6 százaléka Z. Kárpát Dánielt, 65,6 százaléka Sneider Tamást, 47,9 százaléka Hegedűs Lorántnét, 47 százaléka Novák Elődöt, 46,7 százaléka dr. Fülöp Eriket, 38,4 százaléka Janiczak Dávidot, 21,6 százaléka Kepli Lajost, 17,5 százaléka Murányi Leventét és dr. Gyüre Csabát, 14,9 százaléka Bana Tibort jelölte alelnökjelöltnek, így mindannyian átlépték az induláshoz szükséges 10 százalékos küszöböt.