Lejer Zoltánt, az eddigi Bács-Kiskun megyei regionális igazgatót választotta a Jobbik pártigazgatójává szerdai ülésén az ellenzéki politikai erő elnöksége - közölte az MTI.
Zoom
A tanácskozásról kiadott közlemény szerint tíz jelölt közül találta őt a feladatra legalkalmasabbnak a testület.
Másfél évtizeden át Szabó Gábor volt a Jobbik pártigazgatója; őt január végén egyetlen jelöltként választott újra másik posztján, az országos választmány élén a Jobbik tisztújító kongresszusa.
A tisztújító kongresszus előtt még úgy volt, hogy Szabó Gábor utódaként a leköszönő pártelnök, Sneider Tamás lesz a Jobbik pártigazgatója. Az országos elnökség azonban, amely már az új pártelnök, Jakab Péter vezetésével ült össze, másként döntött: Sneider kinevezése helyett pályázatot írt ki a posztra - most már látjuk, miért.
Jellemző Jakabra, hogy a 24.hu által idézett háttérbeszélgetésen még azt nyilatkozta, Sneider "fiatalon csinált hülyeséget", de "mindenkinek van esélye a változásra", és "a régi bűneit már maga mögött hagyta", ezért megbocsát neki.
Amúgy nagy kár Sneiderért, hiszen ezt nyilatkozta önmagáról, amikor kitűzte, hogy a Jobbik pártigazgatója lesz:
Sokrétű személyiség vagyok, mondhatnám azt is, hogy valamilyen szinten mindenhez értek.
Frissítés: Sneider szerint is tisztogatás folyik
„Picit meglepett, hogy nem én lettem a pártigazgató, mert az egész tagság ezt kérte az elnökségtől, én pedig egy olyan ötvenoldalas anyaggal pályáztam, ami mint méretében, mint részleteiben tízszerese volt a többi pályázatnak” – erről beszélt Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke az Azonnalinak annak kapcsán, hogy szerdán kiderült, nem ő, hanem Lejer Zoltán kecskeméti politikusuk lesz a pártigazgató a párt új elnökségének döntése alapján. A hírt egyébként maga Sneider jelentette be közösségi oldalán, mielőtt a párt erről bármilyen közleményt adott volna ki.
Sneider az Azonnali kérdésére hozzátette: az ő politikai ambícióit bőven kielégíti, hogy a továbbiakban is foglalkozhat a szociális szféra képviseletével a parlamentben, szakmai programokat dolgozhat ki annak fejlesztésére. „Az országgyűlés alelnökeként egyébként is még megvan az a súlyom, amivel megfelelő módon képviselhetem a területet” – mondta. „A meghallgatásomon is elmondtam az elnökség előtt, a pártigazgatói feladat számomra nagy teher lenne, tehát aki a személyemen segíteni akar, az ne válasszon meg. Viszont a Jobbik miatt vállaltam volna a feladatot, hiszen az egész országból erre kértek” – folytatta Sneider Tamás.
Hogy van-e benne nehéz érzés az elnökség felé, arra azt mondta Sneider: nincs.
„Ha nincs meg a bizalom felém, és azt gondolták, nem tudtam volna megfelelően irányítani a pártot, akkor százszor jobb, ha én nem vagyok pártigazgató, mert lehet, hogy csak konfliktusok lettek volna ebből.”
Így a politikus most úgy érzi, felszabadult: „iszonyú nagy teher esett le a vállamról”.
Sneidernek egyébként nem indokolták meg, miért nem őt választották. Hogy ő minek tulajdonította, hogy nincs meg felé a bizalom, arra a kérdésre azt mondta: szerinte teljesen új emberekkel akarja folytatni a politikát az új elnökség, ami nem feltétlenül baj, hiszen a vérfrissítés jó dolog. „Köztudott, hogy nagyon sok embert elbocsátottak most a Jobbikból, akik már 10-15 éve is a pártnál dolgoztak.”
Sneider reméli, hogy
jó lesz ez az újfajta tisztogatás és az újfajta szemléletmód.