2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:03 Megindult a forgalom a Záhonynál15:41 90 ezer mecsetet nyitott újra Szaúd-Arábia, de Mekka marad még zárva15:13 Trónus: Trianon véres oldala14:57 Állítólagos kínai karikatúra: elmosódott Dávid-csillag a jenki kaszás gyilokszerén14:39 Indiában exponenciálisan növekszik a fertőzöttek száma14:07 Brazília beelőzte Franciaországot: közel 29 ezer covidos halottal már a negyedik a "világranglistán"13:37 Krausz Tamás eszméletlen eszmefuttatása13:20 Két és fél hónap után újra nyitva az al-Aksza mecset13:04 Szünetel a gúnyhatár-átléptetés Záhonynál12:42 Emmi: júniustól a magánorvosok is csatlakoznak az EESZT-hez12:21 Újraindul Olaszország, de az egyidejű nyitás gondolatáért nem mindegyik tartomány rajong11:58 Koszovót és Szerbiát még a koronavírus sem békítette össze11:45 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 11:29 Benkő Tibor a Hősök terén koszorúzott11:06 Százezreket lopott egy ifjú páros Zalaegerszegen, de Keszthelyen véget ért a kalandjuk
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Orbán: kijárási korlátozás lép életbe szombattól

Reklám

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között.
Zoom
Illusztráció: MTI
Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek.
Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani (eddig egyméteres távolságtartás volt az ajánlott).
A kormányfő arról is beszélt, hogy "elviselhető módon" próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól. Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be.
"Az eddigi korlátozások eredményesek voltak. A járvány kitörése alőtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére" – mondta Orbán. „A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések méretét tizedére csökentették”. Ez most megállt, ezért a csökkentés további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás, ami azonban hangsúlyozottan nem kijárási tilalom, amikor "egy légy sem repülhet ki".
  • A kijárást lehetővé tévő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk.
  • Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni.
  • Ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot.
Orbán megjegyezte, hogy szabálysértés, ha nem tartják be a szabályozást, de "nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, a cél nem a kikényszerítés" – mondta Orbán.
Szükség esetén azonban ötezer feletti akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.
(A teljes interjú itt hallgatható vissza.)
Kórházparancsnokok mennek a kórházakba
Katonai terv szerinti készletgazdálkodást vezettünk be, egyenruhás kórházparancsnokok jelennek meg a kórházakban hétfőtől – közölte a kormányfő. A kórházparancsnok nem szakmai kérdésekben dönt - a főorvosok, kórházigazgatók természetesen a helyükön maradnak -, hanem a készletgazdálkodásról, a járványügyi előírások betartatásáról és betartatásáról - mondta Orbán.
A kormányfő többször használta a katonai hasonlatokat, kifejezetten háborús helyzetnek minősítette a járvánnyal való küzdelmet. Ha a katonai tervet mindenki jól hajtja végre, akkor a járvány terjedése érdemben csökkenthető.
De járvány tehát terjedni fog, hiszen nincs ellenszere. Megölni a vírust egyelőre lehetetlen, ezért kell csökkenteni a kontaktok számát.
A vírus a fertőzöttek 15-20 százalékát betegíti meg annyira, hogy kórházi ellátásra szoruljanak.
Az idősebbek, az alapbetegekben szenvedők intenzív ellátásra szorulhatnak, ezt azonban nem bírná ki a magyar egészségügyi rendszer, ha mindenki egyszerre kerül oda - ezért kulcskérdés a járvány terjedésének lassítása. „Így is tízszeres terhelés várható” a békeidőhöz képest az egészségügy infrastruktúrában, anyagban, ágyban, lélegeztetőkészülékben, orvosban egyaránt. Kulcskérdés az is, hogy az egészségügyi dolgozók eszközvédelme biztosítva legyen: Olaszországban a kórházi dolgozók tizede betegedett meg, az ő kidőlésük fokozottan nehezítheti a járvány elleni küzdelmet.
Hol voltak az EU járványügyi hivatalban dolgozó emberei?
Kínából 60 tonna védőfelszerelés érkezett a héten, és jönnek továbbiak is. Elindult Magyarországon a maszkok gyártása, és a Türk Tanácshoz fordulva Magyarország segítséget kapott Törökországtól és Üzbegisztántól. Utóbbi 150 ezer maszkot küldött.
Orbán szerint nincs itt az ideje, hogy az EU-ból „okoskodjanak nekem kétségkívül izgalmas elméleti jogi kérdésekkel”. A kormányfő ezzel az EU-bizottság kifogásaira utalt, amely szerint aggályos lenne a kormánynak adott vészhelyzeti felhatalmazás akkor, ha annak nem határozzák meg időbeni korlátját.
„Ha már segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben. Erős európát akarunk, de ennek az szövetségnek vannak gyengeségei, ez megmutatkozik a járvány alatt is” – mondta Orbán.
Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség.
Orbán szerint felvetendő a járvány elültével az is, hogy „hol voltak az EU több száz, járványügyi hivatalban dolgozó emberei, és miket mondtak január-februárban. Fontos látni az EU strukturális gyengeségeit is” – mondta Orbán, megjegyezve, hogy most az emberek védelme és a járvánnyal szembeni közdelem az elsődleges.
A gazdaság védelme most másodlagos, Orbán április második hetéig ígérte, hogy konkrét gazdaságvédelmi akciótervvel áll elő, az eddigi lépések után.
„Megfogjuk, és a hajánál fogva kirántjuk az országot a bajból” – ígérte Orbán a gazdasági kilábalással kapcsolatban.
Most azonban „elsősorban az orvosoknak, ápolóknak, mentőknek, rendvédelmi szerveknek kell elismerésünket kifejeznünk, mert ők dolgoznak a frontvonalban.”
De elismerés illeti azokat is, akik az ország infrastrukturális működtetésében vállalnak szerepet. „Ez egy háborús helyzet, nem csak a frontvonal számít, de a hátország is. Ez a hátország is rendezett, ezért minden magyarnak köszönet jár, aki segíti a védekezést együttműködésével.”
Orbán odaszúrt a balliberális ellenzéknek is, amely a legutóbbi ülésen „nem méltóztatott hozzájárulni”, hogy a kormány gyorsan cselekedhessen a felhatalmazással élve.
Kedden azonban már a kétharmad is elég lesz, így a kormánypárti többség az ellenzék nélkül is megadhatja a korlátlan idejű felhatalmazást. Nem olyan döntéseket akar hozni a kormány, amelyhez egyébként nincs joga, csak gyorsan akar cselekedni, mert ezen emberéletek múlnak – érvelt Orbán.
Miután a kormány a héten nem kapott felhatalmazást, több, két hétre érvényesíthető intézkedés hatályát veszítette. Orbán így más jogi alapon, de meghosszabbította a határszabályokat, amelyek a belépést korlátozzák továbbra is.
Hatályát vesztette az egyetemek bezárására vonatkozó döntés is, így Orbán azzal a kéréssel fordult az egyetemekhez, hogy tartsák továbbra is bezárva az intézményeket.
A ballib ellenzék nem a kormány igényét utasította el, csak a korlátlan határidőt kifogásolta. A kormány azzal érvelt, hogy a korlátlan időre azért van szükség, mert az intézkedések meghosszabbítása akadályokba ütközhet, amennyiben a parlament a járvány miatt akadályoztatva lenne abban, hogy összeüljön.
Frissítés: elérhetetlenné vált a Magyar Közlöny oldala Orbán bejelentése után, a rendelet azonban itt elérhető pdf-ben.
2. frissítés: mit szabad és mit nem a kijárási korlátozásban?
- Szóval akkor sehova nem mehetek el, mégiscsak volt értelme megvenni a 20 kiló lisztet és a 40 babkonzervet?
- Nincs szó arról, hogy az ember nem mehet ki az utcára. A rendeletnek három fő pontja van, nézzük sorban:
1. Mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. Vagyis ne állj szorosan senki mellé sehol.
2. Tilos vendéglátó üzletben tartózkodni, kivétel ez alól persze az ott dolgozók, és az elvitelre készült ételek kiadása és elszállítása. Azaz ne menj étterembe, ne ülj be gyorsétterembe (miért is tennéd amúgy is?), kocsmába és ilyen helyekre.
3. Alapos indok nélkül ne lépj ki a lakásodból.
- De mi az alapos indok, ki dönti el?
A rendelet ezt pontosan leírja. Elég tág kört határoz meg, kis túlzással azt lehet mondani, hogy ha tényleg dolgod van, azt azért elintézheted. Elmehetsz dolgozni, és elmehetsz a munkádhoz építőanyagot, műszaki cikket vásárolni. Elmehetsz élelmiszert vásárolni, drogériába, tankolni, gyógyszertárba, vehetsz állateledelt, piacra mehetsz, trafikba mehetsz, fodrászhoz mehetsz, taxizhatsz, tisztítóba mehetsz.
Kutyát (és más állatot) sétáltathatsz, állatorvoshoz viheted. "Egészségügyi ellátást és szolgáltatást" vehetsz igénybe, azaz fogorvoshoz, orvoshoz, gyógytornászhoz, terapeutához mehetsz. Elmehetsz futni, illetve "szabadidős sétára" egyedül vagy a családdal, ha idegenektől megtartod a másfél métert. Templomba is mehetsz, és a kisgyerekedet is elviheted az összevont ügyeletbe. Autó- és bicikliszervizbe is mehetsz, sőt, traktor- és kombájnszervizbe is. Hulladékgazdálkodási feladatot is intézhetsz, azaz mondjuk a fáradt olajat elviheted az átvevőhelyre, és hasonlók.
Elláthatod szülői jogodat és kötelezettségeidet, azaz például elvált szülőként elmehetsz a gyerekedért. Segítséget nyújthatsz kiskorú, beteg vagy idős embereknek, azaz a nagyit vagy a gyereket meglátogathatod. De még bankba, postára is elmehetsz, ha máshogy - online vagy telefonon - nem megoldható a dolog. Házasság és temetés is lehet továbbra is szűk családi körben.
- Nem találtam a felsorolásban, hogy például ha szekrényt, tévét vagy vízforralót akarok venni, akkor azért elmehetek a műszaki üzletbe, vagy bútorboltba. Mármint, ha találok olyat, ami nyitva van.
- Valóban, amíg ezt nem tisztázzák konkrétan, addig úgy tűnik, hogy a műszaki szaküzletekbe, bútorboltokba, egyéb tartós cikket áruló szaküzletbe sem lehet menni, ehelyett élelmiszervásárlás közben, hipermarketekből kell megoldani az ilyesmit.
- Telekre lemehetek, onnan hazamehetek?
- Ez sem szerepel a kivételek között, talán az lehet itt kiskapu, hogy egyéni szabadidős célú gyalogos közlekedésnek hívjuk, ha a telked környéki utcákban akarsz sétálgatni. De ez is tisztázásra vár még.
- Mi van, ha albérletben lakom, és a lakcímkártyán más cím van?
- A rendelet úgy fogalmaz, hogy "lakhely, tartózkodási hely, magánlakás", azaz nem veszi szigorúan ezt. Ahol laksz, onnan ne gyere ki, ez a lényeg.
- Az idősekre nem vonatkozik külön semmi?
De, méghozzá elég fontos dolog: Az idősek (65 év felettiek) csak reggel 9 és 12 között mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárba, piacra. Ezeken a helyeken ekkor csak ők lehetnek, azaz lényegében a 65 év alattiak nem mehetnek 9 és 12 között vásárolni. Ennek betartatása egyébként a hely üzemeltetőjének felelőssége.
- Mi a büntetés, ha ezeket megszegem?
A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat. Orbán Viktor a rádióinterjúban hangsúlyozta,hogy nem "dresszírozni" kell az embereket, az elsődleges cél az együttműködés, és csak végső esetben alkalmazandó a büntetés.
- Ki ellenőrzi az egészet?
- A rendőrség, de bevonhatja a katonai rendészetet.
- De hogy, kell valami papír? Kinek kell bizonyítania és mit?
- Semmi ilyesmi nincs a rendeletben, valószínűleg mindkét félnél, az embereknél és a rendőröknél is a józan észben és belátásban bízik az állam.
(MTI - Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready