Nem tartozik Orbán Viktor miniszterelnök belső köreihez, ezért nem remélhetett tisztességes bánásmódot az ügyében – állította Bige László a Bloombergnek adott nyilatkozatában.
Zoom
Fotó: Napi.hu
A hírügynökség a szolnoki gyárat érintő hatósági akciók hátteréről kérdezte a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki a szokásosnál nyíltabban fogalmazott arról, kiket sejt a támadások mögött. Bige gyárát környezetvédelmi problémákra hivatkozva a múlt év végén lerohanták, majd működését is leállíttatták a hatóságok. Idén, október 24-én a bíróság ezt jogszerűtlennek ítélte meg, így a szolnoki üzemben ismét elindulhatott a termelés.
A milliárdos, aki több napot töltött a rendőrségen, eddig a hazai médiában csak utalgatott rá, hogy egy befolyásos üzletember állhat a hatóság érdeklődése mögött. Bige most azonban meg is nevezte Csányi Sándort, az OTP Bank vezérét, és hosszú ideje tartó viszályukat hozta összefüggésbe a cége ellen indult hadjárattal. Azt is állította: a támadás célja az volt, hogy rákényszerítsék a régió legnagyobb nitrogénműtrágya-gyárának eladására.
Zoom
Fotó: Akos Stiller/Bloomberg
A Bloomberg megpróbálta Csányit is megszólaltatni. Az OTP kommunikációs osztálya azt írta a lapnak, hogy Csányi nem kívánja megvásárolni a gyárat. A bank Csányi és Bige személyes viszonyát, esetleges vitáját nem kommentálta. A Csányi másik érdekeltségének számító KITE Zrt. ügyvédje pedig levélben annyit írt a Bloombergnek, hogy Bige László egy sor rossz beruházási döntésnek köszönheti szorult helyzetét, és nem a konkurenciának.
(24.hu nyomán)