A Jobbik egyetlen megmaradt európai parlamenti képviselője, Balczó Zoltán tartózkodni fog a Sargentini-jelentés szavazásakor. Ezt Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke mondta az ATV Egyenes beszéd Kontra című műsorában.
Zoom
Fotó: Alfahír
Mirkóczki ezt azzal indokolta, hogy "a jelentés bizonyos részei tényszerűen igazak", de konkrét hazugságok is vannak benne. A jelentés egyik hazugságának nevezte, hogy a magyar társadalmat Sargentini szerint antiszemitizmus, idegengyűlölet jellemzi. Mirkóczki úgy látja: az elmúlt évek kormányzati propagandájának "voltak idegengyűlölő vonásai", de a magyar társadalom nem antiszemita és nem xenofób. Óriási probléma, hogy a Sargentini-jelentés nem különíti el egymástól a kormányzati ámokfutást és a társadalmat – mondta Mirkóczki.
Szintén a jelentés problémájának nevezte, hogy a "menekült"ügyi kvóta és a "homoszexuálisok házasságának" ügyét összekeveri a magyar demokrácia helyzetével, holott ezeknek a témáknak nincs közük az esetleges magyarországi demokráciadeficithez.
Mirkóczki szerint a Sargentini-jelentés ügye nem járhat más eredménnyel, mint hogy Orbán Viktor mindenképpen győz. Ha a jelentés megkapja a kétharmados többséget az EP-ben, az utólag igazolja a kormány néhány évvel ezelőtti "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampányát, ha viszont nem jön össze a kétharmad, a Fidesz győzelmi propagandával ünnepelhet. Ez a jóravaló hölgy [Judith Sargentini] a lehető legrosszabbat tette Magyarországgal, mert az országot bünteti "néhány gazember miatt" – mondta a műsorban a jobbikos képviselő.
Mirkóczki azt is elmondta, hogy a 2014-ben jobbikosként az EP-be jutott három képviselő közül Kovács Béla lemondása és Morvai Krisztina Jobbikkal történt szakítása után egyedüli jobbikosként megmaradt Balczó Zoltán tartózkodni fog a jelentésről szóló szavazáskor. Ezt Mirkóczki azzal indokolta, hogy szerinte nem lehet támogatni ezt a jelentést, nem lehet büntetni egy országot a kormánya miatt, ugyanakkor "ellene szavazni se lehet, mert vannak igazságelemei".
A jobbikos képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy "a magyar társadalom legnagyobb ellensége a Fidesz".
(atv.hu nyomán)