2020. január 20., hétfő, Sebestyén, Sebő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:20 Még a végén ráébred az EU-vezetés, hogy a palesztinoknak is vannak emberi jogaik13:03 Felmenthetik a férfit, aki meg akarta ölni szüleit12:41 Dróntámadást hajtottak végre egy orosz bázis ellen Szíriában12:27 Vádat emeltek tömegszerencsétlenség okozása miatt egy metróvezető és egy forgalomirányító ellen12:11 Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat11:46 Az most a téma Amerikában, milyen mintájú egyenruhában kellene "rejtőzködni" az űrben11:19 "Nem vagyunk egyek" - Zsindex-alapító mutatja meg, miért teljesen fölösleges a Pokorni-félék alázkodása a bosszú népe előtt10:25 2015 óta 100 milliárdot költött propagandára a kormány10:03 Tucatjával nyithattak illegális hoteleket Budapesten09:40 Ausztrália: tűzvész közben jég- és porvihar09:11 Fekete-Győr máris szívesen megszabadulna a ballib versenytársaktól - csak Gyurcsányt tartaná meg08:41 Kényszerszabadságra küldték a Fehér Ház európai és orosz kérdésekkel foglalkozó tanácsadóját08:27 Lezajlottak az időközi választások07:46 Csaknem háromszáz határsértővel szemben intézkedtek a hét végén07:31 Gerinctelen, bárhol átfér és jól rejtőzködik - állítólag a polipokról mintázták ezt a robotot
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Az államtitkár szerint a tb-szigorítás nem érinti a sürgősségi ellátást

Reklám

Átlátható és biztonságos lesz az új társadalombiztosítási rendszer a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára szerint. Izer Norbert a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a társadalombiztosítás az egész hazai lakosságot felölelő kockázatközösség, de ez sem lehet indok arra, hogy a befizetéseket időben teljesítő tagok finanszírozzák a nem fizetők ellátását.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén 7500 forint, ami január 1-jén 7710 forintra nő. Most 271 ezren fizetik ezt a járulékot, ők havonta nagyjából 2,2 milliárd forintot rónak le ilyen címen.
Az államtitkár megemlítette, hogy csak idén 75 ezer olyan embert, úgynevezett piros lámpás érintettet azonosított az adóhivatal, ők jogosulatlanul szerettek volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Kiderült, hogy ezek a személyek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.
Az új rendszer szerint, ha valakinek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonnal tájékoztatja az adóhivatalt. A hatóság is levelet küld, így jelzi, hogy adott helyzetben ellátást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével lehet igénybe venni. Ha az érintett a járulékot ennek ellenére sem fizeti rendesen, és háromhavi tartozást, azaz 23 ezer 130 forintos elmaradást halmoz fel, akkor a társadalombiztosítási azonosító jel, a taj érvénytelenné válik. Ez azt jelenti, hogy az illető nem tud majd térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, de a tartozás kiegyenlítésével ugyanakkor a jogosultság visszaáll.
Az államtitkár kiemelte, hogy az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást: a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül – mindenkit megillet.
Az új törvény 2020. július 1-jén lép életbe.
A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint a törvénymódosításból nem következik egyértelműen, hogy a sürgősségi műtétek így rendezve lesznek. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a lappal azt közölte, hogy az egészségügyi szolgáltatók piaci árakat szabhatnak meg a lejárt tb-számmal érkező betegek felé.
A Magyar Orvosi Kamara közben Áder János köztársasági elnöktől kérte, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje azt vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. A MOK azt is szeretné, ha a végrehajtási szabályok kidolgozásába bevonnák a kamarát is.
(MN - HVG)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready