A magyar diplomaták ellenkezése miatt majdnem egy napot késett az Európai Unió nyilatkozata, amellyel az újabb menekülthullámot kockáztató szíriai katonai beavatkozás ellen emelt szót. A luxemburgi külügyminiszter és az Európai Bizottság szerint is rendszeres, hogy Magyarország blokkolja az uniós külpolitikát.
Zoom
Fotó: HO/AFP
A német Spiegel szerint Magyarország meg akarta vétózni, hogy az Európa Unió figyelmeztesse Recep Tayyip Erdogan török elnököt és kormányát a szíriai invázió következményeire. A közös deklaráció végül megszületett este fél nyolc előtt.
Az EUrologusnak az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője elmondta, hogy Magyarország vétózott reggel, de délután folytatódtak a megbeszélések, és miután a helyzet súlyosabb lett, megszületett a közös nyilatkozat, amit nemrég egyhangúlag elfogadtak.
A végül szerda este kiadott szövegben az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet, és újabb menekülthullámot indíthat meg. Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját, amelynek maga Törökország is tagja.
A Spiegel több diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta korábban, hogy a közös dokumentum szerda reggelre készen állt, ekkor azonban érkezett a magyar vétó. Úgy tudják, Magyarország eredetileg szerette volna, hogy halasszák a figyelmeztetést, aztán jött a vétó, egyedüli EU-s országként a magyaroktól.
Zoom
A Spiegel szerint a magyar fél nem indokolta meg a vétót, pedig több ország is magyarázatot várt tőle, de aztán délután elkezdődött az invázió.
A cikkben megszólaltatták Jean Asselbornt, Luxemburg külügyminiszterét, aki azt mondta, hogy nem lehet tartani azt a helyzetet, hogy "Magyarország minden egyes alkalommal blokkolja az Európai Uniót". Az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője is említette, hogy Magyarország rendszeresen megvétózza az uniós külpolitikai döntéseket. (Amikor nem a muszlimok, akkor a zsidók érdekében... a szerk.)
(Index nyomán)
Frissítés: ezt a "fake news"-ozást nem hangolták össze
Szolnoki beruházást jelentett be Szijjártó Péter külügyminiszter, ott kapta el egy gyors interjúra a hvg. Mint kiderült, Magyarország tényleg blokkolta, hogy az EU figyelmeztesse Törökországot a szíriai beavatkozás következményeire. Szijjártó megindokolta, miért.
Zoom
Fake newsnak nevezte Várhelyi Olivér brüsszeli EU-nagykövet azt, hogy Magyarország megvétózta volna azt a szövegtervezetet, amellyel az EU figyelmeztetni akarta a török kormányt, hogy a szíriai hadművelet újabb menekülthullámot indíthat el. Erről a der Spiegel írt szerdán diplomáciai forrásokra hivatkozva, a cikkel kapcsolatban tweetelt Várhelyi.
Jelen állás szerint a magyar kormány biztosjelöltjének hozzászólása volt a fake news: Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanis a hvg-nek elismerte, nem értett egyet azzal, hogy az EU nyilatkozatot adjon ki, ezt valóban blokkolták is sokáig.
A végén pedig úgy egyeztünk bele, hogy ez a külügyi főképviselő nyilatkozata lett.
Visszakérdezésre megerősítette,
a vétóról szóló pletykák nem pletykák.
Gulyás Gergely a Kormányinfón azzal érvelt, nem akarták megbontani a Visegrádi négyek és az EU egységét, ezért járultak hozzá a kompromisszumos szöveghez.
Szijjártó azt is elmondta, nem indult semmiféle eljárás Borkai ellen a pártban.