2019. július 19., péntek, Emília, Eperke, Szederke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:53 Halálra ítélték a muszlimbarát skandináv lányok gyilkosait - de ez rajtuk már nem segít22:42 A Sea-Watch 3 kapitánya szabad, mint a madár, és már dől is belőle a migránspropaganda22:33 Takács Tamara szerint megmérgezték a táplálék-kiegészítőjét22:22 Von der Leyen azt mondja, "érettebb és realistább" lett az Európai Egyesült Államokról szőtt álma21:56 Szijjártó javítani akarja a kapcsolatokat, eközben az ukrán titkosszolgálat nemzeti színeink miatt terrorizál21:45 Trump: lelőttünk egy iráni drónt a Hormuzi-szoros közelében21:32 Hamis útlevél, 70 ezer dollár és 48 gyémánt volt félretéve vészhelyzetre a nemrég letartóztatott pedofil zsidó széfjében21:18 Az enyhülés jeleit vélik felfedezni a német-orosz viszonyban21:03 Lezárták a vizsgálatot Trump pornós kampányfinaszírozás-ügyében20:20 A szép új jövő: egy texasi bíróság arra kötelez egy apát, hogy a fiát lányként nevelje19:46 Macron az első nyugati államfő, aki megígérte részvételét a moszkvai katonai parádén19:15 Megerősítették Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását18:48 Az EP szankciókat akar Venezuelával szemben18:19 A román alkotmánybíróság elutasította az alaptörvény módosítását17:36 Egy francia bíró szerint nem büntethető a muzulmán, aki kidobott egy zsidó nőt az ablakon, mert füvezett előtte
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

Román amnesztia: fehérgallérosokra szabták, gyilkosok és rablók ezreit engedték szabadon

A román igazságügyi minisztérium hosszú huzavona után a múlt héten nyilvánosságra hozta, hogy a zajos politikai és szakmai vitát kiváltó amnesztiatörvény nyomán hányan szabadultak a börtönökből büntetésük letöltése előtt, és milyen ítélettel kerültek rács mögé.
Zoom
Fotó: Daniel Mihailescu/AFP
Kiderül, hogy 2017. október 19. és 2019. március 15. között 16 217 elítélt került szabadlábra, közöttük
  • 2088 gyilkosságért,
  • 5928 rablásért, lopásért,
  • 762 erőszakért,
  • 243 emberkereskedelemért elítélt személy.
Majdnem ezren már vissza is kerültek a börtönökbe, újabb bűntettek miatt. A büntetés-végrehajtásban dolgozók szakszervezete már a törvény hatályba lépésekor borítékolta, hogy a szabadlábra helyezettek háromnegyede hamar visszatér majd kényszerlakhelyére.
Az ellenzéki politikusoknak nem volt kétségük afelől 2017-ben, hogy a szociáldemokrata többségű kormány által átpréselt amnesztiatörvény (hivatalosan: büntetés-végrehajtási jogorvoslat) fő célja, hogy a kormánypárt kiszabadítsa fehérgallérosait, a pártérdekek kiszolgálóinak egy részét a börtönökből. Olyanokat, akiket kenőpénz adása, elfogadása, okmányhamisítás, hatalommal való visszaélés miatt, szervezett bűnözésért ítéltek el jogerősen. Más kérdés, hogy a „csomagolást” túlméretezték, és gyilkosok, rablók ezrei mellett hónapok alatt rázúdítottak a társadalomra drogcsempészeket és -dílereket, kiskorúakat megrontókat és gyermekpornográfiáért elítéltek tucatjait.
Egy év alatt 11 könyvet írt a grafomán milliomos, hogy kiszabaduljon
Aki kimarad a 2017-es amnesztiatörvényből, annak még mindig ott a könyvírás a négy szűk fal között. A törvény szerint ugyanis minden megírt könyv, tudományos értékű tanulmány 30 nappal csökkenti a rács mögött töltendő napok számát. A tapasztalatok szerint azonban ritkán ragad tollat a gyilkosok, rablók keménymagja, inkább a politikusok, multimilliomosok élnek ezzel a kiskapuval.
Ők azonban a jelek szerint túltolták az alkotói buzgalmat, mert 2016-tól rájuk szállt a korábban Laura Codruta Kövesi EU-főügyészjelölt fémjelezte Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A biztosítékot Dan Voiculescu parlamenti szenátor, üzletember, médiaguru ügye vágta ki, akit 2014-ben egy privatizációs visszaélés miatt tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Az akkor 71 éves Voiculescu a dutyiban udvart sepert, szerényen viselkedett, és egy év leforgása alatt tizenegy könyvet írt meg, ami 330 nap jóváírást jelentett a büntetéséből.
Zoom
Dan Voiculescu (fotó: Daniel Mihailescu/AFP)
Végül a grafomán eurószázmilliomost egészségi okok miatt (is) 2017-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Tizenegy tudományos munkájából nyolcnak a neves Bukaresti Közgazdasági Akadémia egyik tanára volt a koordinátora, ami felvetette a gyanút, hogy jelentős összegekért egyetemi tanárok adják nevüket a börtönben született könyvekhez. A helyzet odáig fajult, hogy neves akadémikusok mentorálták a börtönben kiizzadt tudományos remekműveket, sőt, többet becsempésztek nemzetközi tanácskozásokra is. A börtönkönyvírás csúcséve a DNA vizsgálata szerint 2015-ben volt, amikor a fogvatartottak közel 400 könyvet produkáltak a kinti rokonság, baráti kör, egyetemi tanárok, kiadók összefogásával.
Melania Cincea újságíró alaposan elmerült az ügyben, és 2018-ban könyvet írt A bűnözők-akadémikusok paktum címmel, s ebben részletezi, miként ellenőrzött véletlenszerűen fogvatartottak által írt „tanulmányokat”, amelyekből sugárzik a csalás és bűnszervezeti összefogás. Szerinte a külvilág-belvilág közötti könyvkiadási kommunikáció zavartalansága elképzelhetetlen a börtön alkalmazottainak segítsége nélkül. S hogy a „testvériség” milyen szintet ért el, jelzi, hogy például 2015-ben hét kötet koordinátorai a belügyminisztérium akadémiáján előadó tanárok, de számos kiadványhoz a Román Tudományos Akadémia tagjai adták nevüket. Ugyanakkor Cincea felhívja a figyelmet, hogy a börtönkönyvek zöméhez a szerzők, koordinátorok nem kérték meg a kötelező ISBN-számot sem a Román Nemzeti Könyvtártól, a kereskedelemben elérhetetlenek, de még a börtönhatóságnál sem őriznek mintapéldányokat. Miközben fogvatartottnak gyakorlatilag nulla a hozzáférése a tudományos kutatáshoz szükséges forrásokhoz, netalán kutatási laboratóriumhoz.
Voiculescu mellett egyébként termékeny írónak számított a börtönben Adrian Nastase egykori kormányfő (2000-2004), Marin Maciuca katonai tábornok, Miron Mitrea szakszervezeti vezér és Gheorghe Becali, a FCSB (ex-Steaua) focicsapatának tulajdonosa.
Luxusból a zsúfolt börtönökbe menekülnek
A romániai büntetés-végrehajtási intézményekben a férőhelyek száma 18 551, a fogvatartottaké 22-23 ezer között mozog, vagyis körülbelül négyezerrel kellene bővíteni a kapacitást, amire Románia kötelezettséget is vállalt az európai hatóságok előtt. Jellemző paradoxon, hogy miközben az Európai Tanács illetékes bizottsága március közepén kemény kritikával illette az országban uralkodó börtönviszonyokat, rohamosan növekszik azok száma, akik luxuskörülményekből a túlzsúfoltságba vágynak.
A magyarázat rém egyszerű: a törvény alapján amennyiben a fogvatartottnak nem biztosítható a négy négyzetméter, számíthat büntetése csökkentésére (30 nap letöltése 36 napot jelent), netalán kárpótlásra az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete alapján. 2017-ben Románia összesen 2,3 millió eurót fizetett fogvatartottaknak a nem megfelelő börtönviszonyok miatt, 700 ezerrel többet, mint egy évvel korábban.
De per, kártérítés helyett sokan az átköltöztetést, a nyomort és a fegyőrök mindennapos megaláztatását választják. Az Aradi Fegyház az egyik legmodernebb az országban, ám – mint Dan Halachin igazgató a közelmúltban a Digi24-nek elmondta – a két-, háromszemélyes, zuhanyzós, vécés cellák kihasználtsága jelenleg 85 százalékos.
Mihai Istratét 2017-ben ítélték el, a 130 százalékban zsúfolt craiovai börtönbe zsuppolták, ahol tizennyolcan osztozkodtak egy cellán. Egy év múlva Aradra költöztették. Istrate most könyörög ügyvédjének, intézze el, hogy „közelebb legyek a családomhoz” címszó alatt szállítsák vissza Craiovára. Hasonló a helyzet a 81 százalékos töltésű, felújított, modern giurgiui büntetésvégrehajtási intézetben is, ahonnan csak az elmúlt három évben 2500-an „menekültek el”. A népszerű zsúfolt börtönök: Marosvásárhely, Focsani, Jilava, Iasi, Szatmárnémeti, Ploiesti, Tg Jiu.
Annak ellenére, hogy a büntetésvégrehajtási-jogorvoslat törvénye kimondottan tiltja a költözködést egyik börtönből a másikba, van annyi pénz az elítéltek hozzátartozóinak zsebében, hogy a minden hájjal megkent ügyvédek megtalálják a kiskapukat.
(24.hu)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready