A Katona József Színház kedden tette közzé, hogy elbocsájtják egyik munkatársukat, miután a vezetőség tudomására jutott, hogy az illető több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház szerdán a Facebookon osztotta meg Gothár Péter rendező közleményét, ő ebben csak egy esetet vall be:
Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa. Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.
Zoom
A Katona József Színház az eredeti közleményben nem nevezte meg az ügy szereplőit az érintettek személyiségi jogaira hivatkozva. Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a HírTv-nek azt nyilatkozta, ő ugyan egyelőre nem tudja, ki a zaklató, de a színháznak nyilvánosságra kell hozni a nevet. Az ügyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is megkerestük, ahol Gothár Péter tanít. Kérdésünkre az egyetem közölte, hogy vizsgálatot indítottak a konkrét ügyben, ami jelenleg is tart.
Gothár Péter Kossuth-díjas rendező. 15 év után tavaly újra filmet forgatott, a Hét kis véletlen című film 375 millió forint gyártási támogatást kapott a Filmalaptól... 1994-ben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt, és természetesen később sem fordított hátat a sajátjainak.
(Kuruc.info - 24.hu nyomán)
Korábban írtuk: Molesztáló rendezőt tiltottak ki a Katona József Színházból
A budapesti Katona József Színház vezetőinek tudomására jutott, hogy az egyik szerződéses munkatársuk többször is „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett a többi dolgozóval szemben, ezért kitiltották a színházból – közölték a színház Facebook-oldalán.
A sértettek írásbeli bejelentése alapján az üzemi tanács megbeszélést hívott össze, amelyen a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket, és vizsgálóbizottság felállítását kérték.
Az igazgatóság felállította a vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát – tették hozzá.
Közölték: a társulatot az eset mélyen megrázta, a vezetőség pszichológus segítségét ajánlotta fel az ügy feldolgozásához.
A színház „a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak” – írták, megjegyezve: az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy nevük ne kerüljön nyilvánosságra.
Az Origó úgy tudja, hogy szexuális zaklatások történtek, amelyeket egy rendező követett el. A hírportál megkérdezte a színházat, hogy valóban rendezőről van-e szó. Arról is érdeklődött, hogy tett-e a színház rendőrségi feljelentést, és elkövetett-e mindent annak érdekében, hogy a kitiltott munkatárs más színházakban se folytathassa tevékenységét. A Katona sajtósa annyit válaszolt, hogy az érintettek személyiségi jogainak védelmében nem mondanak semmit.
(MTI nyomán)