Egy megközelítőleg 30 millió forintos elektromos luxus Audit vett még karácsony előtt Áder János hivatala – szúrta ki a Blikk.
Zoom
Maguk mögött hagyták a Mercedest (fotó: Mohos Márton/24.hu)
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a közbeszerzési adatbázisban fellelhető információk szerint tavaly év végén egy Audi e-tron Advanced 55 quattrót vásárolt nettó 22,4 millió forintért, ami áfával együtt nagyjából megegyezik a típus kicsit több mint 28 millió forintos induló árával.
Zoom
A KEH egy „új gyártású, felső-közép kategóriás, protokollcélú, tisztán elektromos, összkerékmeghajtású, 5 ajtós, 5 személyes, fokozatmentes automata váltós, fekete metál személygépkocsira” írt ki közbeszerzést, amit végül a Porsche Hungária nyert meg. A megkötött szerződés szerint az Audit legkésőbb december 18-ig kellett leszállítania a győztes vállalatnak.
Zoom
Az államfő korábban egy hasonló értékű S osztályos Mercedest használt, ami miatt több bírálat is érte. A 444 fél évvel ezelőtt például hivatalos rendőrségi válaszra hivatkozva arról számolt be, hogy a biztonsági protokoll értelmében a védett személyt szállító gépjármű járó motorral várakozik a biztosítás időtartamától és helyszínétől függően, ami nem éppen környezetkímélő megoldás. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e elektromos autóra átállni, akkor nem adtak egyértelmű választ.
A Köztársasági Elnöki Hivatal a bulvárlap megkeresésére azt közölte: az autót december 12-én vették át. A járművet a hivatal álláspontja szerint protokolláris célokra használják. A válaszban megemlített jogszabályok alapján úgy tűnik, hogy a tisztán elektromos Audit az államfő és felesége is használhatja.
Zoom
– A gépjármű beszerzése során kiemelt szempont volt a teljes mértékű elektromos meghajtás, a konvojban való közlekedésre alkalmas műszaki paraméterek, valamint a protokolláris célra alkalmas megjelenés és felszereltség – írta válaszában a KEH.