Rendkívül kemény hangú, lényegretörő és szókimondó levelet írt Volner János Jobbik-alelnök a párt választókerületi elnökeihez és szervezőihez.
Zoom
Úgy fogalmaz:
A Jobbik elnöke és elnökhelyettese minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni az önmagát alapító nyilatkozata szerint liberális, balközép pártként meghatározó, aktuálisan az önfelszámolás útján haladó LMP-vel. Ezzel a szövetséggel immár nyíltan felvállalva létrejönne a Jobbik balliberális oldallal történő összeborulása. És ez még csak a kezdet, az elnökségi üléseinken ennél sokkal vadabb ötletek is felmerültek már...
Számára ez teljességgel elfogadhatatlan, teszi hozzá, majd kijelenti:
Bocsánat, de én nem kurvának álltam! A Nemzet ügyeiben nincs és nem is lehet alku!
Levele végén azt írja, mivel a jelenlegi elnökségnek senki nem adott felhatalmazást a liberális-balközép pártokkal történő összeborulásra, a Jobbik alapszabályából adódó lehetőséggel élve kezdeményezte az elnökség feloszlatását és egy tisztújító kongresszus összehívását. Ha az elnökség erre nem lesz hajlandó - írja Volner -, élni fog az alapszabály nyújtotta lehetőségekkel, és a Jobbik legnagyobb szavazatszámmal megválasztott alelnökeként viselt felelőssége tudatában ő maga kezdi megszervezni a tisztújító kongresszust.
Alább olvasható a teljes levél, mely Jámbor Márk, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlési képviselője Facebook-oldalán látott napvilágot:
Kedves Barátaim!
Soha nem fordultam még levéllel a választókerületi elnökeinkhez és szervezőinkhez, de most kénytelen vagyok ezt tenni: be kell kapcsolnom a vészcsengőt pártunk jelenlegi iránya és állapota miatt. Már az elején ki kell jelentenem: én egy nemzeti értékrendet valló, a balliberális erőket elutasító párthoz csatlakoztam, és ilyen pártnak szeretném a Jobbikot megőrizni.
Szögezzük le: a Jobbikban most zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általam is támogatott néppártosodáshoz, ahogyan a nemrég elfogadott kiáltványhoz sem. A Jobbik elnöke és elnökhelyettese minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni az önmagát alapító nyilatkozata szerint liberális, balközép pártként meghatározó, aktuálisan az önfelszámolás útján haladó LMP-vel. Ezzel a szövetséggel immár nyíltan felvállalva létrejönne a Jobbik balliberális oldallal történő összeborulása. És ez még csak a kezdet, az elnökségi üléseinken ennél sokkal vadabb ötletek is felmerültek már... Számomra ez teljességgel elfogadhatatlan! Mi lesz így a nemzeti értékrendünkkel, az eredeti céljainkkal?
Meg kell állnunk, és önvizsgálatot kell tartanunk. Nemrég még mi, nemzetiek és radikálisok voltunk azok, akik megismertették az ország népével a szabadkőműves spekuláns, Soros György kártékony tevékenységét. Ma pedig már ott tartunk, hogy a Soros-féle CEU rektorhelyettese Gyöngyösi Mártonnal közösen szervez brüsszeli konferenciát és nyit meg újabb kapukat ott, ahol nemzeti értékrendű pártként még kopogtatnunk sem lenne szabad. Igaz, hogy túltolja a Fidesz a sorosozást, de attól még Soros és a hozzá hasonló gazemberek a magyarság ellenségei maradnak. Emlékezzetek csak: nemrég még Gyurcsány és a pártja ellen küzdöttünk, ma viszont már a DK jelöltjét segítjük választási győzelemhez a fővárosban. Pedig az ördöggel akkor sem köthetünk szövetséget, ha előnyöket ígér!
A Jobbik - jelentős részben a fent említettek miatt - katasztrofális állapotban van. A tagságunk jelentős része kilépett, a nemrég még fehér abrosz mellett fogadott, "szeretve tisztelt" polgármestereink fele sok önkormányzati képviselőnkkel együtt itthagyott minket (azóta persze ők is árulóknak lettek nyilvánítva), a Jobbik augusztusi családi napja pedig gyakorlatilag kongott az ürességtől. Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton a vitatott tisztaságú tisztújítást követően nem tanúsítottak bölcsességet, és nem keresték a szavazatok közel felét megszerző oldallal történő megegyezés lehetőségét. Ehelyett gyakorlatilag kiirtottak, elüldöztek a Jobbikból legnépszerűbb női politikusunkkal, Dúró Dórával kezdve rengeteg értékes embert, akikről kiderült, hogy a tisztújításon nem őket támogatták. A több száz fizetett alkalmazottunk közül már csak egy-két olyan ember akad (még!), akik a tisztújításon nem rájuk szavaztak.
A parlamenti frakciónk hitehagyott, csakúgy, mint a vezetőink: Vona Gábor és Gyöngyösi Márton is arról beszéltek egy-egy interjúban, hogy teljesen reménytelennek látják a Fidesz leváltását. A jelenlegi, karakterét vesztett politikánkkal már csak biodíszlet leszünk a Fidesz rendszerében, nem csodálkozhatunk tehát, hogy a tehetetlen és ordítóan kormányképtelen ellenzék miatt megerősödött az ellenzékváltó hangulat. Eközben a Jobbikon belül gátlástalan eszközökkel folyik a kiszorítósdi, engem például többen is folyamatosan, a legaljasabb eszközökkel nyírnak, amiért nem vagyok hajlandó elfogadni a nemzeti politizálás feladását és ellenzem a baloldallal történő összeborulást. Bocsánat, de én nem kurvának álltam! A Nemzet ügyeiben nincs és nem is lehet alku!
Mivel a jelenlegi elnökségnek senki nem adott felhatalmazást a liberális-balközép pártokkal történő összeborulásra, a Jobbik alapszabályából adódó lehetőséggel élve kezdeményeztem az elnökség feloszlatását és egy tisztújító kongresszus összehívását. Ha az elnökségünk erre nem lesz hajlandó, élni fogok az alapszabály nyújtotta lehetőségekkel és a Jobbik legnagyobb szavazatszámmal megválasztott alelnökeként viselt felelősségem tudatában magam kezdem megszervezni a tisztújító kongresszust. Nem is tehetek mást: sem a Jobbik lelkének elvételéhez, sem a szebb jövő feladásához nem járulhatok hozzá.
Töretlen hűséggel a Nemzetem iránt:
Volner János
Frissítés: lesöpörve
Volner János a Magyar Időknek, megerősítve a levél valódiságát és annak tartalmát, elmondta, hogy az elnökség feloszlatását kezdeményező javaslatát az elnökség lesöpörte az asztalról. Sneider Tamás pártelnök annyit mondott, hogy a jövő heti elnökségi ülésen majd napirendre veszik az alelnök javaslatát.
– Erkölcsi kötelességem megvédeni a nemzeti értékeket, erre esküdtem fel. A Jobbik alapszabálya egyértelműen leírja, miként lehet kezdeményezni az elnökség feloszlatását és új tisztújítás összehívását, vagyis teljesen jogszerűen jártam el – mondta a lapnak az alelnök, aki szerint esetleges kizárása a Jobbik frakciójából vagy a pártból jogsértő lenne.
Volner János mostani levele komoly érvágás lehet mind a tagság, mind a szimpatizánsok körében, hiszen még a Jobbik-közeli Iránytű Intézet egyik korábbi felmérése is azt mutatta, Volner János még az egykori pártelnök Vona Gábornál is népszerűbb a párt szimpatizánsainak körében – teszi hozzá a Magyar Idők.
2. frissítés: rendkívüli frakcióülést tart a Jobbik
Ennyit közöltek a sajtóval:
A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja ma délután rendkívüli frakcióülést tart. Az eseményt követően sajtótájékoztatón számolunk be a frakcióülés döntéseiről.
3. frissítés: Volner most már vállalná a párt vezetését
Volner János azt mondta az Indexnek, hogy nem a néppártosodást ellenzi. Az elmúlt években teljes szívvel támogatta azt a politikát, hogy a Jobbiknak „nyitnia kell, mérsékelni a korábbi hangnemét”. Ám Volner most azt mondta: „igyekszem megakadályozni, hogy a Jobbik balra tolódjon”. Szerinte amiatt szerzett a Fidesz kétharmadot, mert a Fidesz a Jobbik balra tolódásával lényegében konkurencia nélkül maradt a jobboldalon.
Az LMP-vel való összefogás pedig Volner kimondottan ellenzi, ugyanis az utóbbi hónapokban mutatott történések miatt „oszló hullának" tekinti. Így az összefogásból szerinte semmilyen előnye nem származna a Jobbiknak.
Volner sérelmezi azt is, hogy a különvéleménye miatt „folyamatosan nyírják a pártban". Azt mondta az Indexnek, hogy ugyanakkor neki esze ágában sincs távozni. A párt legtöbb szavazattal támogatott alelnökeként kezdeményezte az elnökség feloszlatását, és elkezdi szervezni a rendkívüli tisztújító kongresszust.
Volner azt mondta, hogy ő maga állna a párt élére, vagyis vállalja az elnökjelöltséget a tisztújító kongresszuson. Nem akarja hagyni ugyanis, hogy a Jobbik abba az irányba forduljon, ahová most Sneider Tamásék vezényelnék. A Jobbik és az LMP szorosabb együttműködése ráadásul nem képtelenség, korábban Keresztes László Lóránt LMP-társelnök, illetve Ungár Péter LMP-s képviselő is célzott erre - jegyzi meg az Index. (Egy korábbi nyilatkozata: "Ha elvállaltam volna az elnökjelöltséget, talán nem lett volna szakadás")
Mirkóczki "cáfol", a "szövetséges" LMP ki sem lát a saját gondjaiból
"Cáfolom a levél tartalmának jelentős részét" – közölte a Népszava kérdésére Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Ennél több konkrétumot azonban nem tudott mondani...
"Más párt a belügyeit nem kommentálom, én jelenleg gőzerővel dolgozom az LMP belső ügyeinek rendbe rakásán" – Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára ennyit közölt a lap kérdésére.
Volner szerint kizárhatják
Komoly feszültséget okozott a Jobbikban Volner Jánosnak a Figyelő által nyilvánosságra hozott levele - értesült több forrásból az atv.hu.
Volner a híroldalnak azt mondta: valószínűnek tartja, hogy az ülésen felmerül az ő kizárása a képviselőcsoportból, amit Gyöngyösi Márton már korábban is szorgalmazott.
4. frissítés: a pártigazgató levelét megírta
Tisztelt jobbikos szervezeti vezető!
Ma reggel Volner János körlevelet küldött szét a vezetőinknek, amelybe olyanokkal vádolja meg azt az országos elnökséget, amelynek ő is tagja, amelyek nem igazak. Ráadásul nemsokkal a levél kiküldése után annak szövege megjelent a fideszes médiumoknál.
"A levél valótlanságokat állít, ugyanis az elnökség kizárta már az MSZP-vel, Dk-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét, a DK-val és MSZP-vel meg önkormányzati szinten sem tartjuk ezt elképzelhetőnek, erről a múlt heti kongresszuson tájékoztatta is a küldötteket beszédeikben Sneider Tamás és Bana Tibor.
A Momentummal és az LMP-vel sincs ilyen tervezve országosan, sőt jelenleg még az is vita tárgyát képezi, hogy az LMP-vel mennyire lehetséges önkormányzati szinten összefogni, pedig ezt szeretné néhány jobbikos szervezet.
A CEU volt rektorhelyettese még 2017 novemberében a brüsszeli béruniós konferenciánkon vett részt, ő Teplán István, akit Dúró Dóra szervezett be az értelmiségi holdudvarba, és ő ajánlotta a vezetés figyelmébe még 2017 augusztusában, mint értékes embert. Érdemi kapcsolatunk már nincs vele.
Hamis állítás, hogy a májusi tisztújító kongresszus óta a tagság jelentős része kilépett volna, ezzel szemben éppen tegnap tájékoztattam mind az elnökséget, mind Volner Jánost is, hogy az elkészült összesítés alapján a tagságunk kevesebb mint 7 százaléka lépett ki. Persze ez sem kevés, de azért a 93 százalék itt küzd tovább szeretett közösségünkben. (Azért nincs már háromezer tagja sem a pártnak... - a szerk.)
A Jobbikban sokan úgy láttuk, hogy a múlt heti nagyon jól sikerült, lélek visszaadó kongresszus és az egyhangúlag elfogadott Nemzeti Ellenállásról szóló kiáltvány elfogadása után, végre teljes figyelmünk a munkára, az építkezésre és az 1,3 millió szavazónk képviseletére tudunk majd koncentrálni.
Ezek szerint valakik nem nézték ezt jó szemmel, és minden eszközzel meg akarják akadályozni a Jobbik talpraállását és újbóli erősödését.
Sajnálom, hogy János nem vett részt sem az elmúlt 2 országos választmányi ülésen, sem az elmúlt két kongresszuson, mert így akkor lehetősége lett volna álláspontját, nem csak az elnökségi ülésen, hanem a küldötteknek is elmondania, és mi is cáfolhattuk volna az itt leírt igaztalan vádakat, hatékonyabb módja lett volna az álláspontja kifejtésének, mint olyan körlevelet megírni, amely pillanatokon belül a fideszes sajtónál landol.
A Jobbik parlamenti frakciója ma délutáni ülésén áttárgyalja majd a kialakult helyzetet.
Szabó Gábor, pártigazgató
Dúró Dóra helyretesz egy hazugságot
Facebookon írja:
Sajnálom, hogy Szabó Gábor Jobbik-pártigazgató hazugságával belerángat ebbe az ügybe. A Soroshoz köthető CEU alapítóját nem én vittem a Jobbik holdudvarába, hanem Kepli Lajos szervezte be, és már Vona Gábor is ismerte, Kepli Vonára hivatkozva továbbította nekem mint az oktatási bizottság elnökének pártfeladatként, hogy találkozzak vele.
Tehát nem én ajánlottam a vezetés figyelmébe, a kapcsolatfelvétel már korábban megtörtént, és álláspontom a CEU-val kapcsolatban egyértelmű volt mindig is, nem véletlenül tagadtam meg az érdeküket szolgáló alkotmánybírósági beadvány aláírását, amire felszólította a Jobbik képviselőit a pártvezetés, melynek csak két akkori tagja, Toroczkai László és Volner János ellenezte a CEU-t szolgáló döntését.
Vona Gábornak azt a kérését sem voltam hajlandó végrehajtani, hogy a CEU ügyében rendkívüli ülést hívjak össze az országgyűlés oktatási bizottságában elnökként, sőt a plenáris ülésre vonatkozó jobbikos témafelelősséget is visszautasítottam.
5. frissítés: kiegészítésünk a fentiekhez:
A Jobbik brüsszeli konferenciájának volt néhány igazán "21. századi" részvevője (akikről bizonyára szintén Dúró, Volner, Toroczkai tehet):
- Teplán István - a CEU alapítója, alelnöke 1992 és 2007 között;
- Róna Péter - liberális közgazdász, a Gyurcsány-kormány IMF-hitelmegállapodási tárgyalóbizottságának tanácsadója, az LMP pártalapítványának egykori társelnöke, volt LMP-tag;
- Meszeris Tamás - az LMP EP-képviselje, 1992 óta CEU-programkoordinátor, tanszéki adjunktus és kutató;
- Karl Pichelman - az Európai Bizottság tanácsadója, az európai gazdasági és monetáris integráció kutatója;
- Monika Ladmanova - "genderjogi" aktivista és szakértő, a Prágai Soros Alapítvány munkatársa 11 évig.
6. frissítés: Volner az M1-en is elmondta, hogy nem kurvának állt
Vona Gábor régi álmát valósítanák meg Sneiderék a Jobbik-LMP fúzióval, aki a XXI. századi pártok nagy szövetségét szeretné létrehozni - jelentette ki a híradónak.
"Láthatóan Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton nagyon eltökéltek ennek a szövetségnek a létrehozásában, én pedig ugyanúgy, ahogy korábban Simicska Lajos fizetési listáján sem szerettem volna rajta lenni, most Ungár Péter és a Schmidt Mária fizetési listáján sem szeretnék rajta lenni" - fogalmazott Volner.
Megismételte: demokratikus versenyben átvenné a párt vezetését. Addig is, amíg ennek lehetősége eldől, elmegy a mai frakcióülésre, és ismerteti álláspontját.