A legfontosabb háttérembernek számító, nagy befolyással bíró Szabó Gábor távozik a pártigazgatói posztról. Utóda várhatóan a leköszönő pártelnök, Sneider Tamás lesz - értesült a Népszava.
Zoom
Szabó Gábor 2019. március 15-én Dobrevék menetének élén (a kép bal oldalán) - nem azért húzódik a háttérbe, mert büdös neki Vadai
Jakab Péter enyhített feltételein: a Jobbik parlamenti frakcióvezetője tavaly ősszel kizárólag úgy vállalta volna el a párt vezetését, ha a kongresszus azt a hat alelnököt is megválasztja, akit ő nevezett meg. Elvárását ultimátumként értékelték a pártban, kitört a belső lázadás, a tisztújítást elhalasztották. Azóta rendeződtek a viszonyok, a tisztújító kongresszust január 25-én megrendezik. Jakab Péter a hat alelnöki tisztségre – a választás lehetőségét biztosítva – eleve nyolc jelöltet nevezett meg. Már nem tartja kizáró oknak, ha helyettük mást, másokat is beválasztanak az elnökségbe (csak ő elnök lehessen). Jakab az elvtársi lap kérdésére közölte, hogy valóban módosította korábbi feltételeit, és csupán kéréseket fogalmazott meg a tagság felé.
Az indulatok elcsitultával nem látszik akadálya annak sem, hogy Jakab kérésének megfelelően az elnök és az elnökség mandátumát a kongresszus meghosszabbítsa 2022 nyaráig. Tavaly még Varga-Damm Andrea is indult volna pártelnöknek, most már csak az alelnöki pozíciót célozza meg.
Aki mindenhez ért, az valójában...
A lap információi szerint a Jobbik szürke eminenciásának tartott Szabó Gábort a leköszönő pártelnök, Sneider Tamás váltja a pártigazgatói poszton. Sneider az értesülést megerősítve elmondta, hogy Szabó Gábor tizenhat évig töltötte be ezt a fontos tisztséget, érthető, ha valaki elfárad ennyi idő után: „Gábor saját maga döntött úgy, hogy nem kíván tovább pártigazgató lenni”.
A személyi váltást Sneider Tamás azzal indokolta, hogy miközben a Jobbik kommunikációja sokat javult, szervezettségét tekintve a párt – részben az Állami Számvevőszék által kiszabott súlyos büntetések miatt is – nagy lemaradásban van. Márpedig a parlamenti választáshoz közeledve egyre inkább lényeges, hogy a működés és a szervezettség is sokat javuljon.
Sneider Tamás úgy érzi, alkalmas a feladatra. „Szeretem a kihívásokat. Sokrétű személyiség vagyok, mondhatnám azt is, hogy valamilyen szinten mindenhez értek” – jellemezte magát. (Mondja ezt pont ő, aki még mindig nem szerzett felsőfokú végzettséget, holott szinte közjogi méltóságként, az Országgyűlés alelnökeként talán a legmagasabbra jutott kontraszelektált politikus, akinek nincs diplomája, illetve nyelvvizsgája, nyelvismerete sem. Az Országgyűlés alelnökeként ennek ellenére 2014 óta felveszi a kétmilliós tiszteletdíját, jelenleg pontosan havi 1 979 400 forintot - az egyéb juttatásain kívül, mint amilyen a szolgálati gépkocsi sofőrrel, lakhatási támogatás stb. - a szerk.)
Zoom
Egyelőre Sneider új megbízatása nem tekinthető hivatalosnak. Jakab Péter megjegyezte, hogy a pártigazgató személyéről az újonnan felálló elnökség fog dönteni, amelynek értelemszerűen ma még az összetétele sem ismert.
Bár Szabó Gábor pártigazgatóként elköszön, maradna a választmány elnöke: Varga-Damm Andrea – mint a baráti lapnak elmondta – szintén pályázik a posztra.
Miközben Jakab Péter elutasítja a jobb- vagy baloldali felállást, és próbálja elérni, hogy „a kisemberek, az átlagemberek igazsága” váljon a Jobbik ideológiájává, létezik egy olyan irányzat, amely a jövőben is markáns jobboldali pártként akarja meghatározni a Jobbikot - elemez a Népszabadság. Jakab Péter kérdésükre kijelentette: „mi, jobbikosok büszkén vállaljuk és képviseljük a keresztény, konzervatív, jobboldali értékeket. Ennek megfelelően a Jobbik most is jobboldali párt, és az is marad”. (Logikus, hogy ezt az álarcot hagyják meg, hiszen így lehet a nemzeti érzelemmel megáldott, de észosztáskor a legutolsó sorban álló embertársainkat is bevinni Gyurcsányék zászlaja alá...)
Szaszi volt a pók a hálóban
Szabó Gábor (becenevén Szaszi) egy minden ideológiát kiszolgálni kész technokrata - írtuk róla egy korábbi cikkünkben. A párt kezdeti éveiben a legkeményebb antiszemitaként azt hangsúlyozta, hogy amíg ő a pártigazgató, zsidó nemhogy tagként, de még alkalmazottként sem lehet a pártban. Aztán a turulboltos üzlettársa, Szegedi Csanád köpönyegforgatása és egyik napról a másikra nyíltan zsidóvá válása idején az elnökségi vitákban Chanád fő védelmezője lett, ő is gyorsan megváltozott, majd Vona Gábor jobbkezeként vezényelte le a "néppártosodást". A szürke eminenciás Szaszi párton belüli legismertebb mondása, hogy ő a hálón belül a pók, merthogy a szálakat mindig is ő mozgatta.
A Jobbik frakciója és pártalapítványa évi 2,7 milliárd forintja felett gyakorlatilag ő rendelkezik (még), azaz naponta 7,4 millió forintról dönthet, miután ez 2019 elejétől közel félmilliárd forinttal emelte meg a NER a Jobbik pártalapítványának éves állami támogatását is. A pártalapítványt is elnöklő Szaszi hatalomtechnikai játszmáinak legfőbb eszköze az így vagy úgy átjátszott közpénz: pl. a képviselői tiszteletdíjak mellé sem szégyellt 400 ezres fizetéseket osztogatni, ami Novák Elődnél az utolsó csepp volt a pohárban: lemondott kuratóriumi tagságáról is. Szabó Gábor szervezi az Iránytű Intézeten keresztüli pénzmosást, ahogy korábban Simicska lopott milliárdjainak átjátszását is.
Elsüllyedt a hajó
"A Jobbik mint 21. századi párt mítosza rég elsüllyedt. A párt a Titanicon ül" - ezzel a címmel közölt tavaly meglepően őszinte cikket a párt szövetségesének, a szintén megszűnőfélben lévő LMP-nek a holdudvarába tartozó Azonnali.hu. A cikkben úgy fogalmaznak: "A liberális/balközép oldalon a pártnak helye nincs, az antiliberális teret uralja a Fidesz, és megérkezett oda a 2006–2013 közötti Jobbik is a Mi Hazánk képében." Azt is leszögezik: "Annak a mítosza, hogy a Jobbik 21. századi párt lenne – mint állították politikusai – már ott elsüllyedt, amikor gazdasági-politikai szürke zónába lépdelt Simicska Lajossal, ahogyan szervezeti ereje is távoli emlék, kései mítosz immár."
(Kuruc.info)
Korábban írtuk: