2020. április 5., vasárnap, Vince napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:53 Kórházba szállították a brit miniszterelnököt22:48 Tónus IX: öld meg a bankot!22:28 Az Egyesült Államok tisztifőorvosa szerint "ez lesz a mi Pearl Harbourunk, a szeptember 11-énk"22:07 Dániel Péter antifasizmusától Donáth Anna rasszizmusáig - Heti progresszió (XXII.rész)21:26 Törökországban ismét mintegy háromezer új fertőzöttet diagnosztizáltak20:53 Egy nap alatt csaknem 11 ezren tértek haza Ukrajnába20:21 Ausztriában a 12 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzöttek száma20:04 Megölte egyéves kislányát egy budapesti nő19:45 Csehország francia betegeket gyógyít19:21 Kevesebb halott egy nap alatt, de ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban 18:58 Meghalt 108 éves korában "az allergia nagyapja"18:46 Toroczkai: koronavírus és a propagandaháború - fontos, hogy ne üljünk fel sem az orosz, sem a kínai, sem az amerikai propagandának17:59 Otthoni tornával bővül az M5 kulturális csatorna oktatási sávja17:37 Könyveket, folyóiratokat tett elérhetővé online a Történettudományi Intézet17:19 India korlátozza a gyógyszerek és egészségügyi felszerelések exportját
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Varga Judit volt III/III-as ügynökkel harcol a kapcsolati erőszak ellen

Reklám

Az Igazságügyi Minisztériumot vezető Varga Judit a 2019 decemberében történt győri családirtás óta kiemelten foglalkozik a kapcsolati erőszak témájával. A miniszter januárban megígérte, hogy a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemben a törvényi szigort és a valós segítségnyújtást fogja előtérbe helyezni, és ehhez civil partnereket is keres.
Kedden este Varga a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kapcsolati erőszak témakörében az együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával. Lehel hosszas tagadás után 2017-ben beismerte, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a pártállam állambiztonságával. 1980-as évek elején szervezte be a III/III. csoportfőnökség, majd Filozófus fedőnéven működött azzal a feladattal, hogy az evangélikus egyház reakciós tevékenységről jelentsen.
A beismerést követően Lehel felfüggesztette elnök-igazgatói megbízatását, hogy kivizsgálhassák ügynöki tevékenységét. A kormányközeli szervezetként számon tartott Ökumenikus Segélyszervezetnek azonban a jelek szerint nem rendült meg a bizalma benne, a beszervezett lelkész hamarosan visszakapta az irányítói szerepköröket. 2017 karácsonyán Lehel már ismét elnök-igazgatóként gyújthatta meg az adventi gyertyát Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó és Kovács István jószolgálati nagykövet társaságában.
Az igazságügyi miniszternek eddig is meglehetősen szelektívek voltak a kommunista ügynökmúltra adott reakciói. Az ötvenes évek Magyarországát bemutató Örök tél című film Emmy-díja ürügyén például a Twitteren a kommunista rezsim örökösének titulálta például Dobrev Klárát (az is - a szerk.), a DK EP-képviselőjét, de saját apját, aki szigorúan titkos tisztként, hadnagyi rangban dolgozott a Borsod megyei rendőrség III/II-es osztályának, a rendszer áldozataként mutatta be.
(24 nyomán)
Frissítés: szakértőnk írja:
Varga László (1953. aug. 2., Miskolc, Szabó Ilona), Vendéglátó-ipari Főiskola, Hungária Szálloda és Éttermi Vállalat AVAS Szálloda. Felszolgáló, majd szállodavezető.
Apja: Varga László, MSZMP-tag, műszaki rajzoló az LKM-ben.
Testvére: Varga István, MSZMP-tag, az Avas szálloda étterem üzletvezetője.
1978. május 18-án javasolta felvételét az állambiztonság titkos állományába Stompok László r. őrnagy, a megyei RFK. személyzeti előadója és Gyurcsán Sándor r. ezredes, a főkapitány állambiztonsági helyettese. Kinevezésével egyetértett: Dr. Koleszár István r. vezérőrnagy, Borsod megyei főkapitány.
1978. VII. 31-én írta alá az eskütételi jegyzőkönyvet.
1978. aug. 1-től r. alhadnagy, Operatív tiszt, T-19 beosztásban, a Borsod megyei III/II állományában.
1980. szept.1-től már főoperatív beosztott, T-17.
1980. nov. 21-én tanulmányi jutalmat kapott: 6000 Ft., amit követett a megyei állambiztonsági vezető dicsérete és 2000 Ft jutalma 1982. ápr. 4-én.
1981. júl. 1-től r. hadnaggyá léptetik elő.
1983. dec. 31-jén kérelmére elbocsátva.
Az egyetlen minősítés 1980. nov. 26-án készült róla. Készítette: Kondi László r. alezredes, III/II. osztályvezető, jóváhagyta: Gyurcsán Sándor r. ezredes, a főkapitány állambiztonsági helyettese. Ennek megállapításaiból az derül ki, hogy Varga László nem véletlenül, hanem tudatosan választotta az szt-beosztást, feladatait nem kényszerből, hanem legjobb tudása szerint végezte, nem áldozat volt, hanem feltörekvő fiatal szállodaipari vezető, aki állambiztonsági támogatással a háta mögött vélte biztonságban vezetői beosztását, s látott garanciát jövőbeni karrierjéhez. Ezt igazolják a minősítés következő megállapításai:
…politikai agitációs tevékenységét munkatársai, beosztottai elismerik. Pártunk és kormányunk politikáját magáénak vallja, érett materialista gondolkodású. E szellemben végzi fedőmunkahelyén irányító munkáját, s a belügyi feladatokat.
Fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatokat végrehajtásában fejlődőképes.
Fedőfoglalkozásának lehetőségein belül az állambiztonsági érdekeinket eredményesen hajtja végre.
…a követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni.
Összegezve: alkalmas SZT pozíció betöltésére, fedőmunkakörében az állambiztonsági operatív feladatok végrehajtására.
A fenti tények és minősítés alapján az 1978-1983 közötti ötéves szolgálata az állambiztonság titkos állományában aktív és eredményes volt, nem pedig passzív és kényszerű. Külön ki kell emelni azt a tényt, hogy hálózattartó operatív munkát végzett, ami azt jelenti: más hálózati személyek munkáját is irányította és fogta össze a területen. Előléptették rangban és beosztásban, elismerve teljesítményét.
(Kuruc.info)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready