Túl azon, hogy mi a jogi helyzet, meg mi a gazdasági helyzet, az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen, ami sérti az emberek igazságérzetét – kezdte eszmefuttatását az éves sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnököt a gyöngyöspatai szegregációs ügyekben született bírósági ítéletek, a kiszabott kártérítés, valamint a győri gyermekgyilkosságot elkövető férfi feltételes szabadságra helyezésével kapcsolatos bírói döntés ügyében kérdezte fel a Hír TV. Orbán szerint két olyan ügy van most, amelyek miatt az emberek igazságérzete sebet kapott.
Az egyik a gyöngyöspatai ügy, mert ő ugyan nem gyöngyöspatai:
de ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak. (...) És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van.
Orbán szerint az egész ügy nincsen jól, kezdve attól, hogy ebben az országban mi minősül egyáltalán szegregációnak, és hogy ezért kiket és miért ítélhetnek el. Szerint a szegregáció fogalma körül belpolitikai csatározások vannak, "az unió repüléséről nem is beszélve". Szerinte a felzárkóztatás és a szegregáció fogalmainak összekeverése hozott létre politikailag igazságtalan helyzetet, és noha egyelőre nem tudja, mit kell tenni, de az biztos, hogy tenni kell valamit.
Tehát szerintem a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk.
(Index nyomán)