2020. október 1., csütörtök, Malvin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív22:21 Vádat emeltek a portugál bevándorlási hatóság három munkatársa ellen, amiért halálra vertek egy ukrán férfit22:05 Vészhelyzet lép érvénybe Felvidéken21:50 Mindössze négy év fogházat kapott Molnár Ricsi - haza is engedték, mert amúgy is csak néhány hónapot kellene letöltenie21:36 EP-alelnök: "ki kell éheztetni pénzügyileg" Lengyel- és Magyarországot21:22 A Klubrádió és a 168 Óra nem lesz többé fegyver Slomó kezében az antiszemitizmus elleni harchoz20:55 A népmese napjára időzítve...20:42 Azerbajdzsán izraeli harci eszközökkel támadja az örményeket20:24 Az amerikai média egyöntetűen negatívan ítélte meg Trump és Biden első elnökjelölti vitáját20:12 Daganat vitte el a homokost, aki a világon elsőként gyógyult meg a HIV-fertőzésből19:52 Edzett, fehér, heteroszexuális férfiak üzentek a négygyermekes magyar családanyákat fenyegető férgeknek19:31 Bíróság elé állították az Audi igazgatótanácsának volt elnökét18:44 Tényleg nincs megállás? Már felolvasást is tartanak gyerekeknek a buzeráns királyfikról18:22 Drogos hulladékok a Nyugati téren: a faroklengetés rendben van, de a videózás sérti a jogaikat18:06 Az oláh szenátus vörös többsége ismét megszavazta a Trianon-törvényt
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

"Szervezetünk nagyon meggyengült" - Simonka György kizárását kezdeményezték a Fideszből

Reklám

Simonka György Fideszből való kizárást kezdeményezi Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök – tudta meg a Narancs.hu.
Ruck azzal indokolja lépését, hogy a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt megvádolt Simonka a Fidesz-MPSZ jó hírének súlyosan árt, és nem tájékoztatta a helyi szervezet elnökségét az ellene indított büntetőeljárásról.
"Simonka György tevékenysége az utóbbi években rendkívüli módon erodálta a dél-békési Fideszt, az általa generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettségük keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez biztos csődöt jelenti a településeink számára. Azok a Fidesz-tagok, akiknek nem egyezett a véleményük, sorra kizárásra kerültek, így mára szervezetünk nagyon meggyengült. Nem látom esélyét, hogy a 2022-es választásokon eredményesen tudjunk szerepelni, amennyiben a Simonka György a továbbiakban is folytatni fogja romboló tevékenységét" – idézi a Narancs.hu a Ruck Márton által jegyzett és augusztus 10-én benyújtott kizárási javaslatot.
Ruck indoklása szerint a 2018 őszén a vele szemben megfogalmazódott súlyos bűncselekmények gyanúja miatt a törvényhozás kiadta Simonka mentelmi jogát, akit ezt követően az ügyészség előbb meggyanúsította és kihallgatta, majd vádat emelt ellene. Ennek nyomán 2020 januárjában már a Fővárosi Törvényszéken a vádlottak padján ült.
Felrója Simonkának azt is, hogy a büntetőper megkezdése után koncepciós perrel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészséget, ami megítélése szerint súlyosan sérti a kormánypárt érdekeit. Amellett sem ment el szó nélkül Ruck Márton, hogy Simonka a helyi Fidesz-szervezeteket nem tájékoztatta az ellen indult büntetőeljárásról.
A Fidesz medgyesegyházi csoportelnöke a kormánypárt alapszabályának két pontjára is hivatkozik kizárási kezdeményezésében. Eszerint kizárható a szövetségből, aki a: „Szövetség Alapszabályát, programját, a Szövetség érdekeit, illetve jó hírét súlyosan sértő magatartást tanúsít.”Másrészt: „bűncselekmény elkövetéséért a bíróság jogerős ítélettel sújtja, illetve az ellene indult büntetőeljárás tényéről és eredményéről a helyi szervezet elnökségét, neki felróható okból nem tájékoztatja.”
Dél-békési fideszes belharc Simonka miatt
A Magyar Narancs felidézi, hogy júliusban rendkívüli ülést tartott a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, és ezen többen is kritizálták Simonkát az általa menedzselt pályázatok miatt. Volt olyan is, aki azt kifogásolta, hogy Simonka a helyi vezetők és tagok részére elérhetetlenné vált, nem számíthatnak a térség országgyűlési képviselőjére a települések és a Fidesz-szervezetek.
A lap szerint mindenesetre Simonka ügyében a Fidesz frontvonala hallgat, és eddig a legenyhébb szankció sem érte a megvádolt politikust. Egyelőre – írja a Narancs.hu – dél-békési fideszes belharc szintjén zajlanak a történetek.
A Simonka szűkebb környezetéhez tartozó, a kistérségi szervezetet vezető Varga Gusztáv mindenesetre lázadásnak minősítette a történteket, és ígéretet tett, hogy szeptemberben ebben az ügyben „kibeszélő show”-t tartanak.
Nagyon súlyosak a vádak
A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, aminek segítségével vissza nem térítendő költségvetési forrásokat szereztek meg.
A fideszes politikus ellen rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészség, a vád szerint például lefizette cége felszámolóját és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott, igaz, a jelek szerint nem a megfelelő személynek. Nemcsak Simonkának és családtagjainak, hanem két másik fideszes országgyűlési képviselő hozzátartozóinak is a vádlottak padjára kell ülnie. Simonkára nyolc és fél év fegyházbüntetést kért a vádhatóság teljes vagyonelkobzás mellett.
A politikus elleni büntetőper előzetes tárgyalása idén januárban zajlott, ahol Simonka tagadta bűnösségét. Maga a per októberben kezdődik majd.
(24)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready