Bezár!
2020. július 11., szombat, Nóra, Lili napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:59 Ez szinte hihetetlen: a déli katonai bázisok a déli csapatok vezetőinek nevét viselik - de nem tart már soká a "megosztás"22:36 Makákó lives matter: majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kókuszdiót22:14 Rekordot döntött az újonnan fertőzöttek száma Izraelben21:54 A szultán elrendelte a Hagia Sophia-bazilika mecsetté alakítását21:40 Horvátország és Bulgária belépett az euróövezet előszobájába21:11 Kanalas Kevinkosztnernek lájárt a vellneszbérlete - így várta a kiccsalád a kaposvári börtön előtt20:49 Operatív törzs: a megbetegedések jelentős része külföldi vonatkozású20:19 Hőség, extrém UV-sugárzás, erős szél és zivatar is várható szombaton19:43 A bírót nem hatotta meg az agykárosodásos mese: négy év börtönt kapott Magna Carta-tolvaj19:00 Kínai kamu: a koronavírusnál is halálosabb járvánnyal küzd Kazahsztán18:22 Magyar autonómia helyett genderelmélet kell Iohannisnak17:54 Szennyezés "Románia" felől: a patak vize koromfekete Pocsajon17:37 A szerb elnök szerint lehetséges a megállapodás Koszovóval17:20 Egyiptomi kém dolgozott a német kormány tájékoztatási hivatalánál - nem tartóztatták le, vádat nem emeltek ellene16:44 Ezúttal 200 milliárdot tapsol el az Európai Parlament a jövő agysebészeire
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

"Hírbe hozott" jobbikos képviselők: "eszünk ágában sem áll elhagyni a frakciót"

Reklám

Alább olvasható közleményük:
Reagálás az origo hazugságaira
A kormánypárti "sajtó" megszámlálhatatlan hazugságai és bomlasztási kisérlete ellenére természetesen eszünk ágában sem áll elhagyni a Jobbik parlamenti frakcióját.
Hegedűs Lorántné Kovács Enikő, Volner János, Szávay István, Apáti István
Potenciális távozókként emlegették őket
A közlemény a fideszes Origó azon cikkére reagál, mely arról szól, értesüléseik szerint kik fontolgatják távozásukat a frakcióból, melyből kizárták a saját bevallásuk szerint is semmilyen fegyelmi vétséget el nem követő Dúró Dórát.
Zoom
Ismertetik a Dúróról szóló bizalmi szavazás kimenetelét:
  • 4 jobbikos képviselő nem támogatta a kirúgását
  • 1 jobbikos képviselő tartózkodott a kérdésben
  • 1 érvénytelen szavazat érkezett
  • 20 pedig az eltávolítása mellett döntött.
A lap szerint kifejezetten meglepő az eredmény, hiszen Vona Gábor alaposan megválogatta, kik lehetnek bent az Országgyűlésben.
Ennek ellenére a 26 képviselőből 6 ilyen-olyan formában nem támogatta a kizárást. Az egyik nyilván maga Dúró, de akkor is a jobbikos politikusokok ötödéről van szó, ehhez pedig hozzá lehet venni a Jobbikban eluralkodó általános hangulatot (egy rossz lépés, és politikai leszámolás áldozatává válhat bárki - a szerk.), valamint - tesszük hozzá ezt is mi - a Novák Előd által már ismertetett  szavazás "titkosságát" is. ("A 'titkos' szavazás olyan a frakcióban, hogy egy nagy kerekasztalnál mindenki figyeli a mellette ülőt, hogy mit ír a szavazólapra, mert még csak nem is ikszelni kell, tehát a kézírás is azonosítható.") Ráadásul Toroczkai platformalapításának hírére is felcsörgették a Jobbik-frakció tagjait, hogy csatlakoznának-e a szerveződéshez, ilyen viszonyok között pedig lehet, hogy sokan nem merték vállalni a véleményüket.
Az Origó megemlíti, hogy Dúró egyik interjújában férjéhez hasonlította helyzetét, és valóban, Novák Elődöt hasonló körülmények között, bizalmi szavazás keretében távolították el a képviselőcsoportból, csak két évvel korábban. 2016-ban 18 igennel, 4 nemmel, 2 tartózkodás mellett szavazták meg a frakcióból történő kizárását. Látható, hogy, bár a párt frakciótagjainak egy része lecserélődött, ennek ellenére kísértetiesen hasonlóak a számok a két kizárás esetében. Tehát hiába telt el két év a baloldalhoz közeledés bűvöletében, a törésvonalak, a frakción belül csoport közötti erőviszonyok ugyanazok maradtak. Akárcsak a legutóbbi tisztújító kongresszuson, az erősen szűrt frakcióban is erőteljes elégedetlenség mutatkozik a párt sorsának alakulásával - írja a lap.
Rátérnek arra is, kik ellenezték Dúró Dóra eltávolítását a párt képviselőcsoportjából. A laphoz eljutott egy lista azokról a jobbikos politikusokról, aki kiálltak Dúró Dóra mellett, és könnyen lehet, ha kenyértörésre kerülhet sor a radikálisok és a balra tolódás hívei között, akkor otthagyják a Jobbikot - írják.
Az informátor névsora szerint ők szavaztak nemmel Dúró eltávolítására (aki tartózkodott a szavazás során):
  • Apáti István
  • Hegedűs Lóránt Gézáné
  • Szávay István
  • Volner János
Első ránézésre sok meglepetés nincs a névsorban, hiszen valamennyien egykoron a párt radikális szárnyához tartoztak. Azt nem lehet tudni, hogy közülük mindenki otthagyná a frakciót, de jelen állás szerint minden esély megvan erre - írta az Origó. Erre válaszul született a fenti egymondatos közlemény.
Frissítés: Dúró: Hegedűsné és Szávay egyáltalán nem támogatta a maradásomat
Volner, Apáti és Steinmetz Ádám viszont kiállt mellette - derül ki a kizárt képviselő Facebook-bejegyzéséből:
Már megint hazudik az Origo: a cikkben említettekkel ellentétben nem egészen ezek a képviselők voltak, akik kiálltak mellettem, illetve tiltakoztak a koncepciós eljárás miatt.
A frakcióülésen is felszólalt, és végig a támogatásáról biztosított engem a két legnagyobb szavazataránnyal megválasztott alelnök, Volner János és Apáti István, valamint az olimpiai bajnok Steinmetz Ádám. Köszönöm nekik a korrekt kiállást ebben a szoros tisztújítási eredmény miatti politikai leszámolásban, ez bátorságra vall.
Bizonyára nemcsak 6 képviselő lett volna a frakcióban, aki nem szavazza meg a kizárásomat, ha valóban titkos szavazás lett volna, azonban ilyen megfélemlítés közepette egy nagy asztalt körülülve, egymás írását látva (mert még csak nem is ikszelni kellett, tehát a kézírás is azonosítható) nem csoda, hogy ebből a frakcióból nem mertek többen szembemenni a frakcióvezetés elvárásával.
A cikk állításával szemben Hegedűs Lorántné és Szávay István valójában nem támogatták a maradásomat, sőt... Utóbbi ráadásul lelkesen állt a helyemre egy éve, amikor a Jobbik oktatáspolitikusaként nem voltam hajlandó a CEU védelmében felszólalni, és örömmel vállalta érdekükben a balliberálisokkal való közös tüntetést is.
Sajnálom, hogy a frakció ennyire elszakadt a párttól, és a 46%-os kongresszusi támogatottságot ilyen kevesen ismerik el, illetve tartják szükségesnek, hogy az ő véleményük is érdemben jelen legyen a képviselők között.
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready