A Mi Hazánk Mozgalom felháborítónak tartja, és tiltakozik Szögi Lajos gyilkosának idő előtti szabadlábra helyezése miatt. A bíróság érvei, melyek az elítélt jó magaviseletéről és arról szólnak, hogy a büntetés elérte célját, arcul csapják a jóérzésű embereket.
Pontosan igazolható, hogy a büntetés nem érte el a célját, az elrettentést, hiszen Szögi Lajos meggyilkolása óta csak Borsod megyében hat másik lincselési kísérlet történt, legutóbb Encsen! Ez is megmutatja: nem hogy két hét alatt, de kilenc év alatt sem tudott rendet tenni a Fidesz az országban. A Mi Hazánk az ilyen esetek miatt kezdeményezte, hogy a lincselés önálló tényállás legyen a Btk.-ban, de a Fidesz leszavazta ezt a szigorítást is, cserbenhagyva az áldozatokat és hozzátartozóikat, veszélybe sodorva újabb embereket.
A magyar bírói kar egyes tagjainak tudomásul kellene vennie, hogy az ilyen ítéletekkel nem elrettentik, hanem bátorítják a bűnözőket, a társadalom tagjai pedig jogosan érzik úgy, hogy ebben az országban fordítva működik az igazságszolgáltatás. Az eljáró bírótól elvárható lett volna, hogy az ítélet tükrözze a magyar társadalom azon igényét, hogy békében szeretne élni. A Mi Hazánk véleménye szerint csak akkor lesz rend, ha ilyen esetekben elrettentő ítélet születik, és azt maradéktalanul be is tartják - írja közleményében Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Cigányügyi Kabinetének elnöke.