2020. január 17., péntek, Antal napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:36 Lionkáék szomorúak: a parasztok nem küldték el a lóvét a hétvégi bulira22:21 A brazíliai zsidók betéve tudják a Goebbels-szövegeket, és jaj annak, aki hasonló szavakat talál használni22:06 Kicsit sem sántít: magyar nő a "sterilizált büdös cigány"-történet szereplője21:49 Szép kövérre hízott IÁ-vezetőt találtak Irakban21:07 Még a pápa is azért imádkozik, hogy Semjénék maradjanak a Néppártban20:36 Árpád vezértől a "patkányig"20:12 Gyilkos volt a beceneve a zsámboki cigánynak, aki megölte és megerőszakolta a pelenkázásra szoruló 88 éves asszonyt19:50 Robbanótestet találtak Szolnokon19:31 Egy év alatt 66-szor riasztották a mentőket egy részeges nőszemélyhez19:13 A német külügy már a vicceit is a betolakodók érzékenysége alapján válogatja meg18:51 A Yamaha nem szeretne több hangszerládás esetet18:38 Agyonszúrt egy jemenit a konkurencia Leszboszon18:05 Lemondott az ukrajnai kormányfő egy kiszivárgott felvétel miatt, melyből kiderül, hogy Zelenszkijnek fogalma sincs a gazdaság működéséről17:43 Görögország is csapatokat küldene Líbiába17:00 Kiszagolták migráncsék, hol nincs kerítés - hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Befizettek 15 milliót, és máris szabad a Viking kapitánya

Reklám

A mai nap folyamán megérkezett a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Hivatalába az a tizenötmillió forintos óvadék, amelyet a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi fizetett be.
A Fővárosi Törvényszék másodfokú döntése értelmében mától a gyanúsított letartóztatása megszűnik, és bűnügyi felügyelet alá kerül, amely a bírósági tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban négy hónapig tart - közölte honlapján a Fővárosi Törvényszék.
Frissítés: az Index tudósítása:
Kiengedték az előzetes letartóztatásból a Viking Sigyn luxushajó ukrán kapitányát a fővárosi büntetés-végrehajtási intézet V. kerületi, Nagy Ignác utcai börtönéből. A hajóskapitány eltakarta az arcát, nem mondott semmit, majd beült egy mikrobuszba.
Zoom
Az ügyvédje, Tóth M. Gábor azt mondta, hogy védence az események hatása alatt áll, de vitatja a bűnösségét. Az ügyvéd a baleset körülményeiről és részleteiről nem akart beszélni. Annyi derült még ki, hogy a kapitányt Budapesten egy meg nem határozott helyre viszik.
Az Index úgy értesült, hogy 10 óra körül letették a 15 millió forintos óvadékot a 64 éves Jurij C.-ért, ami után a bíróság rövid időn belül kiállította a szükséges papírokat. Arról, hogy ki fizette ki az óvadékot, egyelőre nincs információ.
A Fővárosi Főügyészség június elsején indítványozta a Hableány-hajóbaleset kapcsán halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsított ukrán hajóskapitány letartóztatását, majd a bíróság elrendelte azt, de 15 millió forint ellenében lehetővé tették a szabadlábra helyezését. Ezt az ügyészség megfellebbezte, de szerdán, másodfokon megerősítette az óvadékos döntést a Fővárosi Törvényszék, azzal a kitétellel, hogy miután letették érte a kiszabott 15 milliós óvadékot, bűnügyi felügyeletbe kerülhet, technikai nyomkövető alkalmazásával.
Jurij C.-nek ezután hetente kétszer személyesen kell megjelennie a a nyomozást végző hatóságnál. Feltehetően nem hagyhatja majd el Budapestet.
Mint ismert, a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya május 29-én nekiment és elsüllyesztette a Margit hídnál a Hableány nevű városnéző hajót, a 35 utasból hét embert ki tudtak menteni. 28 ember, köztük a Hableány kapitánya és matróza is meghalt, három embert még keresnek.
Az ügyészség szerint ki kellett volna zárni az óvadék lehetőségét
A Fővárosi Törvényszék szerdai közleménye szerint az óvadék és a nyomkövetővel biztosított bűnügyi felügyelet ellensúlyozhatja a szökés, elrejtőzés veszélyét Jurij C.-nél. A közlemény arra nem tért ki, hogy a bíróság tart-e esetleg attól, hogy a férfi bizonyítékokat tüntethet el, amire az ügyészség a fellebbezésnél utalt. Kiderült ugyanis, hogy az ukrán férfi a baleset után a telefonjáról adatokat törölt.
Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője szerint az ügyészég a telefonos adattörlésre vonatkozó bizonyíték miatt is indokoltnak tartotta a férfi letartóztatását, és ezt a fellebbezésben hangsúlyozták is, és emiatt az óvadékot mint lehetőséget ki kellett volna zárni.
„A bíróság az ügyészi fellebbezésnek ezzel a részével azonban – végzéséből és közleményéből is kitűnően – egyáltalán nem foglalkozott”, mondta az Indexnek Rab. A bíróság szerint az sem releváns az ügyben, hogy Jurij C.-t a holland hatóságok is gyanúsítják, mivel április elsején ott is balesetet okozott.
Szabó József, a törvényszék szóvivője azt mondta, hogy az ügyészség nem kellően támasztotta alá a törlésre vonatkozó bizonyítékot, és azt sem tudják, hogy egyáltalán mit törölt ki.
A bíróság egyelőre nem mérlegelte a bizonyítékokat, feltételezésekre pedig nem lehet a letartóztatást alapozni, mondta.
Sem a szondázás eredményéről, sem pedig a kapitány vallomásáról nincs hír
60 fős nyomozócsoport foglalkozik a Hableány hajó május 29-i katasztrófájának vizsgálatával. A BRFK tájékoztatása szerint nyomban a hajóbaleset bekövetkezte után, a mentéssel párhuzamosan megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, de hogy a szonda mit mutatott, azt nem közölték.
Egyelőre azt sem tudni, hogy a hajóskapitány az elmúlt napokban tett-e részletes feltáró jellegű vallomást a baleset körülményeiről. A rendőrség öt nappal ezelőtti közleménye szerint még nem volt együttműködő.
Az ukrán hajóskapitányról kiderült, hogy másodkapitányként szolgált a Viking társaságnak azon a hajóján, amely áprilisban Hollandiában balesetet okozott. Az a Viking hajó egy, az antwerpeni kikötőből távozó tanker oldalát szakította fel. A hollandiai baleset miatt a magyar rendőrség a holland hatóságokkal is felvette a kapcsolatot.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready