A választás előtti utolsó Medián-felméréshez képest mintegy 7 százalékot esett a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében. Ezzel párhuzamosan ennyit nőt a bizonytalanok aránya, olvasható a legfrissebb HVG-ben.
Zoom
Fotó: Twitter/Synthetic Turf of IL
A Fidesz támogatottsága és a bizonytalanok aránya szinkronban mozog idén március óta. A kormánypárt szimpatizánsai csökkennek (szeptemberre 37%-ra), az el nem kötelezett polgárok száma nő (31%-ra).
Ez a legfontosabb tanulsága a Medián friss mérésének. Ez minden magyar pártból vegyes reakciót válthat ki:
  • a Fidesz bánhatja a leszakadó félmillió szavazót, de örömmel konstatálhatja, hogy azokat még visszaszerezheti a bizonytalanok táborából,
  • az ellenzék pedig hiába örülne a Fidesz relatív gyengülésének, egyetlen elvesztett kormánypárti szavazót sem tud megszólítani.
A Fidesz a teljes lakosság körében 37 százalékon áll tehát. Az ellenzéki pártok csak a pincében versenyezhetnek, mert ebben a társadalmi csoportban egyik sem éri el a kétjegyű tartományt. A Jobbik 9, az MSZP 8, a DK pedig 6 százalékot ér el a teljes népességben. Az LMP 3 százaléka a Medián szerint nem lenne elég a küszöb megugrásához, a többiek pedig ennél is rosszabbul szerepeltek a szeptemberi mérésben.