Újabb megbízást adott a Jobbik frakciója a szemlátomást csak papíron létező Iránytű Intézetnek. Gyöngyösi Márton elnökhelyettes egy 15 napra szóló, harmincmillió forintos szerződést írt alá Forrai Richárddal, a "politikai, gazdasági kutatóintézet" vezetőjével.
Zoom
Forrai Richárd
Az Országgyűlés honlapján közzétett nyilvános szerződés szerint a Jobbik frakciója azt kérte az intézettől, hogy egy százoldalas elemzésben mutassák be az ellenzéki esélyeket Budapesten, valamint a választói preferenciákat - írja a Magyar Nemzet.
A felmérést a szerződés szerint március 12. és 27. között végezte Forrai cége. Vagyis a 15 napos, százoldalas megbízásra a Jobbik képviselőcsoportja harmincmillió, oldalanként 300 ezer forintot fizetett.
A mostani szerződés a Jobbik frakciója és az Iránytű Intézet között már a második ebben az évben, januárban közel tízmillió forintot fizetett a pártfrakció egy 11 napos, január 7–18-ig tartó megbízásra.
Az ugyancsak Gyöngyösi Márton és Forrai Richárd által aláírt szerződés egy olyan elemzés készítését foglalta magába, amelyben a választói elvárásokat mérték fel a Jobbik 2019-es tevékenységével kapcsolatban. Az igen drágának tűnő megbízásban kikötötték, a tanulmány legalább ötvenoldalas legyen, ami azt jelenti, egy oldal elkészítéséért mintegy 200 ezer forintot fizetett a Jobbik.
A tavaly áprilisi országgyűlési választások után teljesen eltűnt, sajtóhírek szerint meg is szűnt Iránytű Intézetet tavaly novemberben és decemberben kezdte újjáéleszteni a Jobbik két, összesen csaknem hatvanmillió forintos szerződéssel.
Azaz öt hónap alatt a Jobbik-frakció közel százmillió forintot adott az Iránytűnek olyan felmérések elkészítésére, amelyek eredményei csak a párt számára ismertek.
A tetemes kifizetések azért is meglepőek lehetnek, mert a Jobbik komoly adósságokat görget maga előtt. Ismert, a párt 2017-es, három hónapos plakátkampányánál az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 330 millió forintos tiltott támogatást állapított meg, így a Jobbiknak összesen 660 millió forintot kellett visszafizetnie, ezt a mai napig törlesztik.
Ez év elején pedig az is kiderült, az ÁSZ újabb 136 millió forintnyi tiltott támogatást tárt fel a Jobbik tavalyi kampányköltései között. A törvények értelmében a pártnak ennek dupláját, 272 milliót kell visszafizetnie.
A bírság rendezésére a Jobbik részletfizetést kért és kapott az államkincstártól, ennek eredményeként a pártnak négy negyedév alatt kell törlesztenie a 136 millió forintot, negyedévente 34 milliót, azaz a márciusi megbízás szinte egy teljes negyedévnyi törlesztőrészlet.