Bezár!
2020. augusztus 8., szombat, László, Zádor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:40 "Sikeres vértanúműveletet" hajtottak végre Mogadishuban17:21 Berlinben vaddisznó orozta el egy nudista férfi számítógépét (16+)16:59 Lassan az egész Székelyföldön is kötelező lesz a zsúfolt kültéren a maszkviselés16:43 Aláírást gyűjt a Mi Hazánk a Karácsony Gergely-i autósüldözés ellen16:25 Ukrajna és a Krím közé állhat a koronavírus is16:07 Kezdődik a parlagfűszezon15:48 Tovább nőtt a napi esetszám Csehországban15:32 Ökológiai vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson a zátonyra futott japán hajó miatt15:17 Gőzerővel irtják az esőerdőket Brazíliában, de az alelnök ebben is talált valami biztatót15:05 Robbanás áldozata lett a holland nagykövetné is - Közel félszáz embert még keresnek Bejrútban14:53 Repült a Nehéz Kő árbevétele a csillagos égig14:13 Visszanyalt a chicagói fagyi13:58 Ha humanisták lennénk, ilyen KFC-be vezető összkomfortos alagutat ásnánk az illegálisoknak a gúnyhatáron13:40 A japánmaszk az új spanyolviasz - evés közben is használható csúcstechnika13:23 Városi gyűlést bombázott le a szaúdi vezetésű koalíció Jemenben
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Az államtitkár szerint a tb-szigorítás nem érinti a sürgősségi ellátást

Reklám

Átlátható és biztonságos lesz az új társadalombiztosítási rendszer a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára szerint. Izer Norbert a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a társadalombiztosítás az egész hazai lakosságot felölelő kockázatközösség, de ez sem lehet indok arra, hogy a befizetéseket időben teljesítő tagok finanszírozzák a nem fizetők ellátását.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén 7500 forint, ami január 1-jén 7710 forintra nő. Most 271 ezren fizetik ezt a járulékot, ők havonta nagyjából 2,2 milliárd forintot rónak le ilyen címen.
Az államtitkár megemlítette, hogy csak idén 75 ezer olyan embert, úgynevezett piros lámpás érintettet azonosított az adóhivatal, ők jogosulatlanul szerettek volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Kiderült, hogy ezek a személyek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.
Az új rendszer szerint, ha valakinek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonnal tájékoztatja az adóhivatalt. A hatóság is levelet küld, így jelzi, hogy adott helyzetben ellátást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével lehet igénybe venni. Ha az érintett a járulékot ennek ellenére sem fizeti rendesen, és háromhavi tartozást, azaz 23 ezer 130 forintos elmaradást halmoz fel, akkor a társadalombiztosítási azonosító jel, a taj érvénytelenné válik. Ez azt jelenti, hogy az illető nem tud majd térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, de a tartozás kiegyenlítésével ugyanakkor a jogosultság visszaáll.
Az államtitkár kiemelte, hogy az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást: a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül – mindenkit megillet.
Az új törvény 2020. július 1-jén lép életbe.
A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint a törvénymódosításból nem következik egyértelműen, hogy a sürgősségi műtétek így rendezve lesznek. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a lappal azt közölte, hogy az egészségügyi szolgáltatók piaci árakat szabhatnak meg a lejárt tb-számmal érkező betegek felé.
A Magyar Orvosi Kamara közben Áder János köztársasági elnöktől kérte, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje azt vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. A MOK azt is szeretné, ha a végrehajtási szabályok kidolgozásába bevonnák a kamarát is.
(MN - HVG)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready