Átlátható és biztonságos lesz az új társadalombiztosítási rendszer a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára szerint. Izer Norbert a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a társadalombiztosítás az egész hazai lakosságot felölelő kockázatközösség, de ez sem lehet indok arra, hogy a befizetéseket időben teljesítő tagok finanszírozzák a nem fizetők ellátását.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén 7500 forint, ami január 1-jén 7710 forintra nő. Most 271 ezren fizetik ezt a járulékot, ők havonta nagyjából 2,2 milliárd forintot rónak le ilyen címen.
Az államtitkár megemlítette, hogy csak idén 75 ezer olyan embert, úgynevezett piros lámpás érintettet azonosított az adóhivatal, ők jogosulatlanul szerettek volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Kiderült, hogy ezek a személyek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.
Az új rendszer szerint, ha valakinek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonnal tájékoztatja az adóhivatalt. A hatóság is levelet küld, így jelzi, hogy adott helyzetben ellátást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével lehet igénybe venni. Ha az érintett a járulékot ennek ellenére sem fizeti rendesen, és háromhavi tartozást, azaz 23 ezer 130 forintos elmaradást halmoz fel, akkor a társadalombiztosítási azonosító jel, a taj érvénytelenné válik. Ez azt jelenti, hogy az illető nem tud majd térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, de a tartozás kiegyenlítésével ugyanakkor a jogosultság visszaáll.
Az államtitkár kiemelte, hogy az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást: a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül – mindenkit megillet.
Az új törvény 2020. július 1-jén lép életbe.
A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint a törvénymódosításból nem következik egyértelműen, hogy a sürgősségi műtétek így rendezve lesznek. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a lappal azt közölte, hogy az egészségügyi szolgáltatók piaci árakat szabhatnak meg a lejárt tb-számmal érkező betegek felé.
A Magyar Orvosi Kamara közben Áder János köztársasági elnöktől kérte, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje azt vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. A MOK azt is szeretné, ha a végrehajtási szabályok kidolgozásába bevonnák a kamarát is.
(MN - HVG)