A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.
Gulyás Gergely emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát, és minden harmadik magyar a határon túlra került, "anélkül, hogy elköltözött volna".
"Fejet hajtunk a mögöttünk hagyott évszázad magyar áldozatai előtt, gondolunk azokra, akiket magyarságuk miatt kivégeztek, bebörtönöztek vagy megnyomorítottak. Gondolunk azokra, akiknek az elmúlt évszázadban a hazájukért való hűségért kellett életüket áldozni, mert a hazához való hűség az elmúlt évszázadban a hazát tartotta meg, és nem pedig azokat, akik hűek voltak hozzá" - fogalmazott a miniszter.
Gulyás Gergely közölte: a kormány szerdán döntött arról, hogy támogatja a 100. évforduló kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre.
Mint elmondta, ez reményeik szerint nemcsak a régóta romos épület megújítását teszi lehetővé, nemcsak egy méltó, a magyar szabadságküzdelmekre és megmaradásra emlékező múzeum létesítését jelenti, hanem a teljes megújítását a Gellért-hegynek. Az ezzel kapcsolatos kormányhatározat nemsokára megjelenik a Magyar Közlönyben. A program megvalósításáért Fodor Gergely kormánybiztos a felelős - közölte a miniszter az MTI szerint.
Nem valószínű, hogy ez az ötlet is a fővárosi Trianon-múzeum sorsára jut, hiszen aligha sért bármilyen érzékenységet, sőt, már látjuk is magunk előtt a cigány és zsidó szabadságharcosok termeit...
Zoom
Zoom
Zoom