A Mi Hazánk Mozgalom szerint a magyar kormány nem támogathatja Szerbia feltétel nélküli uniós csatlakozását – jelentette ki a párt alelnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Demokrata 2004. augusztus 12-i számában lebegtették a vétót Románia esetében - majd megszavazták a feltétel nélküli csatlakozást
Novák Előd hangsúlyozta: a kormányzatnak először egyeztetni kellene a délvidéki magyarsággal és utána megfogalmazni a támogatás feltételeit. Ha pedig ezeket nem teljesíti Szerbia, Magyarországnak élni kell vétójogával – tette hozzá a politikus.
Úgy vélekedett: a kormányzatnak tanulnia kell abból, hogy korában Magyarország feltétel nélkül támogatta Románia uniós csatlakozását, ennek nyomán pedig mára szinte eszköztelen maradt a magyar kormány az erdélyi magyarság, „Európa legnagyobb jogfosztott nemzeti kisebbsége” ügyében. Ugyanis még az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat sem tartja be a román állam – tette hozzá.
Az ott élő magyarok nem használhatják szabadon az anyanyelvüket, nemzeti szimbólumaikat, és mai napig várat magára az önálló magyar kar létrehozása a marosvásárhelyi egyetemen – sorolta Novák Előd, aki megjegyezte, ugyanakkor terrorizmus vádjával koncepciós eljárás nyomán börtönözték be a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két erdélyi tagját.
Felidézte: Orbán Viktor 2004-ben még úgy nyilatkozott, nem lehet addig támogatni Románia uniós csatlakozását, amíg az állam nem biztosítja az alapvető emberi és kisebbségi jogokat. Ennek ellenére egy évvel később a Fidesz is megszavazta Románia feltétel nélküli befogadását – mondta az MTI beszámolója szerint, rámutatva: Románia és Horvátország már a szerb csatlakozás feltételéül szabta a szerbiai horvát és román nemzetiség kisebbségi jogainak biztosítását.