Várhatóan öt százalék körül alakul a magyar gazdaság idei növekedése – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Gulyás Gergely kiemelte: még nem áll minden adat a rendelkezésre, de a növekedési érték az Európai Unióban akár a legjobb is lehet.
Ugyanakkor jelezte, Magyarország nem független az Európai Unió más tagállamainak gazdaságától. Azért, hogy a negatív gazdasági folyamatok a lehető legkisebbek hatással bírjanak hazánkra, és a magyar gazdaságot a recesszió közeli állapotoktól megóvják, második gazdaságvédelmi akciótervet kíván a kormány elfogadni a következő év legelején – jelezte a miniszter.
Gulyás Gergelyt kérdezték Jakab Péter (Jobbik) előző napi parlamenti akciójáról, amikor elfoglalta a kormányfő székét, és többszöri felszólítás ellenére sem akarta elhagyni azt. A tárca vezetője – aki a Fidesz országgyűlési képviselője is egyúttal – úgy reagált: a gyermekek jogairól szóló napot néhányan összekeverték a gyermeknappal. Úgy tűnik, az ellenzék egy jó részének a parlamentben gyermeknapot is tartani kell, amikor külön bemehetnek, és bármelyik székbe beülhetnek – mondta.
Az Európai Néppártnak (EPP) meg kell erősödnie, vissza kell találnia az alapértékeihez – jelentette ki Gulyás. A tárcavezető kifejtette: új elnöke van a néppártnak, ő tegnap beszédet mondott, amiben semmi kifogásolnivaló nem volt, kivéve a külső határvédelemre és határkerítésekre vonatkozó kritikát. Hatékony külső határvédelem, határkerítés nélkül az illegális bevándorlástól nem óvható meg Európa – jelentette ki.
Gulyás Gergely szerint az EPP új elnökének kell eldöntenie, milyen irányvonalat választ. A néppárt szempontjából az a fő kérdés, hogy milyen jövőt képzel el magának, megtartja-e azokat az értékeket, amelyek alapján létrejött – értékelt.
Közölte: a Fidesznek konzervatív, jobbközép demokrata szövetségben kell lennie, és ha az EPP ilyen jövőt lát maga előtt, a Fidesz a legsikeresebb tagpártként szívesen áll rendelkezésre.
(Híradó)