Ismét indul a Kapcsolódj be a közvetítésbe! program, amelyre "hátrányos helyzetű" és kimondottan "roma fiatalok" pályázhatnak. A gyakornokoknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy évig havi 200 ezer forintos ösztöndíjat ad. Pályázni a Nemzeti Kulturális Alap honlapján lehet.
Zoom
Részletek a magyarokat hátrányosan megkülönböztető, 2016-os pályázati kiírásból
Tavaly nyolcan kerültek a gyakornoki program keretében az MTVA-hoz, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig 2018-ban is meghirdette a pályázatot. A győztes jelentkezők elméleti és gyakorlati képzést kapnak majd – mondta a minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.
Hozzátette: a program célja, hogy "támogassák a fiatal roma tehetségeket".
Langerné Victor Katalin úgy fogalmazott: a média a tájékozódás, a művelődés és a szórakozás elengedhetetlen eszköze, ezért is fontos, hogy milyen képet sugároz a "romákról" (magyarul és helyesen: cigányokról - a szerk). Ez nemcsak egy évre szól, hanem azok a fiatalok, akik megállják a helyüket a tv-ben, illetve a rádióban, azok bent maradhatnak. Ez a program egy hosszú távú karriert is jelenthet – közölte a helyettes államtitkár.
Zoom
Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (b3) és cigánytenyésztő Balog Zoltán, a rejtett erőforrások minisztere (b4) a Kapcsolódj be a közvetítésbe! című gyakornoki program 2017-es résztvevőivel az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisán (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)
A gyakornokoknak folyamatosan szakmai beszámolót kell adniuk, amit a felettes vezető igazol le – tette hozzá.
Nyíri Zsolt, a program egyik korábbi résztvevője hangsúlyozta, azért is fontos, hogy minél több "roma" fiatal mutassa meg magát képernyőn keresztül, vagy dolgozzon akár háttérmunkásként, mert így "a többségi társadalomnak is példát mutathat".
Langerné Victor Katalin elmondta, hogy a "romákról" kialakult negatív sztereotípia lerombolásában az a több mint háromszázötven fiatal is segít, akik az ország 11 "roma" szakkollégiumában tanulnak.
(Kossuth Rádió nyomán)