A Raoul Wallenberg "embermentőről" rendezett középiskolai vetélkedő döntőjét tartják a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) csütörtökön.
A Wallenberg nyomán címmel rendezett vetélkedőn Balogh Csaba közigazgatási államtitkár köszöntőjében kiemelte: Raoul Wallenberg a mai napig "szimbolikus alakja az embermentőknek", és a diplomaták számára Wallenberg és az "embermentésben" részt vevő kortársai példaképek.
Az államtitkár közölte: a KKM örömmel ad otthont már hetedik alkalommal a Wallenberg középiskolai verseny döntőjének. Amikor legelőször elhatározták, hogy a tárca támogatja ezt a versenyt, azt a célt akarták szolgálni, hogy "emlékezzenek a holokauszt áldozataira", "felidézzék az embermentők tetteit és bátorságát", valamint "hitet tegyenek amellett, hogy a holokauszt borzalma soha többé nem ismétlődhet meg".
Balogh Csaba hangsúlyozta: "közös feladatunk az emlékezés", ami nemcsak a történtek felidézését jelenti, hanem fontos megismerni valamennyi történelmi szereplő felelősségét és összekapcsolni a logikai szálakat, hiszen csak így lehet tanulni a történtekből.
Kitért arra: hangsúlyozni kell az egyén felelősségét és választási lehetőségeit is. "Az egyén felelőssége arról szól, hogy tud-e választani jó és rossz között, hogy képes-e helyesen cselekedni, amikor kell" – mutatott rá.
Az államtitkár úgy vélte, Raoul Wallenberg ennek az egyéni választásnak és felelősségnek a szimbóluma. A szabad ember nem barátja a diktatúráknak, és ez vele kapcsolatban többszörösen is igaz: azt követően, hogy "egy diktatúra rémtettei ellen küzdött", maga is egy másik diktatúra áldozatává vált – mondta.
(MTI nyomán)