Bukta Béla Szabolcs, aki a kétezres években Varga Mihály tanácsadója volt, az ellenük indított ügyekben történt állítólagos visszaélések miatt kér menedékjogot az USA-ban.
A jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodó Bukta Béla Szabolcs levelet írt az ügyvédjének, arra kérve, hogy
jelentse be a Tisztelt Bíróságnak, hogy hivatalosan is politikai menedékjogot kértem az Egyesült Államoktól, mert az ellenünk indított és folyó büntetőeljárásokban sorozatos hatósági visszaélések történtek, történnek, amelyek a jogaimat sértették, sértik.
A levelet az Index szerezte meg, a lap úgy tudja, hogy Buktát az amerikai Belbiztonsági Minisztériumban már meghallgatták, és befogadták a kérelmét.
A férfi – aki a lap ismertetése szerint 2006-2007-ben a jelenlegi pénzügyminiszter politikai és gazdasági tanácsadójaként dolgozott – vádlottja volt egy kémügynek, amelyben végül őt és vádlott-társát, Maxin Norbertet is felmentették.
Bukta egy bűnszervezetben elkövetett csődbűntett gyanújával indult eljárásban, egy hamis tanúzás miatti eljárásban és egy emberölés gyanúja miatt indult nyomozásban is érintett, ám úgy érzi, "Magyarországon nem tud tisztességesen védekezni a vádak ellen", mert csak az azokról készült iratok egy részét ismertették vele.
A lap arra nem talált adatot, hogy az elmúlt évtizedekben hány magyar állampolgár kért és kapott politikai menedékjogot az Egyesült Államokban.
(hvg nyomán)