2019. április 21., vasárnap, Konrád, Zsombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:14 Pszichológia és reklám: alattomos erővel veszi célba agyunkat a neuromarketing19:46 Zsidóváltás Ukrajnában: a humorista tönkreverte a csokigyárost18:59 Több rendszámmal is próbálkozott egy bélapátfalvi férfi, de egyik sem volt az igazi18:10 Lassan minden csomag mellé kell egy rendőr Ferihegyen17:51 Moszkva továbbra is kész német és francia megfigyelőket fogadni a Kercsi-szorosban17:09 Húsvéti robbantássorozat: katolikus templomokat és szállodákat sújtottak véres merényletek Srí Lankán17:04 Lépfenével fertőzött döghúst dolgoztak fel és árultak Békés megyében16:33 A hit magánügyek közé száműzése a baloldali, liberális, szocialista, nemzetközi eszmékből jött15:49 Erdélyi turnéra indulnak a Fölszállott a páva versenyzői15:01 Az MTVA feljelenti Sargentiniéket egy lopott kampányvideó miatt14:28 Még két napig gyűjthetnek ajánlásokat a pártok13:56 Ezeken a településeken rossz a levegő minősége13:30 "Arany élet" ígérete: enyhén gyanús kanadai ajánlat érkezett a kalocsai, egykor katonai repülőtérre12:00 Szennyvíztartályban lelte halálát egy taktaharkányi kisfiú - a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz11:30 "Keltetőshow-val" népszerűsíti felelős állattartást a Nébih
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A honvédség beismert létszámhiányára megoldásként sorkatonai alapkiképzést javasol a Mi Hazánk

Reklám

Titkosította a kormány két éve a honvédségi létszámadatokat az ellenzéki képviselők elől, azonban két kormányzati törvénymódosítás is gyakorlatilag elismeri a súlyos, több ezres létszámhiányt - írja közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk Honvédelmi Kabinetjének elnöke, alább a folytatás.
Az eddig sem feltöltött keretszámok növelésétől önmagában még nem lesz több honvéd, és a behívhatósági korhatár 40-ről 50 éves korra való emelése, bár a népességcsökkenés, illetve az elöregedő társadalom miatt valóban indokolt, de kormányzati felelőtlenség úgy, hogy közben az állam nem biztosítja az ehhez szükséges alapkiképzést még azoknak sem, akik ezt szeretnék elsajátítani. Hiszen a jelenlegi önkéntes tartalékos rendszerben is évi két hónap (sőt háromévenként hat hónap) szolgálatteljesítésre kötelezhető minden tartalékos még békeidőben is, bármilyen katasztrófahelyzet vagy fenyegetettség hiányában is, amit a legtöbben nem tudnak vállalni pl. családi vagy munkahelyi okok miatt. A hadkötelesek túlélési esélyeit is növelné a Mi Hazánk Mozgalom által szorgalmazott, egy-két hónapos sorkatonai alapkiképzés, így az nemcsak közösségi, hanem egyéni érdek is volna.
A kormány - saját korábbi gyakorlatának is ellentmondva - még az Országgyűlés zárt szakbizottsági ülésén sem árulja el a honvédségi létszámadatokat, pedig a titkosítások nem jelentenek megoldást, csak az érdemi viták ellehetetlenítését okozzák. Az általános létszámadatokra utoljára épp a még képviselőként feltett kérdésemre válaszoltak 2016. február 3-ai adattal.
A toborzások kudarcát, nehézségét jelzi, hogy a migrációs válság csúcsán, amikor talán a legjobban emelkedett a honvédségi hivatás közmegbecsülése, 2015. szeptemberében önkéntes tartalékos szolgálat iránt 436 fő érdeklődött, de végül csak 9-en kötöttünk szerződést a hónapokig tartó procedúra után.
A honvédségi hivatás nagyobb megbecsülését ott kéne kezdeni, hogy a nekik szóló kormányzati ígéretet betartják: a vállalt határidőre - jellemzően a választásokig - mégsem kapta meg minden honvéd az ún. 2015 mintájú egyenruhát sem, még ezt sem volt képes biztosítani a Honvédség, s már újabb határidőt sem mondanak. Ezek után kéne elhiggyük azt a honvédelmi miniszteri ígéretet, hogy jövőre minden magyar katona kezébe magyar gyártású fegyver kerül, holott még a kézifegyvergyártás sem indult el. Amíg a GDP 2%-át nem éri el a honvédelmi költségvetés (jelenleg alig több, mint a fele), addig továbbra is csak fokozódik a technikai lemaradás, idén és a következő években is. A Mi Hazánk a honvédelmi minisztert buzdítja arra, s partnere kíván lenni abban, hogy a szükséges költségvetési támogatásokat a kormányban kiharcolja.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready