Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Házikedvencekkel ki szabad menni, de nem ajánlják, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán

Reklám

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a péntek reggel meghozott kijárási korlátozások illeszkednek abba a sorba, ami az elmúlt hetekben történt.
Kovács szerint a kormány idejében hozta ezeket az intézkedéseket a „láthatatlan ellenség ellen”.
Kásler Miklós: az ellátórendszer felkészült
„Akkor, amikor önöket üdvözlöm, néhány magyar kórház nővérei és orvosai heroikus küzdelmet folytatnak” – mondta Kásler Miklós az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Az emberi erőforrások minisztere beszámolt az egészségügyi ellátórendszer felkészüléséről, amelyet szerinte a magyar betegellátás minden európai országgal való összehasonlításban jól vészelt át.
Szerinte ez a kormány jó időben hozott és korrekt döntéseinek köszönhető, de a csoportos megbetegedések szakaszában fel kell készíteni az ellátást a tömeges megbetegedések időszakára. Ezért felmértek mindent, ami a betegellátáshoz szükséges személyi, tárgyi feltétel.
Mindenki igyekezzék otthon maradni!
A fertőzés jelen fázisában a megelőzés egyik legfontosabb része, hogy kerüljük a csoportos találkozásokat, elsősorban az idősebb és krónikus beteg állampolgárok, de a miniszter azt javasolta: igyekezzék mindenki otthon maradni!
A miniszter mindenkitől fegyelmezettséget kér és vár el, egyúttal köszönetét fejezte ki az egészségügyben küzdőknek is ezért a fegyelmezettségért.
A magyar egészségügy bizonyított – fogalmazott Kásler, szerinte felkészültek a járvány kezelésére, és abban is a "beteg érdeke minden előtt" szemléletet fogják követni.
Már több mint 5000 házi karantént rendeltek el
Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett, hogy a magyar rendőrség felkészült a kijárási korlátozásra.
A közterületeken rendőrök lesznek, hogy megnyugtassák a lakosságot „segítő, empatikus, lojális jelenlétükkel” azért, hogy lassítsák a vírus terjedését, tette hozzá.
Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténok betartását, ha kell, akkor szankciókkal sújtják a megszegőket.
  • Már 5032 esetben rendeltek el házi karantént, ennek betartását pedig már 39 ezer alkalommal ellenőrizte a rendőrség.
  • 163 esetben tettek feljelentést, 32 ember pedig helyszíni bírságot kapott ennek megszegése miatt.
  • 44 feljelentést tettek már a vendéglátóhelyek nyitvatartására hozott rendelet megszegése miatt.
Határhelyzet: hosszabb várakozások lehetnek például Rajkánál, Paraspusztánál, Röszkénél.
Müller Cecília: megtiltottam a külföldiek beutazását
Rendkívüli döntésre volt szükség annak érdekében, hogy az Országgyűlés döntéséig továbbra is életben tartsuk azokat a szükséges intézkedéseket, amelyeket meghoztunk a járványkezelés érdekében – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos ismertette határozatának részleteit, a külföldiek beutazási tilalmát, a magyar állampolgárok számára a hazautazást követő kötelező karantént és a már ismertetett lépéseket.
Müller szerint ez a intézkedés garantálja a döntések folyamatosságát addig, amíg az Országgyűlés nem dönt a kormány javaslatáról, mondta.
"Kérem az időseket, maradjanak otthon!"
Müller Cecília ismertette az Orbán Viktor által bejelentett kijárási korlátozásokat, és külön megkérte az idős állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, maguk és polgártársaik érdekében tartsák be a hatósági rendelkezéseket. A tisztifőorvos szerint a kijárási korlátozások ideje alatt az alapvető szükségletek továbbra is biztosítva lesznek.
"Nem ajánlom, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán!"
Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, akik megkönnyítik ezt a mindenki számára nehéz időszakot, és a tisztifőorvos ezután praktikus tanácsokkal szolgált a kisgyermekes családoknak:
  • le lehet vinni a gyereket az utcára
  • kell a mozgás, a jó levegő,
  • de nem ajánlja azt, hogy a gyerekek összeverődjenek,
  • főként, ha valaki bármilyen légúti tüneteket mutat,
  • semmiképpen se eresszék össze őket.
A tisztifőorvos azt is kérte, hogy a felnőttek feszültségével ne terheljék a gyerekeket.
Házikedvencekkel szabad utcára menni
A tisztifőorvos szerint a kutyasétáltatásra nem vonatkoznak a kijárási korlátozások.
Nincs a világnak olyan pontja, ahonnan ne akarnának védőeszközöket beszerezni
Nincs a világnak olyan pontja, ahonnan ne akarna az operatív törzs védőeszközöket beszerezni.
Eddig ezeket a keleti régióból tudtuk beszerezni, de keresik a többi lehetőséget is.
Megjelennek a katonák az orvosi oxigént előállító cégeknél
Az operatív törzs intézkedett arról, hogy a honvédelmi irányítótörzsek azoknál a vállalatoknál is megjelenjenek, amelyek orvosi oxigént állítanak elő.
Nincs szükség munkáltatói igazolásra a munkába járáshoz
Nincs szükség munkáltatói igazolásra, mert a munkába járás lehetősége a kormányrendelet után is adott.
Müller: a kijárási korlátozás nem öncélú
Önként megválaszthatja valaki, hogy hol szeretne tartózkodni, és ott is maradhat, a kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet ne hagyja el, ne csoportosuljanak az emberek.
A kijárási korlátozást a találkozások lecsökkentésére hozták
Miért döntött a kormány a kijárási korlátozás mellett? – tették fel a kérdést a tisztifőorvosnak, mire Müller azt válaszolta, az eddig hozott intézkedéseket is fenntartják, mert lassítani kell a fertőzések megszaporodását.
Müller szerint megfelelő időben hoznak döntéseket, mindig olyat, amit megkíván a járványügyi helyzet. Ezt a korlátozást a csoportosulás és találkozások csökkentésére hozták – tette hozzá.
Ha kell majd, akkor meg is hosszabbítják.
Ez a húsvét nem olyan lesz, mint amit megszoktunk korábban
Meghosszabbítható a kijárási korlátozás és más intézkedések is, mondta az országos tisztifőorvos.
Inkább délelőtt 9 előtt vásároljanak a fiatalok
És ha lehet, az idősebbeknek is ők intézzék, de a 9 és 12 közötti idősávban menjenek azok a 65 éven felüliek az élelmiszer boltokba, akik másképpen ezt nem tudják megoldani.
Polgárőrség is segíthet az időseknek
Az idősek bevonhatják a polgárőrséget is a településeken, ha segítségre van szükségük.
Az önkormányzatok kötelezettsége is, hogy segítsenek az időseknek, ha pedig ehhez a polgárőrség kell ehhez, akkor azt az operatív törzs is helyeseli.
Müller: fáradozásaink eddig nagyon sikeresek
Azon fáradozunk minden nap, hogy a járvány görbéjét elnyújtsuk, minél kevesebb legyen a fertőzött, "úgy néz ki, ez eddig nagyon sikeres".
Müller szerint az intenzív ellátásra is egyre kevesebben szorulnak.
El kell látni a daganatos betegeket
A sürgősségi beavatkozások és azokkal az egészségi állapotokkal kapcsolatos ellátások, amelyek állapotromlás nélkül nem halaszthatóak, azok nem maradhatnak el – jelentette ki az országos tisztifőorvos a kérdésre: el lehet-e küldeni daganatos betegeket kezelés, terápia nélkül?
Az operatív törzs működését nem köti a veszélyhelyzet
Az operatív törzs működése nem kötött a veszélyhelyzettől, ugyanúgy működhet tovább, a rendőrök továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását.
Akkor is, ha az Országgyűlés jövő héten megszavazza a koronavírus-törvényt, tovább folytatják a munkát.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready