2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Megszületett a bérmegállapodás a Postánál

Reklám

Átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, emellett megmarad az éves teljesítmény elismerés is, erről állapodtak meg a munkáltató és a szakszervezetek képviselői. Alább folytatódik a Magyar Posta Zrt. közleménye.
Zoom
Illusztráció: Népszava
A kormány ahhoz, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, újra az Európai Bizottsághoz fordult. Ismételten jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a magyarországi egyetemes postai szolgáltató, a Magyar Posta Zrt. működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása.
Elfogadták a szakszervezetek a Magyar Posta új, alapbéremeléssel járó bérfejlesztési ajánlatát. A megállapodás szerint a munkáltató átlagosan 8 százalékos mértékű, differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen. A differenciálás részét képezi a szenioritás alapú 4.000-8.000 forintos alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében. A szenioritás alapú kiegészítés a postai munkavállalók csaknem felét érinti. Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben.
A május 1-től érvényes béremelés költsége 2020-ra mintegy 6 milliárd forint.
A munkáltató azután tett alapbérfejlesztésre ajánlatot, hogy a kormány megerősítette: méltányolja a postai munkatársak teljesítményét, elkötelezett a postások bérének rendezése mellett.
A bérfejlesztés mellett a Társaság az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodásnak is eleget tesz. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható.
A Magyar Posta ajánlatát a szakszervezetek elfogadták. Az érdekképviseletek biztosították a munkáltatót arról, hogy a Társaság modernizációs programjait támogatják és azonnali hatállyal befejezték a sztrájk előkészítést.
A megállapodást a felek 2020. augusztus 6-án aláírták. A megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.
Pénteki frissítés: Mi Hazánk: a postások béremelése szükséges, de a mértéke nem elégséges
A Mi Hazánk Mozgalom a magyarországi pártok közül a legnagyobb figyelemmel követte mindvégig a postások sorsát, mellettük mindig kiállt, így nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a sok vita és mellébeszélés dacára mégis történt béremelés - írja közleményében Lantos János, a nemzeti párt választókerületi elnöke, volt postai dolgozó. Alább a folytatás.
Átlagosan 8 százalékos béremelésről van szó, nem akarunk ünneprontónak látszani, hiszen a Magyar Posta helyzetében örülnünk kell minden apró részsikernek, de elengedhetetlenül fontos szem előtt tartanunk, ez még jócskán az út eleje, s nem a vége. A Mi Hazánk követelései a posta vezetése felé korábban is világosak voltak, melyek sajnos továbbra is aktuálisak.
Szüntessék meg az „értékesítési terrort”, magyarán ne presszionálják kötelező jelleggel pénzügyi termékek értékesítésére a postás dolgozókat. Észszerű munkaszervezést akarunk, hogy egy postásnak ne kelljen több ember munkáját végeznie, az infrastruktúra javítása is égetően szükséges, és ki kell mondanunk, a béremelés továbbra is napirenden lévő kérés.
A postások nagyobbik része vagy a garantált bérminimumért dolgozik, amely nettóban 140 ezer forint, vagy minimálbérért, amely csupán 107 ezer forint. Jól kivehető tehát, bármennyire is pozitívnak értékelhető, hogy mégis emeltek, de egy átlagosan nyolcszázaléknyi növekedés nem teszi arra alkalmassá az állami vállalatot továbbra sem, hogy végre egy vonzó munkahellyé váljon, ahol megéri munkát vállalni. A Mi Hazánk ezelőtt is megfogalmazta, legalább 50 százalékos emelésre volna szükség, hogy a Magyar Posta felfelé ívelő pályára állhasson, ne küszködjön az alacsony bérek miatt állandó emberhiánnyal, ezért a mostani béremelést abban a tekintetben tudjuk kizárólag üdvözölni, ha azt egy első lépcsőfokként fogadjuk el.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready