Egy egész ország senyved a Covid-19-járvány miatti korlátozások terhe alatt, ám a jelek szerint vannak olyanok, akik törvények és rendeletek felett állnak.
Az áprilisi eseményekhez hasonlóan úgy tűnik, ezúttal sem áll le a bodrogkeresztúri haszid zsidó zarándoklat, ahogy arról kedves olvasóink tájékoztatták szerkesztőségünket. A hétvégére (péntek délutántól várhatóan szombat estig) mintegy 100-150 fős csoport érkezik a helyi "csodarabbi" sírjához, az erre a célra felállított vendégváró sátorban pedig összejövetelt rendeznek.
Zoom
Készülődés és mozgolódás a településen...
Olvasóink információi szerint már a tegnapi nap folyamán teherautóval hordták az élelmiszert és megkezdték az ételek főzését. Péntek délután folyamán a zsidókat szállító transzporterekkel a sátornak is "otthont adó" udvarra álltak, a járművek után pedig elbarikádozták a bejáratot, hogy a "kíváncsi szemek" ne lássák, hányan érkeznek az összejövetelre. Vannak tehát, akiknek mindent szabad...
Zoom
Rendezvénysátor a rabbiház udvarán
Zoom
A rabbiház udvarát elbarikádozták...
Az esetről megkérdeztük Rozgonyi Istvánt, Bodrogkeresztúr polgármesterét is, aki sajnos nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Annyit azonban elmondott, hogy a helyi, de külföldi kézben lévő ingatlanok valóban megteltek élettel a hétvégére, illetőleg a településen több zarándokot látott, akik a csodarabbi sírjához vonultak.
Zoom
Egymás között...A plakátot az egyik zsidó család "gondnoka" tette ki annak a haszid családnak a részére, akik az összejövetelt szervezik
Zoom
Magányos harcos a hidegben (olvasónk képei)
Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a helyi országgyűlési képviselőt, dr. Koncz Zsófiát is. Amint válaszolt, cikkünket frissítjük!
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info
A Bodrogkeresztúrról tavaly készült helyszíni riportunk itt olvasható.