Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy 3,6 millió szíriai menekültet küld országából Európába, amennyiben az unió megszállásnak próbálja minősíteni a szerdán megkezdett török hadműveletet Északkelet-Szíriában.
Zoom
Erdogan úgy fogalmazott: Ankarának könnyű a dolga, csak megnyitja a kapukat. A török államfő egyúttal kijelentette: Brüsszel "térjen magához"!
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanis szerdán arra szólította fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az offenzívát.
"Ellenőrzésük alá vonták a kijelölt célpontokat"
A török hadsereg ellenőrzése alá vonta a kijelölt célpontokat Északkelet-Szíriában a szerdán megindított Béke Forrása fedőnevű hadművelet keretében – közölte csütörtökön a török védelmi minisztérium a Twitteren. A tárca hozzátette, hogy a katonai beavatkozás légi és szárazföldi műveletei az éjszaka során is sikeresen, a tervnek megfelelően zajlottak. A szóban forgó célpontokról azonban a minisztérium nem árult el részleteket.
Zoom
Török tank Tell Abyadnál a mai napon (fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)
Az offenzíva szerda délután a tüzérség és a légierő csapásméréseivel kezdődött meg a szíriai Rász-el-Ain és Tell-Abjad településeknél, ahol a török szárazföldi alakulatok késő este lépték át a határt. A kommandósok helyi idő szerint 22 órakor kezdték elbontani a korábban létesített, mozgatható tömbökből álló betonfal egyes elemeit.
A katonai beavatkozás elsősorban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen irányul, amelyet a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatott harc során. Ankara az YPG-t biztonsági fenyegetésnek és terrorszervezetnek tartja, miután szerinte a szíriai kurd fegyveresek a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségesei.
Az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a légierő és a tüzérség eddig 180 ellenséges célpontot semmisített meg, köztük búvóhelyeket. A jelentés szerint Tell-Abjadban reggel csend honolt, hallgattak a tarackok, később azonban újraindult a támadás. Rász-el-Aint mindvégig lőtték a határ török oldaláról, a város felett több füstfelhő magasodik az égnek. Csütörtökön a déli órákban Törökország szíriai szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milícia is belépett az Eufrátesztől keletre fekvő szíriai területekre.
Az állami hírügynökség később azt is tudatta, hogy a török hadsereg Tell-Abjadtól nyugatra két falut, el-Jabszét és Tel-Fandert már „megtisztította a terrorizmustól”.
Az Anadolu arról szintén beszámolt, hogy Szíria felől – a korábbi aknagránátokat követően – légvédelmi lövedékek is becsapódtak a török Ceylanpinar településen, és három házban károkat okoztak. Az incidensben két gyerek megsebesült, kórházba kellett szállítani őket. További aknagránátok zuhantak Akcakaléra, Nusaybinra és Birecikre.
Mindeközben az isztambuli rendőrség csütörtök reggel őrizetbe vette otthonában a BirGün című ellenzéki napilap internetes kiadásának szerkesztőjét, Hakan Demirt. A rendőrség közölte: szerda éjszaka óta 78 emberrel szemben indult jogi eljárás, amiért forrásmegjelölés nélkül, hazug információkkal lejárató kampányt, valamint terrorpropagandát folytatott Törökország és a török biztonsági erők ellen a Béke Forrása hadműveleten keresztül, továbbá gyűlölködésre buzdította a lakosságot.
Nyilatkozataik miatt nyomozás indult a második legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnöke, Sezai Temelli és Pervin Buldan, illetve a HDP további három képviselője ellen is terrorszervezet propagandájának, valamint a kormány lejáratásának gyanújával.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken hivatalos látogatásra Isztambulba érkezik, ahol Erdogannal is tárgyal az újonnan megindított török hadműveletről. Stoltenberg szerdán Rómában azt mondta: Ankarának vigyáznia kell arra, hogy katonai tevékenységével ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam elleni harcban elért sikereket. Hangsúlyozta: Törökországnak jogos biztonsági aggályai vannak, észak-szíriai katonai tevékenységének azonban megfontoltnak és arányosnak kell lennie, ami fontos a térség további stabilitásának szempontjából.
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az éjjeli órákban telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval. Az egyeztetés tartalmáról a török tárca nem közölt részleteket.
Erdogan sikeresen elgáncsolta az IÁ elleni háborút
A kurdok teljes mozgósítást rendeltek el, és bár papíron 85 ezer – eredetileg az Iszlám Állam elleni harcra - kiképzett és felszerelt emberrel rendelkeznek, kétséges, ezek közül mennyi a valóban bevethető katona. Az általános mozgósítás egyik következményeképp az összes Iszlám Állam elleni műveletet azonnal leállították.
Zoom
A török hátterű Szabad Szíriai Hadsereg harckocsijai belépnek Északnyugat-Szíriába csütörtökön (fotó: Burak Kara / Getty Images Hungary)
A területeit elvesztő, a gerillaléthez visszatért dzsihadista szervezet pedig máris elkezdett a zavarosban halászni, kurd biztonságiak a török offenzíva közepette tartóztatták le egyik öngyilkos merényletre induló sejtjét (bár előfordulhat, hogy az erről szóló híradás csak a baljós jövőt sejtető propagandafogás volt, a háborús zavarban ezt nem lehet pontosan megállapítani).
A jelenleg a kurd felügyelet alatt tartott, mintegy 12 ezerre tehető dzsihadista őrizete is kétségessé vált. Az Egyesült Államok ezért gyorsan egy iraki bázisra szállította a négyfős “Beatles” terrorsejt két életben maradt tagját, akik több mint 20 európai foglyot kínoztak meg, illetve fejeztek le – köztük például James Foley amerikai újságírót.
Amikor azonban a dzsihadista foglyok jelentette terhek miatt korábban is berzenkedő Donald Trump kedden arról kérdezték, mit gondol a háború jelentette kockázatról, az amerikai elnök annyit bírt mondani: "úgyis Európába mennek, ott van a hazájuk".
Az áldozatok teljes számáról egyelőre nem érkeztek hírek, a Kurd Vörös Félhold szerint legalább hét civil vesztette életét az éjjeli bombázásokban és tüzérségi tűzben, köztük két gyerek, és tizenheten sérültek meg súlyosan, ebből négy kiskorú. A helyszíni tudósítások autók végeláthatatlan soráról számolnak be, melyek délre menekülő emberekkel vannak telezsúfolva.
Annak ellenére, hogy Törökország elvileg egy 450 kilométer hosszú, 30 kilométer széles biztonsági zóna létrehozása érdekében indította a Béke Tavasza Hadművelet-nek elnevezett offenzívát, a határ török oldalán a békefenntartásban kevéssé jeleskedő Oszmán-birodalom indulóira vonultak fel az egységek. Egyébként Törökországban a legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt is támogatásáról biztosította az offenzívát.
Erdogan támogatója: az al-Kaida
A korábban a szíriai ellenzék komoly támogatóinak számító, mára azonban a háborúból kihátrált arab országok elítélték a török agressziót, szerdán össze is ül a 22 tagú Arab Liga, illetve európai tagjai kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A NATO főtitkára is aggasztónak nevezte a fejleményeket – ugye az a paradox helyzet állt elő, hogy a NATO egyik oszlopos tagja indított támadást a NATO Szíriában érdekelt nyugati tagjainak legfontosabb szövetségese ellen.
Németország az offenzíva azonnali leállítására szólított fel, a törökökkel a szíriai fronton aktívan egyeztető Oroszország azonnali tárgyalásokra sürgette Ankarát.
Egy fontos támogató szervezet azonban máris jelentkezett: az al-Kaida szíriai örököse. A hírhedt terrorszevezet leányvállalatából szíriai dzsihadista fronttá avanzsáló Tahrír as-Sám emírje, Abu Mohamed al-Goláni ugyanis videóüzenetben üdvözölte a szekuláris és feminista kurdok elleni offenzívát. A Tahrír as-Sám egyébként egyszerre számít a törökök által szponzorált riválisának és szövetségesének a másik nagy szíriai fronton, Idlib kormányzóságban, és számos keserű tapasztalatot szerzett már a kurd milíciák elleni harcokban.
(MTI - Index nyomán)