Valószínűleg nem fogok fellebbezni – mondta Toroczkai László az atv.hu-nak, miután holnap kerül a Jobbik etikai bizottsága elé a platformalakítása után kezdeményezett eljárás. A volt alelnök azt is hozzátette: nem vár sokat a holnapi eseményektől, és jelenleg minden jel afelé mutat, hogy létrejön az önálló politikai formáció. Közben egy helyi jobbikos úgy véli, gyakorlatilag a vidék lázadt fel, és egy év múlva már a Toroczkai-vonal képviselői lesznek többen - írja a lap.
Zoom
Toroczkai László úgy fogalmazott az atv.hu megkeresésére, hogy „koncepciós ítéletet vár”, majd hozzátette: valószínűleg nem fog fellebbezni. „Felesleges időhúzás” lenne szerinte, hiszen az eljárást is az elnökség kezdeményezte, és hozzájuk kéne fordulnia ebben az ügyben is.
Számokat nem árult el, hogy hányan csatlakoztak eddig a meghirdetett platformhoz, de az eddig is nyilvánvaló volt, hogy Dúró Dórával már „közös a sorsuk”, és „szimbiózisban működnek”. Noha görcsösen nem ragaszkodik ahhoz, hogy egy új politikai párt elnöke legyen, de ha erre komoly és valós társadalmi igény mutatkozik, akkor beleállna, és „nem is kérdés, hogy csinálja”. Ebben az esetben kiemelte: „önálló politikai erőként fogunk a politikai palettán megjelenni”.
Annak ellenére, hogy számokat nem tud, Toroczkai állítja: beindult egy automatikus szerveződés, és komplett megyei jobbikos frakciók állnának át, hogy akár a pártot elhagyva folytassák vele a munkát.
Mindeközben egy vidéki jobbikos arról mesélt a portálnak, hogy szerinte tömegesen fogja elhagyni a párt vidéki tagsága a formációt, sőt, az sem kizárt, hogy budapesti alapszervezetek is csatlakoznak Toroczkai Lászlóhoz. Hogy Ásotthalom polgármesterét támogatja, miközben a Jobbik jelenlegi vezetésével nincsen megelégedve, abból nem csinált titkot, a kérdésre pedig, hogy szakadni fog-e a Jobbik, azt felelte: „ez egészen biztos”, mint ahogy az is, hogy egy év múlva „többen leszünk”.
Mint kiderült, az ő ügyét is etikai bizottság elé vitték még tavaly, az ok pedig az volt szerinte, hogy a pártot kritizáló Facebook-bejegyzéseket osztott meg. Noha a helyi tagság nem zárta volna ki, csupán fél éves eltiltással sújtották volna – mesélte az asszony a saját történetét –, de a szervezet elnöke etikai bizottság elé vitte az ügyet tavaly novemberben, majd meghozták a kizárásáról való határozatot. Végül Toroczkai László intézte el, hogy maradhasson a szervezetben – tette hozzá. Abban bízott, hogy Ásotthalom polgármestere veheti át tavasszal a párt irányítását, de ennek hiányában úgy döntött, hogy a héten véglegesen elhagyja a Jobbikot.
Részletek a zászlóbontó rendezvényről: