Budapest szabad – 1945. február 13. címmel utazó kiállítás nyílt metrószerelvényekben a 75 évvel ezelőtt véget érő budapesti ostrom emlékére a pusztítás és a helyreállítás képeiből, a tárlat április 11-éig látható a 2-es, a 3-as és a 4-es metróvonal több szerelvényén.
Zoom
Fotók: Mónus Márton/MTI
Karácsony Gergely főpolgármester kedden, a Puskás Ferenc Stadion állomáson egy metrószerelvényben tartott megnyitón elmondta: a kiállítás egy romba döntött városról szól, ahol akkor is, mint most emberek százezrei, milliói éltek. A képeket úgy válogatták, hogy pont annyira emlékeztessenek minket a fájó múltra, hogy azt még el lehessen viselni – fogalmazott.
A főpolgármester a kiállítás értelméről szólva arról beszélt, hogy ami egyszer leromboltatott, az talán emberfeletti munkával újraépíthető, de ami a lelkekben leromboltatott, ahhoz mindennapi újraépítés kell, a lelki értelemben vett felszabadítást újra és újra meg kell tenni.
Zoom
Kitért arra, hogy Kardos Péter főrabbi pici gyerekként látta Budapesten nagymamáját meggyilkolni a nyilasok által, és most újra el kell viselnie, hogy ezen ideológiák képviselői flangáljanak a fővárosi utcákon. Ez egy nagy felkiáltójel nekünk, azt mutatja, hogy ezt a bizonyos újraépítést, a sebek gyógyítását minden nap el kell végezni – hangsúlyozta Karácsony Gergely.
Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a kiállítás egyik szerkesztője elmondta, a kiállítás leginkább az ostrom képeit állítja szembe a mai Budapest látványával. Ezzel azt akarták demonstrálni, hogy Budapest akar és tud is élni a szabadságával.
Zoom
A közreadott sajtóanyag szerint a MetróArt tárlatait, tablóit a napi 1,2 millió utas közül legalább 700-800 ezer ember látja majd.
(MTI nyomán)