A Pécsi Járási Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy párral szemben, akik Pécsett egy helyi járatú buszon próbáltak kirabolni egy idős sértettet.
A vád szerint a férfi és élettársa 2019 decemberében, a déli órákban, ittasan utazott Pécsett egy helyi járatú buszon két kiskorú – hat- és négyéves – gyermekével együtt.
A buszon utazott a rokkantnyugdíjas sértett, aki mankóval közlekedett. A sértett a vállán átvetett, teste mellett tartott oldaltáskájában tartotta pénztárcáját és telefonját. Az egyik megállónál az idős személy a leszálláshoz készülődött, amikor a nő megszólította, majd a sértett táskájából megpróbálta a pénztárcáját kivenni. A sértett a táskájára ráfogott értékei védelme érdekében.
Amikor a busz megállt és a vezető kinyitotta a jármű ajtaját, a nő lelökte az idős sértettet a buszról, majd a buszmegállóban ismét meglökte a férfit, miközben kivette a táskájából a pénztárcáját. Ekkor a sértett egy gyors mozdulattal visszavette a pénztárcáját, azonban a nő dulakodni kezdett vele. A sértett botja a földre esett, melyet az elkövető félrerúgott, hogy a sértett védekezését megnehezítse.
Ekkor szállt le a buszról a nő élettársa is, aki a sértettet a kerítésnek lökte, majd megpróbálta ő is elvenni a pénztárcát.
Eközben a járat indult volna tovább, a gépkocsivezető az ajtókat bezárta, miközben a két felügyelet nélkül hagyott kisgyerek a buszon maradt. A többi utas figyelmeztette a sofőrt a felügyelet nélkül maradt gyermekekre, ezért újra kinyitotta az ajtót, majd a többi utas is szólt a két vádlottnak. Az elkövetők a sértett szívós védekezése miatt nem tudták elvenni a pénztárcáját, így cselekményükkel felhagytak és visszaszálltak a buszra.
Az elkövetők cselekménye a rablás minősített esetének, valamint a kiskorú veszélyeztetés bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmények közül a legsúlyosabb büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés - közölte honlapján az ügyészség.