2019. április 20., szombat, Tivadar, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:47 Porontyostól telepítette haza a dzsihadistafeleségeket Koszovó - néhány terroristát is hoztak15:04 Agent Orange-mentesítésre készül a vietnámi és az amerikai kormány14:37 Hárommillió forintért kaphatják meg az adatainkat az NVI-től az EP-listát állító pártok14:06 A ma kezdődött egyiptomi népszavazás bojkottjára szólítottak fel a demokraták13:34 Lezuhant egy helikopter Epöl és Máriahalom között - a pilóta nem élte túl a balesetet13:27 Az örök zsidóhoz hasonlította Netanjahut egy német lap - de már elismerték hibájukat, és önkritikát gyakoroltak12:36 A terrorizmusellenes törvények alapján vettek őrizetbe két ír fiatalembert a britek Derryben12:10 Szavazatszámlálókat toboroz a Mi Hazánk11:50 Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkedünk - este kezdetét veszi a húsvét11:33 "Dulakodás közben meghalt" egy férfi Veszprémben11:12 Naivabb öregurak se dőljenek be a Jennifer-féléknek - mert sok köztük a Lopez...10:43 Eddig több mint 5700-an jelezték, hogy külképviseleten szavaznak az EP-választáson 10:18 Az EPP-hű Orbán nem Ment Salvinihez Milánóba, az olasz miniszterelnök-helyettes mégis Budapestre látogat10:05 Tizenhárom embert, köztük öt nőt és egy kisgyermeket végeztek ki egy veracruzi bárban (18+)09:54 Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Sargentini-vita: Orbán azt ígérte, nem enged a zsarolásnak; "a Néppárt úgy táncol, ahogy a liberálisok fütyülnek"

Reklám

Sargentini azt hazudta, az európai értékeket védi
Judith Sargentini, a Magyarországról szóló jelentés összeállítója kezdte a vitát. Elkezdett beszélni még azelőtt, hogy Orbán Viktor megérkezett volna, és amikor észrevette, hogy a miniszterelnök még nincs a teremben, megszakította a felszólalását. Aztán üdvözölte Orbánt, és azt mondta: „Kicsit elkésett, ezért nem tudok kezet rázni vele, ahogy terveztem.”
Minden kormány kötelezettséget vállal arra, hogy az európai értékeket képviseli függetlenül a politikai nézeteltérésektől, azóta, hogy aláírták a tagállamok az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló szerződést, szögezte le Sargentini.
Ehhez képest Orbán Viktor "a független médiát elnémította, rövid pórázon tartja a tudományt, a független bírák mozgásterét megkötötte, meghatározza, hogy mely egyházak működhetnek, és melyek nem".
A szegényeknek, migránsoknak, "romáknak", nehéz helyzetű csoportoknak segítő szervezetek munkáját megnehezíti, sorolta.
„Semmi sem javult a júniusi szavazás óta” – tette hozzá, és emlékeztetett rá, hogy azóta az egyik utolsó független médium is tulajdonost váltott, a civil szervezetek úgynevezett propaganda-adóját is elfogadták a parlamentben.
Különösen csalódást kelt Sargentini szerint, hogy "a tagállamok szemet hunynak a jogállamiság strukturált leépítése felett". „Pedig mindannyian a szerződés őrei vagyunk” – mondta.
Toleráns, nem diszkrimantiív, pluralista és az igazságon alapuló társadalmat kell építeni az Európai Unióban. És hogyha ez a ház nem tudja a vészféket behúzni, ha szükség van rá, akkor nem teljesítjük az európai polgárokkal szemben, amit vállaltunk a szerződésben – fejezte be a felszólalását Judith Sargentini.
Timmermans: "további lépésektől sem riadunk vissza, ha szükség van rá"
Az Európai Bizottság nevében Timmermans megköszönte, hogy Sargentini "ilyen elkötelezetten" dolgozott a jelentésen.
Az EU nem létezhet az alapjogok és értékek tisztelete nélkül. A Bizottság sajnos egyetért azokkal az aggályokkal, amelyeket a jelentés megfogalmaz, jelentette ki.
Kiemelte a "romák" helyzetét, a korrupciót, a bíróságok munkájának szabályozását. A civil társadalom, tudományos élet szabadsága alapvető feltételek a társadalom működéséhez, mondta.
Az EU-szabályok előírják, hogy a tagállamok biztosítsák a tranzitzónában tartózkodó személyek alapvető szükségleteit, ez azt is jelenti, hogy élelemmel kell őket ellátni. Ez a keresztény hozzáállás is, tette hozzá Timmermans.
A legmagasabb pénzügyi korrekció tárgyává vált Magyarország a többi tagállammal összehasonlítva, emelte ki. Az államigazgatásban csökkennie kellene a favoritizmusnak, és ügyészségi munkával kell föllépni a korrupció ellen, mutatott rá.
Timmermans felsorolt néhány ügyet, amelyben már indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen. Például a "roma" gyerekekkel szembeni "diszkrimináció" miatt, amelyben strukturált párbeszéd folyik a magyar kormánnyal.
"A Bizottság elkötelezett, hogy fenntartsák az unió alapvető értékeit, és további lépésektől sem riadunk vissza, ha szükség van rá. Megígérem, hogy nem leszünk kíméletesek", fejezte be.
Orbán azt ígéri, nem enged a zsarolásnak
"Tudom, hogy önöm már kialakították az álláspontjukat, tudom, hogy a jelenlévők többsége a jelentést meg fogja szavazni."
Zoom
"Önök nem egy kormányt, hanem egy országot és egy népet fognak elítélni." – Orbán, morajlást kiváltva. "Azt a népet, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának. Amely munkájával, és, ha kellett, vérével járult hozzá Európa védelméhez."
Az az országot ítélik el, amely felvette a harcot a világ legnagyobb hadserege, a szovjetek ellen – mondta Orbán, vélhetően 1956-ra, nem pedig a II. világháborúra utalva.
"Megbélyegezni akarnak egy országot és egy népet. Súlyos felelősséget vesznek magukra, amikor az EU történetében először egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből."
"Vannak és lesznek is még vitáink. Különbözőképp gondolkodunk a nemzetek nemzeti kultúrák szerepéről, másképp fogjuk fel a család lényegét, és homlokegyenest mást vallunk a migrációról. De a különbségek nem adnak okot, hogy egy országot kirekesszenek a döntésekből. Mi sosem vennénk magunkra, hogy kirekesszük azokat, akik nem értenek egyet velünk" – mondta Orbán, ezzel nevetést kiváltva az EP egyes padsoraiban.
"Az Európai Parlamentnek mi vagyunk a legsikeresebb pártja – bosszút állni azért, amiért nem a szocialistákat, liberálisokat választották az emberek, nem demokratikus és nem európai – mondta Orbán.
"Ez a jelentés felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat. Ha ezt megteszik, az az Unióra és a konstruktív párbeszédre is csapást mér. Minden országnak joga, hogy eldöntse, miként rendezi be az életét saját határain belül."
Kerítést építettünk és megállítottuk az illegális migránsok százezreit." Orbán szerint ezt kifogásolni azt jelenti, hogy az EU el akarja ítélni saját határőreit.
"Magyarországot azért akarják elítélni, mertúgy döntött, nem lesz bevándorló ország."
"Tisztelettel tájékoztatom önöket: Akármilyen döntést hoznak is, Magyarország nem enged a zsarolásnak, megállítja az illegális migrációt, védeni fogja a jogait, ha kell, önökkel szemben is."
Weber megvédte a CEU-t
Vissza kellene térni a tartalmi kérdésekhez Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint. A frakció nem érti, hogyan lehet az, hogy a CEU kritikus helyzetbe került Budapesten, és nem adhat ki diplomát, miközben a tudomány szabadsága alapvető érték az Európai Unióban – mondta.
Weber az Európai Bizottságnak is címzett néhány barátságos szót. „Mindig támogattuk a vitát, és támogattuk Viviane Redinget és Timmermans urat is” – mondta, a mostani és a múltbeli kötelezettségszegési eljárásokra utalva.
A múltban is Magyarország mindig készen állt a kompromisszumra, emelte ki Weber. Még az alkotmányt is hajlandó volt megváltoztatni. Ha viszont a magyar kormány nem akarja megoldani a jelenlegi kérdéseket, akkor a 7.1-es eljárás keretében kezdett párbeszédre lehet, hogy szükség van. „Szeretném, ha a Tanácsban is párbeszédet folytathatnánk. Most politikai ellenfelek csatája folyik, és a hetes cikkről szóló eljárás nem érte el a politikai vezetők szintjét” – mondta. Ennek változnia kell szerinte.
Az egoizmus, a partnerség, dogmatizmus, egység, mindezek a kérdések terítékre kerülnek ebben a vitában. „Eddig soha nem kellett döntenem, mert hídépítő akarok lenni, ez a politikai DNS-em része” – tette hozzá, a saját személyes kampányát építve az Európai Bizottság elnöki székére.
Végül Romániát is szóba hozta. „Nem Budapesten, hanem Bukarestben voltak óriási tüntetések ezen a nyáron, és a rendőrségnek is föl kellett lépnie. A kormány visszaélt a többségével, amikor meg akarta büntetni a korábbi kormány politikusait” – emlékeztetett, és megkérdezte, hogy egyetért-e a ház azzal, hogy ezzel a témával is foglalkozzon.
Legutko: nem Hófehérke és a hét törpe választotta meg Orbánt
„Ismét támadunk egy demokratikusan megválasztott kormányt” – mondta Ryszard Legutko, az Európai Konzervatívok és Reformerek lengyel képviselője a Jog és Igazságosság (PiS) pártból. „Valaki megválasztotta ezt a kormányt, és ez nem Hófehérke volt és a hét törpe” – jegyezte meg.
Legutko utána arra tett egy megjegyzést, hogy Frans Timmermans valószínűleg szívesen átvenné az irányítást Magyarországon és Lengyelországon is.
Szerinte elfogult a Sargentini-jelentés, de ez nem meglepő, mert az anti-Fidesz csoportokból származó információra épül. Ez pedig egy általános gyakorlat, ugyanez történt Lengyelország esetében.
„Az egésznek a jó oldala az, hogy a vita nem produktív, hiszen mindegyik ilyen látványos előadás, amikor Lengyelországot támadják, akkor a kormányom támogatottsága igencsak megugrik. Azt gyanítom, hogy ugyanez fog történni Magyarországon is” – mutatott rá Legutko.
„Ezért nagyonis elképzelhető, hogy a jelentés szerzői rejtőzködő támogatói önnek” – mondta végül Orbán Viktornak.
Tiborczot is Orbán szemére vetette az osztrák képviselő
"Az európai polgárok szabadságát megvédeni az EP legfőbb kötelessége, kormányoktól függetlenül" – mondta Udo Bullmann. Az osztrák képviselő a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakció vezetőjeként kijelentette: a viták régi keletűek Orbánnal, de a konstruktív vita nem vezetett eredményre.
"Ön a szimbóluma az EU legkorruptabb rendszerének" – mondta Bullmann az OLAF-jelentésre hivatkozva. "A pályázatok több mint 30 százalékánál egyetlen pályázó jelentkezik, például Orbán veje" – közölte az osztrák képviselő. "Ennek a korrupt rendszernek véget kell vetni, a sajtó nem nyomható el tovább, azt várjuk, hogy Magyarország térjen vissza az európai értékek útjára." Bullmann arra kérte az EPP-frakció tagjait, "döntsenek Európa mellett, ne pedig a korrupció mellett."
Keresztény értékeket emlegetnek az iszlamizálás alátámasztására
"Legyünk őszinték: ilyen körülmények között ma lehetetlen lenne, hogy ilyen körülmények között az EU-joz csatlakozzon Magyarország" – mondta Guy Verhofstadt. Én szeretem Magyarországot. Ön nem Magyarország, hanem egy politikai párt képviselője. Magyarország sokkal több, mint ön" – mondta az ALDE, a liberálisok frakciójának vezetője.
Ma az EU túléléséről van szó. Orbán és Barátai az EU életképességét teszik próbára, ezt nem engedhetjük meg – mondta Verhofstadt, elismertve, hogy az EU keresztény értékekre építette az EU-t "Minden ember egyenlő, rassz, bőrszín, osztály, vagy szakmára tekintet nélkül." – idézte Robert Schumannt a liberális politikus. A kereszténység tehát nem kirekesztő, destruktív, márpedig Orbán értelmezése ilyen – közölte Verhofstadt, aki szerint Orbán a megosztás magvait akarja elvetni az EP-ben.
A sáskák etetése is visszatérő téma
Philip Lamberts, a Zöldek frakcióvezetője felolvasta az EU-s szerződésnek az európai értékeket felsoroló pontját: Európa az emberi méltóság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, a kisebbségek jogainak betartásán alapul. A nepotizmus, a vallásszabadság megsértése, a civil társadalom ellehetetlenítése egyértelműen megsérti ezeket az értékeket.
Ha Orbán keresztény, akkor hogyan lehetséges, hogy nem táplálja a menedékkérőket? – kérdezte a miniszterelnöktől.
Megjegyezte, ahogy korábban frakciótársa, Judith Sargentini is, hogy ha most döntenének Magyarország felvételéről az EU-ba, nem vennék föl. Ugyanis az EU jogokat, lehetőségeket, támogatást ad, de a tagság kötelezettségekkel is jár, mutatott rá.
Kikérte magának az EU nevében, hogy Orbán a Szovjetunióhoz hasonlítja az Európai Uniót, hiszen az EU nem küldött soha tankokat Magyarországra.
Aztán üzent az Európai Néppártnak: Orbán sokáig fekete bárány volt a pártjukban, most pedig ő akarja diktálni az irányvonalat. Mit akarnak, a szélsőjobbal akarnak közös kampányt, vagy velük akarnak kormányozni? – kérdezte tőlük.
Farage Orbánnak: kérem, csatlakozzon a Brexit klubjához!
„Hála istennek, legalább egy európai kiáll Európáért, a népéért és a kultúrájáért!” – kezdte Nigel Farage, a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) képviselője.
Senki nem szavazott soha Timmermansra, ezért nem is lehet elmozdítani, és ő kritizálja a bírák elmozdítása miatt a magyar kormányt. Megemlítette, hogy ez ugyanaz a testület, amelyik a bizottsági elnök barátját, Martin Selmayrt egyáltalán nem átlátható módon „magasabbnál magasabb polcokra helyezi.”
A limitált szuverenitás brezsnyevi doktrínáját próbálják feléleszteni a hetes cikkel az EU-ban Nigel Farage szerint. „Meg akarják fosztani önöket a szavazati jogoktól, az európai forrásoktól, csak azért, mert volt mersze kiállni George Soros ellen, aki 15 milliárd dollárral próbálta a nemzetállamokat romba dönteni” – vélekedett.
„Ma nem az országát sértették meg, hanem önt! – mondta Orbán Viktornak. – Kérem, csatlakozzon a Brexit klubjához, nagyon jól fogja érezni magát!”.
Morvai szerint Ciprasz és Orbán között lehet választani
Két miniszterelnök látogatott ma az Európai Parlamentbe, és az általuk képviselt két értékrend között kell választani Európában Morvai Krisztina szerint. Azok között az értékek között, amelyeket a radikális baloldali, az EU által Morvai szerint térdre kényszerített Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök képvisel, és amelyeket Orbán.
Morvai Krisztina felsorolta Magyarország érdemeit: ellenáltunk a külföldi bankok gazdagodásának, hazaküldtök a Nemzetközi Valutaalapot, nemet mondtunk a tömeges migrációra, óvjuk és védjük a keresztény európai gyökereket és értékeket. Jövő májusban válasszanak az európai szavazók! - mondta végül.
Orbán mellett a Nemzeti Front
A francia Nemzeti Front képviselője vette fel a fonalat, Nigel Farage után szintén Orbánt támogatva. Nicholas Bay szerint Sargentini állítása hamis, hogy Orbán lebecsülné az EP-t, elvégre harmadszor jött el vitázni a képviselőkkel.
Bay szerint Magyarországon véleményszabadság van – miközben Franciaországban a parlamentben 577 képviselőből csak 7 helyet kap a Nemzeti Front 15 százaléknyi szavazat mellett –, az igazságszolgáltatás is működik Magyarországon, elvégre sok döntését kritizálja Orbán. "Nemzetek Európáját akarunk" – mondta Bay.
Szájer: van bőr a képén egy kommunistának?
"Ön egy kommunista. Az ön elvtársai tették tönkre az én hazámat. Van önnek bőr a képén, hogy minket demokráciából, jogállamiságból oktasson ki?" – kérdezte Szájer József a korábban felszólalt baloldali Vergiat-tól.
Szájer szerint olyan kérdéseket vizsgál a Sargetnini-jelentés, amelyek nem tartoznak az EU-szerződések hatálya alá. "Ebben a több órás vitában Magyarország képviselője öt percet beszél, ez nem jogállam, az annak sárba tiprása" – mondta Szájer, aki szerint az is elfogadhatatlan, hogy a tartózkodó szavazatok nem számítanak be, önkényesen igazították a szabályokat úgy, hogy nagyobb esélyt kapjon a jelentés elfogadása."
Szájer szerint tehát nem helyes a szabályok olyan átszabása, amely többséget még inkább erősíti.
A cél, "hogy bosszút álljanak az illegális migrációt kerítéssel megállító Orbán Viktoron" – mondta Szájer.
Az LMP nem támogatja a jelentés elfogadását
Az LMP szerint a kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni, ezért az LMP nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását - közölte Keresztes L. Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Az LMP országos elnöksége úgy döntött, hogy nem támogatja a Sargentini-jelentés és a kapcsolódó intézkedések elfogadását, és arra kéri a párt európai parlamenti képviselőjét, hogy azt szavazatával a holnapi ülésen ne támogassa" - jelentette be az LMP társelnöke.
Járókára is hivatkoznak
"Nem feltétlenül baloldaliak a romák a politikában, miközben az önök egyik képviselője épp roma" – kelt Orbán védelmére Járóka Líviát megemlítve a független, brit James Carver, mielőtt Jörg Hubert Meuthen szólalt volna fel. Az AfD képviselője támogatásáról biztosította Orbánt.
Már a nőket is Orbántól kell félteni
A demokrácia nem olyan dolog, amit néha választunk, néha meg nem – mondta a svéd radikális baloldali Malin Björk.
Orbán rendszere veszélyes a nők számára, és a más etnikumokhoz tartozók számára. „Erre nem építkezhet Európa. A civil társadalom harcol az ön elnyomása ellen. Az alapvető szabályok érvényesek mindenkire, ez legyen világos” – mondta.
Balczó tartózkodni fog
"Elismerést kellett volna kapnia Orbánnak a kerítésért, mert megállította a migrációt. A jelentés rasszizmusról, antiszemitizmusról beszél, ezt a rágalmazást visszautasítom" – mondta Balczó Zoltán.
A Jobbik képviselője szerint ugyanakkor a sajtó helyzete valóban aggályos, "jogos a kérdés, mennyire szabad ma Magyarország."
Balczó ezzel együtt azonban mégis tartózkodni fog a szavazáskor: "Nem támogatom a migrációpárti jelentést, nem fogadom el a 7-es cikkely alapján indítandó eljárást, amely nem kormányt, hanem egy népet büntetnek."
Trumpi árnyékok és putyini sötétség
Európa egy remény, egy ígéret, egy idea, mondta a máltai, néppárti Roberta Metsola. „Európát úgy látom, mint a trumpi árnyékok és a putyini sötétség közötti világot. A szabad gondolatok és a kisebbségek védelme definiálja Európát, és ezeket mi képviseljük a világon.”
Ha minden segítség ellenére továbbra is fenyegetik az európai értékeket, mint ahogy most Magyarországon történik, akkor föl kell lépni. A remény politikája és olcsó populizmus politikája között kell választani.
"Orbán Viktor kisebb rossz, mint a liberálisok és a baloldaliak"
Branislav ©kripek cseh nemzeti konzervatív képviselő arról beszélt, hogy eltérő vélemények vannak Európában belül, és negyven év elnyomás után azt remélte Európától, hogy véget ér az elnyomás rendszere. Ennek ellenére korlátozzák a szólásszabadágot Európában, amelynek az egyik áldozata Orbán. Orbán Viktor kisebb fenyegetés Európa számára, mint a baloldali és a liberális populisták, vélekedett.
Egy francia zöldpárt akar megvédeni minket Orbántól
A francia zöldpárti Eva Joly kijelentette: Pontosan, hogy megvédeni szeretnénk a magyar népet attól, hogy autokraták áldozataivá váljanak. Szerinte Orbán már csak a saját védenceit védi, és nem Magyarországot. „Nem a saját országát szolgálja, hanem bezárkózik egy autoriter érdekkörbe. Megváltozott nagyon” – mondta.
Egy olasz képviselő a nemzetek Európáját építené Orbánnal
"A magyar népet megtámadták a bankok, amelyeket Soros tart a markában. Mi is azokat az értékeket osztjuk, mint ön, meg akarjuk védeni az indentitásunkat, szuverenitásunkat" – mondta Mara Bizzotto.
A Nemzetek és Szabadság Európája frakcióból felszólaló képviselő szerint "Európát én és ön fogom megváltoztatni, együtt építjük fel a hazák, a nemzetek Európáját."
Ujhelyi már a migránsveszélyt is letagadta fröcsögése során
"Ön hazudik a közösségben és otthon, az ön honfitársainak. Meg akarja védeni Magyarországot Brüsszeltől? Nem kell, mert ez a mi családunk. Európát sem kell megvédeni olyan veszedelemtől, amit csak ön vázol fel" – mondta Újhelyi István. Az MSZP képviselője szerint Orbán valójában egy "bűnös, bűzös rezsimet akar megvédeni, amit felépített az oligarchákkal." "Európai forrásokból épít birodalmat."
Újhelyi szerint Orbán legnagyobb bűne az, "hogy elvette azt a hitet, hogy mindannyian magyarok vagyunk. Bevezette azt, amit régen csak Goebbels tudott, hogy jókra és rosszakra osztotta az országot. A nemzeti kokárdát is elvette, amit én most én visszaveszek" – mondta a szocialista politikus, kitűzve a kokárdát felszólalásakor. "Ön mérget dobott a közös ivókutunkba, ez hosszú időre meghatározza Magyarország mindennapjait. Ezért kell megszavazni a Sargentini-jelentést, hogy megtanulja, hogy ezt nem teheti senki a saját hazájával."
Sajnos a multikulturalizmus és a liberális migrációs politika értékekké váltak
Magyarországon vannak gondok a korrupcióval, a kisebbségek helyzetével, és sorolhatnám, mondta Jussi Halla-aho finn nemzeti jobboldali képviselő. „Ezeknek a problémáknak a nagy részét a múltból örökölték. Nem ez az oka annak, hogy most az EP céltáblája lett. Az igazi bűne azt, hogy szeretné megvédeni az országát a pusztító tömegbevándorlástól. Én egyetértek ezzel a politikával, de sajnos a multikulturalizmus és a liberális migrációs politika értékekké váltak, legalábbis ebben a házban.”
Osztrák szabadságpárt: Orbán egy hős
Harald Vilimsky osztrák szabadságpárti képviselő elnézést kért, hogy a baloldal, a kommunisták, a liberálisok és a Zöldek nem szent szövetségét kell hallgatnunk. „Orbán miniszterelnök politikai hős, aki a migrációs hullámot végre megállította. Ő volt az egyetlen, aki az európai szabályokat végrehajtotta, aki ezért támadások célpontjává vált” – mondta.
„Hazug az EP, mert Romániában százezrek tüntetnek a szocialista kormány korrupciójával szemben, és mégsem téma az ügy az Európai Parlamentben. Azért, mert szocialista kormányról van szó.”
„Ausztriában, Lengyelországban, Európa sok sarkában önnek barátai vannak. Menjen tovább ezen az úton!” – lelkesítette Orbánt.
"Hazug ez az egész EP. Románia példája is mutatja, ott százezrek tüntetnek a szocialista kormány korrupciója ellen, arról most nincs szó, rendőri erőszak van, az rendben van, ott európai értékek vannak állítólag, önt pedig támadják" Ön Európai hős – mondta Aymer Chaprade is. "Önnek sok barátja van Ausztriában, Olaszországban, sokfelé Európában, menjen tovább ezen az úton" – biztatta a Nemzeti Front francia képviselője is.
Gál szerint a néppárt megosztása a cél
Gál Kinga fideszes képviselő szerint a Sargentini-jelentés elsődleges célja az, hogy megbüntesse Magyarországot a migrációval szembeni kiállás miatt. Másrészt azt célozza, hogy az EP-választás előtt minél jobban megosztani a Néppártot.
A jelentés „nem minket minősít, hanem azokat, akik kizárólag ideológiai megfontolások alapján készítették” – mondta. Ha hisznek a szabad Európában, akkor utasítsák el a jelentést, kérte a képviselőtársait.
Moszkvai gyakorlatot emleget egy oláh
Egy nemzetet nem lehet sokáig manipulálni, és ennek véget kell vetni, mondta Monica Macovei román független képviselő, a nemzeti jobboldali frakció tagja. „Ha Budapestről van szó, akkor azt látjuk, hogy a moszkvai gyakorlatot veszi át egyre jobban Orbán miniszterelnök úr. Egyre illiberálisabb az a politika, ami Magyarországon van.”
A CEU rektora nemrég úgy nyilatkozott, hogy mindig voltak olyan emberek, akik gyűlölik az idegeneket, és ezért hajlamosak mindent elhinni egy kormánynak. Itt viszont a belső szabadságokról is szó van: a gazdasági szabadságot, amit a külső fenyegetés ürügyén leépít a magyar kormány – mondta Macovei.
Aktuálissá vált, hogy van-e helye a Fidesznek a Néppártban
Sean Kelly ír néppárti képviselő elismerte, hogy Orbán bátor, amiért szembemegy a kritikával, de sokminden aggasztja. „Sajnos sokat kellett a jogok korlátozásáról hallaniuk az elmúlt években. A migránsellenes poszterek és a sajtószabadás korlátozása aggasztó jelenségek. Az is, hogy egy konkrét egyetem ellen eljár, mert az irányvonala nem tetszik önnek.”
„Az én választóim jogosan kérdeznek engem arról, hogy van-e még az ön pártjának helye a Néppárton belül. Ez a kérdés ebben a pillanatban aktuálissá vált.”
Mint amikor az iskolában szekálnak egy gyereket
Peter Lundgren svéd nemzeti jobboldali képviselő szerint iskolai időket idéz a szöveg, amikor a gyerekek valakit megtámadnak, leordítják, aztán egymás hátát veregetve elmennek a büfébe. Ezt csinálják a parlament első soraiban ülő politikusok Orbánnal. Hozzátette, hogy a Sargentini-jelentés egy összeollózott anyag.
Tragikomikus
Anders Primdahl Vistisen az Európai Konzervatívok és Reformerektől azt mondta, hogy tragikomikus, ami zajlik. Szerinte jogosan vitatják meg, amiket a kormányok tesznek, de ha folytatódnak támadások Magyarország, Lengyelország és esetleg Olaszország ellen, akkor az európaiak az egész folyamatot kérdőjelezhetik meg. Hinnünk kell a magyar emberekben, mondta.
Egy hazaáruló nem szeretne Salvini Európájában élni
„Azt gondolom, hogy ön és én közöttem semmiféle egyetértés nincs, ami egy normális demokráciában teljesen természetes lenne. – mondta Orbánnak Niedermüller Péter DK-s képviselő. – A baj az, hogy önök a politikai ellenzéket mindannyian hazaárulónak nevezik.”
„Kiábrándítónak tartom azt, hogy ahelyett, hogy tényszerű vitát folytatna, meghurcoltatásról, megbélyegzésről és büntetésről beszél. Szó sincs erről. A jelentés célja az, hogy visszahozzuk Magyarországot az európai családba. Valóban nem szeretnénk, hogy ön Farage, Salvini, vagy éppen Steve Bannon Európájába vigye el Magyarországot” – jelentette ki Niedermüller.
Járóka a "szegregáció" elleni harcról
Járóka Lívia, az EP Fidesz által delegált alelnöke azt mondta, hogy szerinte a Bizottság is kimondta, hogy nincs konkrét veszély a jogállamra nézve. „Különösen fájdalmas, hogy látom Önöket megvezetve" – mondta. Szerinte Magyarország az, ami mindent elkövet a cigány gyerekek szegregációja ellen. Szerinte az alaptalan vádaskodás alapján megindított eljárás aláásná a Bizottság és az EP hitelét.
"Ön nem képviseli Kohl örökségét"
A néppárti Corazza Bildt szerint nem megvádolnak valakit, csak párbeszédet akarnak, hogy megtartsák a közös értékeket. A demokrácia többször szól, mint a választások megnyeréséről, a retorika és a valóság tagadása nem segít, mondta.
Azt mondta, együtt álltak Orbánnal Helmut Kohl temetésén, aki egyesítette Európát, ahelyett, hogy a keletet és a nyugatot megosztotta volna. „Ön nem képviseli Helmut Kohl örökségét" – mondta. Szerinte a kereszténység arról szól, hogy segítjük azokat, akiknek szükségük van erre. Azt mondta, hogy a néppárti frakció nem adja fel az identitását. „Reméljük, Ön is visszatalál a saját iránytűjéhez."
Cigányok és fogyatékosok
Kósa Ádám fideszes EP-képviselő szerint a magyarok nem kérnek az illegális bevándorlásból, sem kioktatást a csak rájuk tartozó kérdésekben. A Fidesz az egyetlen párt, ami egy fogyatékossággal élő és "roma" képviselőt is küldött az EP-be, utal magára és Járóka Líviára. „Önök akarnak kioktatni a demokráciából?" Szerinte számos EP-s dokumentumokban megpróbálnak többletforrásokat adni akár a fogyatékossággal élő emberek rovására többletforrásokat adni migránsokat segítő szervezeteknek. Nem Magyarország, és nem az EU érdekeit szolgálja ez a jelentés, zárta.
Vannak más eszközök
A néppárti Záborská szerint a Sargentini-jelentés tovább polarizálja Európát, szerinte az EU-nak vannak más eszközei, hogy követelje a dolgok kijavítását. Ő nem tudja támogatni a hetes cikkely aktiválását, mondta.
Az illiberalizmus maga az ördög
Önkéntesen csatlakoztunk az EU-hoz, emlékeztette Orbán Viktort a lengyel néppárti Michał Boni. „A magyarok mindig is nagyra értékelték a szabadságot, de ezt most önök fenyegetik. Kommunista időkre emlékeztető módon üldözik a civil szervezeteket Magyarországot. Kipécéznek közülük egyeseket, és ellenségnek kiáltják ki őket.”
„Az, hogy önök megnyerték a választást, egy liberális demokráciában azt jelentik, hogy a kormány gondoskodik a kisebbségeiről. De önök illiberális demokráciát építenek, és számomra ez az ördög megtestesülése.”
„Jó lenne, ha magában, titokban megfontolná, hogy mit gondolt korábban, a nyolcvanas években ugyanezekről az értékekről. Ez a populista, megosztó, bolsevista nyelvezet megosztja Magyaországot és Európát is. Nem szeretném ezeket az időket viszontlátni” – tanácsolta Orbán Viktornak.
Horvát kiállás
Magyarország népe jól ismeri, hogy mekkora az ára a szabadságnak és a függetlenségnek, mondta Marijana Petir horvát néppárti politikus. A magyar kormány helyrehozta a gazdaságot, és föllépett a közel-keleti keresztényüldözés ellen. Tehát Magyarország segít a rászorultaknak.
„A hetes cikk beindítása nem megfelelő megoldás. Együtt kell megoldást találni arra, hogy hogyan őrizzék meg Európa egységét, és nem aláásni azt.”
Járóka: Az Orbán-kormány tiltotta be a Magyar Gárdát
Járóká Líviának adták meg újra a szót a cigánykérdésben. Szerinte fontos, hogy van "roma" képviselő az EP-ben. Azt mondta, hogy a "romagyilkosságok" elkövetőit az Orbán-kormány alatt elítélték, a Fidesz egyik első lépése volt a 2010-es választás után, hogy betiltsa a Magyar Gárda működését.
Öntől undorodom, szennyes
„Nem vagyok nagy híve az Európai Uniónak, de meg kell, hogy mondjam, öntől undorodom – mondta ki kerek-perec Luke Ming Flanagan radikális baloldali ír képviselő. – Ön nem akarja, hogy Európa migráns földrésszé váljon, dehát ön akkor engem és a családomat is gyűlöl.”
„Megbüntetne olyan oktatási intézményt, amelyik támogatja a migránsokat? Nem hiszem, hogy a Flanaganek és a Kelly-k, és a világnak a bevándorlói tisztelik önt. Ön az én szememben egyszerűen szennyes.”
Mégsem jó ötlet a hetes cikk
A Forza Italia-s Elisabetta Gardini a vita közben meggondolta magát. Először ugyanis meggyőzte a Sargentini-jelentés, de aztán meghallgatta, amit a magyar kollégái mondtak: hogy sokminden, ami a jelentésben szerepel, még átdolgozásra szorul. „Kinyitottuk Pandora szelencéjét az értelmes vita helyett” – mondta, és azzal fejezte be, hogy talán mégsem jó ötlet a hetes cikk aktiválása.
Orbán: a hazájuk ellen szavazó képviselők jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat
Akik a konkrétumokat hiányolják, mindenkinek elküldtük őket egy 108 oldalas jelentésben – mondta záró felszólalásában Orbán Viktor. Hozzátette, hogy megfejtette a liberális Guy Verhofstadt észjárását: az van vele, hogy jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.
„A hazájuk ellen szavazó magyar képviselők pedig jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – mondta.
Idézett néhány statisztikai adatot az egyedül induló uniós pályázatok arányáról és a Bizottság által indított uniós ellenőrzések arányáról, amelyekben Magyarország az EU-s átlag körül teljesít.
Manfred Weber téved a CEU-t illetően, mert a bajor szabályok szigorúbban szabályozzák a felsőoktatást, mint Magyarország – mondta a saját pártja frakcióvezetőjének. Ráadásul a CEU honlapján azt lehet most olvasni, hogy a CEU működése biztosított, mindenki Budapesten fejezheti be a képzését, aki beiratkozott, és még azt is írják, hogy Budapest egy vendégszerető város, és mindenkit várnak – idézte Orbán Viktor.
A migráció elleni küzdelem nem pártkérdés, minden párttal hajlandóak együttműködni, akik hasonlóan gondolkodnak a migrációról. „Megemelem a kalapomat a bátor olaszok előtt” – mondta.
Az antiszemitizmus csökken Közép-Európában, Nyugat-Európában pedig nő – mondta végül. „Nem mi voltunk, hanem önök, akik megkoszorúzták Marx, az antiszemitizmus egyik figurájának a szobrát.”
Timmermans: ez a gyávák menedéke
Timmermans bizottsági alelnök azt mondta, hogy a Bizottság olyan szerződések alapján működik, amiket nemzetek szavaztak meg, és aláírtak. „Be kell tartani a szabályokat, nem lehet a demokráciára hivatkozva semmibe venni a szabályokat" – mondta. Szerinte a jelentésében konkrét ügyeket írt le, ezek tényekre alapultak, a magyar kormánnyal szemben merültek fel. Ezt párbeszédben kell képviselni, ha pedig ez nem hoz eredményt, akkor bírósághoz kell fordulni, ez a jogállamiság Európában. „Ne próbáljanak elbújni a kormány bírálata elől azzal, hogy akik bírálják Önöket, azok a nemzetet bírálják. Ez a gyávák menedéke" – mondta.
Nem kötnek kompromisszumot
A Tanács részéről Karoline Edtstadlera azt mondta, a jogállamiság, a demokrácia, az emberi jogok tisztelete az EU alapkövei. Tisztességes közvetítést ígért, figyelembe vesznek minden véleményt, ami elhangzott a vitában. „Nem kötünk kompromisszumot a demokrácia és az emberi jogok tekintetében" – zárta.
Sargentini magyarázkodott egy sort
„Több kolléga megkérdezte, hogy miért unión kívüli forrásokhoz nyúltam vissza – mondta végezetül Judith Sargentini. – Elmagyarázom: az unión belül nem készültek olyan jelentések, amelyek az emberi jogokkal kapcsolatos referenciaértékekkel foglalkoznak. Még a Bécsben működő saját ügynökségünk sem készíthet ilyen jelentést.”
„Miért nem Romániáról, Szlovákiáról vagy Máltáról írunk jelentést? Ha megnézik a munkámat, minden tagállamban foglalkoztam emberi jogi ügyekkel. Ha elfogadják a Zöldek indítványát, akkor Románia is napirendre fog kerülni hamarosan.”
Az uniós szerződés második cikke az emberi jogok tiszteletéről szól, minden ember vonatkozásában, tette hozzá Sargentini. „Nem a nepotizmusról szól, mert az nem európai érték.”
Jean-Claude Juncker megtartja holnap az évértékelő beszédét. A Magyarországról szóló jelentés is ehhez tartozik, mert annak értékeléséről szól, hogy milyen állapotban van az uniónk – mondta végül a jelentés összeállítója.
Frissítés: Orbán nem akar kilépni a Néppártból
A Fidesz az Európai Néppárt tagja akar maradni, és vissza akarja adni a politikai család bátor karakterét. Szerinte nem kell sokat belelátni a Salvini-találkozóba. Ha nem tudják a Néppárt egységét helyreállítani, Európa elveszítheti a kormányozhatóságát. Van, aki vállalkozik a lehetetlenre, és politikus, művésze a szakmának, más meg megy a levesbe.
A vita alapvető karaktere mégiscsak abszurd, mondta Orbán Viktor a Sargentini-jelentés vitája után az Európai Parlamentben. „A választási kampányban az összes politikai kérdést megvitattuk, és az emberek ezeket eldöntötték. És az EU most arra akarja kényszeríteni a magyar kormányt, hogy ne azt hajtsuk végre, amit az emberek eldöntöttek.”
A vita egyik brit felszólalója szerint a kommunista komisszárok szoktak úgy beszélni az emberrel, ahogy most Orbánnal beszéltek, idézte föl a miniszterelnök. „Ezt én is alá tudom húzni. A kioktatás, fenyegetőzés egy kommunista tempó, hiába nem a Szovjetunióban, hanem az Európai Parlamentben vagyunk” – mondta.
Az Európai Néppárt bajban van, mert elvesztette a karakterét és a saját akaratát. „Óvatos, állandóan méricskél, és úgy táncol, ahogy a liberálisok és a szocialisták fütyülnek. Meg szeretnénk reformálni az Európai Néppártot, hogy visszataláljon a Helmut Kohl által képviselt bátorsághoz” – mondta a miniszterelnök. Azt szeretné, ha az Európai Néppárt egy széles párt maradna. Ehhez közös célok és elég intelligencia kell. Kiemelte, hogy a Fidesz az Európai Néppárt része akar maradni.
Sok spekuláció övezi a Matteo Salvinivel tartott találkozóját, mondta Orbán. Ezzel kapcsolatban annyit mondott: a migráció elleni fellépés nem pártkérdés. Pártszimpátiától függetlenül minden párttal együtt fog működni, hogy megvédhessék Európát. Ennyit kell ebbe a találkozóba belelátni. Az olasz belügyminiszterről azt mondta még: „hosszú idő óta az első bátor olasz, aki hajlandó megvédeni az országa határait”.
Arra a kérdésre, hogy csatlakozna-e Nigel Farage Brexit-klubjához, ahogy a brit EP-képviselő javasolta, azt mondta Orbán: Farage az egész EP legtehetségesebb szónoka, intellektuális jutalom őt hallgatni, de hogy ugyanabba a szövetségbe tartozzanak, annak két nagy akadálya van: hogy a Fidesz a Néppárt része, és hogy a britek kilépnek az unióból.
Az Európai Néppárt mélyen megosztott, de nem a demokrácia ügyében, mondta Orbán Viktor. „A migráció vágott minket ketté. Az Európai Néppárt nem tudja, hogy melyik lábára álljon: a migrációt jó vagy rossz dolognak tekintse? A védekezésre helyezze a hangsúlyt? Miközben ez lesz az EP-választás legfontosabb kérdése. Ez egy nehéz, súlyos vita kell, hogy legyen a Néppárton belül.”
Vannak olyan pártok, különösen a skandináv pártok, amelyek bevándorláspártiak, magyarázta a miniszterelnök. Őket nézte ki Emmanuel Macron francia elnök a saját alakuló szövetségébe. „A francia elnök ügyesen használja ki a mi gyengeségünket, és azon a ponton fog minket szétbontani, ahol az egységünk megbomlott. Olyanokat fog átcsábítani a saját szövetségébe, akik bevándorláspártiak.”
Az osztrák kormány egyetért Magyarországgal a migráció kérdésében, Sebastian Kurz kancellár mégis azt mondta, hogy az ő néppárti képviselői meg fogják szavazni a jelentést. Hogyan magyarázza ezt Orbán Viktor, kérdezte az Alfahír. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy osztrákok és magyarok sógoroknak tekintjük egymást, a kapcsolatunk bonyolult, tele van bonyolult elemekkel. Ez most sincs másként. „Nem minősítem az osztrák kancellár álláspontját. azt kaptunk, amire számíthattunk” – mondta.
Orbán arról is beszélt, hogy össze van kötve a Néppárt és Európa jövője. „Nem tudom, hogyan fogjuk egyesíteni a kettészakadófélben lévő pártunkat – mondta.
De azt tudom, hogy ez a politika lényege. Ezért művészet. Vállalkozni kell a lehetetlenre. Gondolkodni kell. Tárgyalni kell. Egyezkedni kell, és létre kell hozni egy közös platformot. Aki erre képes, az politikus. Az művésze a szakmának. Aki nem képes, az meg megy a levesbe, ahogy Magyarországon mondják, és ez a veszély bennünket is fenyeget.
Ha nem tudják a Néppárt egységét helyreállítani, az nem csak nekik lesz rossz, hanem Európa elveszíti a kormányozhatóságát, tette még hozzá.
(Index - MTI nyomán)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready