Magyarországon biztonságban gyakorolhatják vallásukat minden felekezet, így a zsidó közösség tagjai is, nem úgy mint több nyugat-európai országban, amelyekben a migráció hatására erősödött az antiszemitizmus - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) ferrarai plenáris ülésén, amely csütörtökön ért véget.
A nemzetközi szervezetnek 2015-ben magyar elnöksége volt Takács Szabolcs elnökletével, az idén a tisztség Olaszországé, amely második alkalommal rendezett együttes ülést. A konferencia háromnapos volt, amelyen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.
Zoom
Orbánra mindig számíthatnak a barátai
Takács Szabolcs, a magyar küldöttség vezetője az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a szervezet ülésének egyik kiemelt témája az Európában egyre erősödő és aggasztó antiszemitizmus volt. Az államtitkár felszólalásában rámutatott arra, hogy a jelenséget vizsgálni kell, mivel erőszakos, egyes esetekben halállal végződő cselekményekben is megnyilvánul, súlyos társadalmi, morális és biztonsági probléma.
Kifejtette, hogy új típusú antiszemitizmusról van szó, amely egyrészt Izrael-ellenességhez köthető, anticionista és szélsőbaloldali, anarchista csoportokra jellemző, másrészt megjelent a radikális iszlámmal összefüggő antiszemitizmus is, amelyet nem lehet az illegális migrációtól függetlennek nyilvánítani.
Zoom
Akkor is, ha történetesen népirtó cionisták
Az államtitkár hozzászólásában bejelentette, hogy a magyar kormány támogatásával a budapesti központú Tett és Védelem alapítvány (TEV) létrehozott egy európai szintű szervezetet, amely az erősödő antiszemitizmus elleni fellépéshez nyújthat hatékony segítséget. A szervezet vizsgálni fogja rendszeresen az Európai Unió összes tagállamában az antiszemitizmus intenzitását. Takács Szabolcs arra kérte a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség tagállamait, hogy működjenek együtt a megfigyelő szervezettel, amelyet a magyar kormány 2019-től évente 1,5 millió euróval fog támogatni. A szervezetnek lesz Brüsszelben is egy irodája, és együttműködik majd az Európai Zsidó Szervezettel (EJA).
Takács Szabolcs elmondta még, hogy az ülés napirendjén szerepelt a budapesti Sorsok Háza múzeumnak a jövője is, ő pedig tájékoztatta a résztvevőket, hogy a magyar fővárosban már csaknem két évtizede működik holokausztmúzeum és emlékközpont a magyar kormány támogatásával. Ennél fogva nincs ok a sietségre a Sorsok Házának megnyitásával, amíg nincs körülötte béke - mondta Takács Szabolcs a résztvevőknek türelmüket kérve az ügyben. Hozzátette, hogy, ha majd lesz koncepció a múzeum tartalmát illetően, akkor azt meg lehet beszélni, viszont azt kérte a résztvevőktől, hogy addig ne bíráljanak olyan koncepciót, amelynek tartalmát nem ismerik, hiszen még nem is létezik.
(MTI)