Bezár!
2021. április 20., kedd, Tivadar, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:44 Hollandiában jövő szerdától lazítások lépnek életbe22:35 Nagy-Britanniában már szervezik az "újabb, az eddig beadott vakcinák hatását tovább erősítő oltási kampányt"22:24 Megállapodtak a bukaresti koalíció pártjai a kormányzás folytatásáról22:11 A kormányhivatal kapálni küldte Hadházyt21:39 A 25 ezer koronavírus-áldozatnak mondott halottal kampányolnak a nyomorult ballibek21:35 Putyin aláírta az idegen ügynökök választási részvételét szabályozó törvényt21:21 Ez aztán a független igazságszolgáltatás: Biden sajtótájékoztatón mondta el, milyen ítéletnek kell születnie a Floyd-ügyben20:53 Hiába a lendületes oltakozás, maszkban fogunk rohadni a nyáron is20:44 Egy volt szavazója kidobta kocsmájából a brit Munkáspárt elnökét, amiért támogatta a lezárásokat20:24 Amerikai lap: az orosz hadsereg számos vadászbombázót telepített az ukrán határ közelébe20:14 Vonatbaleset Újfehértónál - egy traktoros meghalt19:55 Egy héten belül 120 ezer orosz katona jelenlétére számít a kijevi banda19:38 Bulgáriában az eddig kormányzó GERB-et bízták meg kormányalakítással19:17 Harmincezer néző előtt kezdődött a kínai labdarúgó-bajnokság új idénye18:54 Nem tüntetők, hanem szélütések okozták a Capitoliumot védő rendőr halálát januárban
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Európai Bizottság: az oltás típusának is szerepelnie kell az erről kiadott igazolványon, ezt Magyarország is vállalta

Reklám

Az a cél, hogy az európai igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt Európa minden országában elfogadják - közölte a Blikkel az Európai Bizottság sajtóosztálya.
Zoom
Bár a WHO szerint idén még nem kapjuk vissza régi életünket, és a harmadik hullám is javában tombol, a vakcináció előrehaladtával a kormányok már azon törik a fejüket, milyen módon kezdődhet meg a biztonságos nyitás. A megoldást a legtöbben egy „vakcinaútlevél” bevezetésében látják, de már most egyre nagyobb a vita arról, hogy ez pontosan milyen formában történjen meg. Az Európai Bizottság már javában dolgozik egy közös európai digitális vakcinaútlevélen, amely a magyarral ellentétben tartalmazni fogja, hogy ki melyik gyártó vakcináját kapta meg.
– Az EU tagállamai január 27-én elfogadták a vakcinációt bizonyító európai okirat irányelveit. Eszerint az oltási igazolványokban meghatározott minimum információnak kell szerepelnie, köztük a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is – közölte a lappal az Európai Bizottság sajtóosztálya. Mint mondták, a közösen elfogadott döntéssel a tagállamok – így Magyarország is – vállalta, hogy eszerint szervezi meg a saját országában az ezzel kapcsolatos feladatokat.
Az európai vakcinaútlevél („zöld igazolvány”) létrejöttéig a tagállamoknak most abban kell megállapodniuk, hogy milyen biztonsági és adatvédelmi megoldásokkal éljenek, valamint, hogy milyen módon kapcsolják össze a beoltottak adataival rendelkező nemzeti egészségügyi szerveket.
– A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják – közölte az Európai Bizottság sajtóosztálya.
Magyarországon nagyobb felzúdulást váltott ki az a múlt heti intézkedés, amely módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletet. Eszerint az egészségügyi szolgáltatónak a jövőben nem kell továbbítania az EESZT rendszerben az igazolványt kiállító kormányhivatal felé a vakcina típusát. Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgár nem fogja tudni igazolni egy esetleges külföldi utazás előtt, hogy olyan – nyugati – vakcinával oltották-e be, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezett, vagy olyan (kínai vagy orosz) vakcinával, amelyet viszont nem.
Az aggodalom oka, hogy vajon így a járvány lecsengése után módjukban áll-e majd külföldre utazni a magyar állampolgároknak – különösen azoknak, akiket orosz vagy kínai vakcinával oltottak be. Ha nem, akkor a keleti oltóanyaggal beoltott honfitársaink könnyen kelepcében találhatják magukat. Lengyelország például máris bejelentette, hogy csak olyan külföldieket lesz hajlandó fogadni, akik az EMA által engedélyezett oltást kapták meg, írja a bulvárlap.
Vannak olyan hangok is, amelyek a vakcinaútlevél ötletét egy az egyben elhibázottnak vagy korainak tartják. Ilyen a francia kormány és a WHO is; ők azzal érvelnek:
még nem tisztázott, hogy a beoltott személy - útlevél ide vagy oda - nem hordozhatja és adhatja-e tovább a vírust.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready